Kolumne Četvrtak, 13.06.2024.

Stabilnost i/ili Demokratija

Dobro jutro! Vladavina koalicija okupljenih oko DPS-a, pored svih mana, imala je jednu veliku prednost – političku stabilnost. Koliko je važan balans između demokratskih principa sa jedne strane, i političke stabilnosti sa druge strane? Da li se može imati i jedno i drugo.

Kliknite ovđe da se uključite u našu viber grupu, u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Stabilnost i/ili demokratija

Diktature i autokratije, dok je vođa živ i zdrav, i dok se ima od čega kupovati socijalni mir, nemaju problema sa političkom stabilnošću. Autokratije su efikasnije nego demokratije. Ali samo dok je vođa tu. Socijalni eksperimenti Kurta Levina sprovođeni krajem tridesetih godina dvadesetog vijeka, dali su interesantne zaključke.

Levin je radio sa desetogodišnjim dječacima koji su bili podijeljeni u grupe, koje su bile vođene različitim pristupima: autokratskim, demokratskim i laissez-faire pristupom.

U “autokratskoj” grupi je lider donosio sve odluke, i praktično diktirao što grupa treba da radi, u “demokratskoj” grupi su se odluke donosile konsenzusom, a lider je bio samo koordinator ili fasilitator. U laissez-faire grupi, grupa je sama donosila odluke, bez bilo kakve prisutnosti lidera.

Zaključci ekperimenata su bili da je produktivnost u autokratskim grupama bila jako veća, ali samo dok je vođa bio u sobi. U istim grupama je unutar grupe odnos među dječacima bio loš i agresivno ponašanje je bilo konstanta. Pokazalo se da kratkoročno daje rezultate, ali da dugoročno ima katastrofalne posljedice po kreativnost i motivaciju. Produktivnost u demokratskim grupama je bila manja od autokratskih, ali izlazak lidera iz sobe nije značajno uticala na smanjenje rezultata rada grupe. Kreativnost, angažovanost i entuzijazam su bili pospješeni ovakvim pristupom vođstva. Laissez-faire grupa je dala najmanje rezultata. Posljednji tip vođstva može biti dobar za usko i visoko specijalizovane grupe koje su samomotivišuće, ali na generalnu populaciju i njenu produktivnost utiče loše.

Dakle, sve je rečeno. Dok je Tito bio “u sobi” sve je funkcionisalo. Isto kao i Staljin u ekstremnoj varijanti. Autokratije imaju jedan veliki problem, a to je da se vezuju za život jednog čovjeka, koji je organičen godinama i svim onim čime je ljudsko postojanje ograničeno.

Ipak, neki nivo stabilnosti mora postojati. Viđeli ste na šta je ličila vlast sa Dritanom Abazovićem. Ali stabilnost ne podrazumijeva gvozdenu disciplinu i sveprisutnost lidera. Pogledajte kako takva kultura vođstva utiče na DPS i koliko ga limitira.

U Crnoj Gori trenutno je vlast sada demokratizovana, ne toliko zbog volje liderstva, koliko zbog toga što je centar moći demontiran i zbog toga što sada postoji više političkih partija. Ali je ta demokratičnost prividna, jer unutar partija postoji autokratska vlast. Unutar svake partije u Crnoj Gori bukvalno. Razlog tome je i način na koje se ljudi biraju na partijske funkcije. Rijetko imate više kandidata na unutarstranačkim izborima. Sve je unaprijed dogovoreno. Zato dolazi do čestog cijepanja partija. Jer je sve kruto, a samim time i lomljivo. Takva je i autoritarna i autokratska vlast.

Demokratija i politička stabilnost nisu međusobno isključive i suprotstavljanje. Upravo je rad na demokratizovanju društva, prostor za društveni dijalog, smanjenje polarizacije, put na dugoročnu i demokratsku stabilnost.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi CdM-a)

9

avatar
1000
8
1
0
 
9
AnthroposDragan DragovicStavSaleGABRIJELA
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anthropos
Gost
Anthropos

Potrebni su dobri zakoni, solina policija i izvanrednoi sudstvo. Demokratija počiva na zakonima. Moć (autokratija) cvjeta u pravnom haosu. I proizvodi ga.

Dragan Dragovic
Gost
Dragan Dragovic

Mislim da bi mnogo korektniji bio naslov : Stabilnost i Demokratija. To ide uzajamno, i jedno ne isključuje drugo. I to je jedini put kojim Crna Gora treba da ide.

Stav
Gost
Stav

Demokratija u CG je propala.

GABRIJELA
Gost
GABRIJELA

Zrelo društvo nema jakog vodja, ima jak parlament i dobru opoziciju, koja je sposobna da kontrolira vlast.. Sa pasivnim glasaćem ne možeš da razmjeniš ideje i dialog nema demokratske stabilnosti..

Boro
Gost
Boro

Dobro jutro, tacno da su oni imali stabilnost a mi gradjani svoju stabilnost finansijsku nikad.

Bolje ne moze
Gost
Bolje ne moze

Imala stabilnost kad je despot vladao sa svojim jaranima i svi su bili ujedinjeni u podijeli plijena. Da ne kazem kako su Lazovic i ekipa radili sa klanovima. Hvala ti Dritane na Sky Aplikaciji

Sale
Gost
Sale

Ako trazis despotiju pogledaj severnije gde je uzor i komanda sadasnje vlasti… Bukvalno od slobode medija do finansijske i politicke moci opozicije za vreme tog “despota”… Tako da tvrdnja ne stoji…. A sky aplikacija je pokazala da su mnogo u vecoj ljubavi sa klanovima Dritan i litijasi, tako da opet ne govorite istinu…. DPSova najveca greska je sto je drzao… Više »

Hogar
Gost
Hogar

Demokratija je propao koncept,čini se. Pokazuje sve svoje nedostatke u kriznim vremenima,npr odgovor demokratskih država na pandemiju,na neprijateljska hibridna dejstva,na predratno i ratno stanje.Sve su to situacije kad ne smije biti suviše suprostavljenih mišljenja ni slobode da se ona ispoljavaju. #i mi u Cg imamo nagrđeno iskustvo,zahvaljujući “demokratiji” kriminalno-paravojne organizacije predstavljaju se kao vjerske a destabilizovanje i okupacija države kao… Više »

AlexaPG
Gost
AlexaPG

Bolje ovaj haos od stabilne dps kleptokratije. Neka se mijenja vlada svake godine, Italija ih je imala 69 u poslijeratnim periodu pa nekako prezivjese.

Send this to a friend