Kolumne

Staljin je bio u pravu

Vuk Drašković

Piše

Vuk Drašković

“Neka sve duše počivaju u miru, nikada nećemo ponoviti ovu grešku!” piše u Hirošimi, na spomeniku žrtvama atomske bombe bačene na taj grad u avgustu četrdeset i pete. Hirošima, pa Nagasaki, tri dana kasnije. Od američkih atomskih bombi, jedinih u dosadašnjoj istoriji čovečanstva koje su bačene na neki narod i državu, ubijeno je i na odloženu smrt osuđeno blizu pola miliona ljudi! Skoro svi, bili su civili. Bombe i granate saveznika počinile su sličan pomor i u Nemačkoj, i do temelja razorile najveće gradove. I Japanci, i Nemci, prihvatili su krivicu svojih režima za krvavi rat koji su ti režimi pokrenuli. Krivicu ne samo za zlodela nemačkih i japanskih nacista širom sveta, nego i krivicu za sve ratne žrtve i tragedije u njihovim narodima.

A mi gde smo? Sad će tri decenije od izbijanja rata u Jugoslaviji i ubistva te države. Više od dvesta hiljada mrtvih i ranjenih, nekoliko miliona izbeglih i po zapadnom svetu raseljenih. Zvanično, rat je ugašen posle hrvatske “Oluje”, u Dejtonu, i proterivanjem države Srbije sa Kosova, pre dvadeset godina. Rata nema, a rat ne prestaje. Ne ubija se ni kuršumima ni granatama, nego rečima. Mržnjom koja se, kao benzin po žaru, prosipa po neugašenim ratnim ranama.

Od svršetka ratova, u kojima su spaljene obe Jugoslavije, i Aleksandrova i Titova, u čije je i stvaranje i obnovu uzidano najviše srpskih glava, u Srbiji traje, neprekinuta i sve žešća, kampanja slavljenja i uzdizanja glavnih krivaca za rat, poraze i zločine. Lelekanjem nad samo mrtvim Srbima, obavlja se lobotomija i nad mozgovima ljudi koji pamte šta je bilo i kako je bilo, a u duše mladih, koji i ne pamte devedesete, ubrizgava propaganda o antisrpskoj zaveri Amerike i Zapada, začinjena kultom Rusije, kao jedine zaštitnice Srba.

“Staljin je, četrdeset i osme, bio u pravu!” poručuju propagandisti iz Moskve.

Staljin, zaista, i jeste bio u pravu. Odbili smo, tada, da postanemo Staljinova gubernija i da se izlečimo. Da dobro upoznamo taj zagrljaj i da se, čim stisak popusti, okrenemo ka Evropi i Americi. Kao što su to učinili Bugari, Rumuni, Mađari, Česi, Slovaci, Poljaci. Svi. I kao što, danas, stotine hiljada Rusa napuštaju Rusiju čiji stratezi zaziru od evropskog i američkog virusa demokratije i ljudskih sloboda, pa preko svojih tajnih službi nastoje da potpire haos, raskole i stare mržnje među evropskim državama i narodima.

Srbija im je centralno uporište na Balkanu. Zbog ruske, tobožnje, odbrane nepostojećeg suvereniteta Srbije nad Kosovom, Srbiju drže kao zarobljenika koji ne može i ne sme da raskine svoje okove, da se odveže od krvavog nasleđa režima iz devedesetih, krene ka Zapadu, duhovnom i moralnom ozdravljenju, saradnji i pomirenju u regionu. Da je Staljin bio u pravu, te mračne službe ne poručuju ni Hrvatima, ni Slovencima, ni Bošnjacima, ni Albancima. Staljinov lanac je, danas, samo za Srbe i Srbiju.

Sa tog lanca otrgnule su se i Crna Gora i Severna Makedonija, iako ruske službe to još ne priznaju. Lideri crnogorskih Srba, osuđenih za neuspeli puč službe GRU u Crnoj Gori, javno govore da je Vladimir Putin njima predsednik, a Rusija otadžbina. Glavešina jedne političke partije u Srbiji zahteva da srpski narod na Kosovu, crkve i manastire poklonimo Rusiji. Privremeno, dok se ne uruše Amerika i Evropska unija! Od svršetka Drugog svetskog rata, Srbija nema svojih nacionalnih službi bezbednosti. Od Ozne i Udbe, pa do današnjih službi, sve su one sa genima, zavetima i postupanjima svojih roditelja: NKVD-a, KGB-a, GRU-a…

Ta hidra, njeni molitvenici i vernici, omča su oko vrata i Rusiji. Gurajući veliku zemlju najvećeg evropskog naroda u sukob sa Evropom, Rusija se odvaja i od Rusije, od svoje istorije, vere, nauke i kulture. Evropa je bila uzor i Petru i Katarini, tvorcima najmoćnije evropske imperije, u Evropu su oni bili zagledani.

Začinje se otpor hrabrih i umnih Rusa, uprkos masovnim hapšenjima i varvarskim pretnjama da će država oduzimati i decu pobunjenika! Rusija, koja se buni, opominje Srbiju da joj Rusija, koja govori da je Staljin bio u pravu, nije ni prijatelj ni zaštitnik, niti je to ikada bila. Konačno, i u Briselu i u Vašingtonu, detektovana je maligna uloga tajnih ruskih službi i njihovih ispostava u Srbiji. Demaskiranje i demontaža te piramide preduslov je svakog napretka ove države i naroda u njoj.

(Autor je predsjednik SPO i bivši šef diplomatije SRJ)

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pomorac
Gost
Pomorac

Vuk ,koji je u predvečerje rata publikovao knjigu Nož,poticao narod na mržnju ,izgleda da i on kao ovaj naš igra na kartu kolektivne amnezije ,ma sikter more

Master
Gost
Master

Odlican tekst!

Dragan Janković
Gost
Dragan Janković

Ma svi će da pročitaju… I svi znaju da je Vuk samo rekao istinu… A koliko ćemo biti iskreni prema sebi? I da li će nam budućnost naše dece biti važnija od slugenjarstva izumrloj komunističkoj ideologiji? U svakom slučaju Drašković zaslužuje sve pohvale za ovaj tekst.

Fileopg
Gost
Fileopg

Nije problem Rusija, problem je što SANU I SPC združeno upravljaju brodom koji se zove Srbija. Ta dva okoštala, olinjala, ozobana i užirena udruženja jašu li jašu na grbači jadnog naroda, a sa hegemonističkom i imperijalističkom politikom nanose štetu nesagledivih razmjera ne samo svom narodu no i svima komšijama…Nije lako skinuti krpelja sa grbače dok se ne napije toliko krvi… Više »

Patriota
Gost
Patriota

Najbolje da vas stisnu Rusi da počinemo.

Bnjj
Gost
Bnjj

Delimično istina ali i predstavlja je zapada ka nečega odličnog

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Nije Zapad odličan, ali je manje loš od ovih istočnih tirano- despotija.

Floyd
Gost
Floyd

Vuk dlaku mijenja…

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Kika je 100 puta ozbiljniji od ovoga

Torsades
Gost
Torsades

Vuk Draskovic, jedan od tri najveca srpska intelektualca danasnjice !

Sandzo
Gost
Sandzo

U rubrici politika. To najviše govori o tvojim intelektualnim sposobnostima.

Pomorac
Gost
Pomorac

Hahahahahha

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Ruse boli ona stvar za srbe i ostale na balkanu ! Veliki narod ali ne zna da uredi sopstvenu drzavu, mada ih treba razumjeti jer su sto godina zivjeli pod komunistickom diktaturom, isto kao i srbe, jer su srbi najkomunistickiji narod u evropi, nesto kao sto su hrvati najkatolitickiji narod u evropi a mozda i u cijelom svijetu!!!

Горан
Gost
Горан

Грађани још увек лоше живе овде не због тога што се Србија приближава ЕУ, него због тога што је приближавање преспоро, површинско, неретко и неискрено. Све више присталица имају они који позивају на удаљавање од ЕУ, чак и сукоб са Европом. Србија данас нема снажну и одговорну елиту која би је извукла из муља комунистичке свести, из канџи Милошевићевих тајних… Više »

Mrgud
Gost
Mrgud

Kome ti objašnjavaš,onima koji svoju đecu šalju na zapad,a usta im puna Rusije. Što svi bježe na zapad?Balkanci,Avganistanci,svi sa bliskog istoka..Falimo Rusiju,ali idemo na zapad,kakav cinizam.

Rafmakafon
Gost
Rafmakafon

Ti znas ko je Draskovic? Kako je slatkorjeciv, prosto melem za usi a? E pa imao je svoju priliku u SRB i bio najgori od svih!

Igor
Gost
Igor

Uz Čedu Jovanovića i Nenada Čanka jedan od najrazumnijih glasova koje Srbija ima. Bravo Vuče, sve u srijedu što bi rekao naš narod

Palisad
Gost
Palisad

Ja mislim,da ovo sto si ti napisao..ne misle ni u kucu ovoj dvojici najblizi:-):-)

Rafmakafon
Gost
Rafmakafon

HAhahah Zakukala bi Srbiji majka kao i sa Draskovicem da im Ceda i Cancic dodju! Oni su sada u SRB prosto lojalna opozicija HAHAHAHA
Kritickim nastupom hvale Vucica hahahaah

Pesa
Gost
Pesa

Hoćeš li koju prozboriti Vuče o diktatorsko milijarderskoj vlasti u CG, ili je sam Rusija bitna u tvome životnom opusu. Na žalost tvoju, one predobre knjige koje si potpisao nijesu tvoje, jer ne liče nimalo na tebe, kao da se u putu nisi sreo sa njima.

Topcina
Gost
Topcina

Putin je diktator, truje rivale, prebija i zatvara opoziciju, ubija svakog ko mu se suprostavi.
Ovo odje je presiroka demokratija, mnogooo smo pustili svakoga da trabunja

Car🇷🇺Romanov
Gost
Car🇷🇺Romanov

Srbijom ne vladaju političari, srbijom vlada sanu i spc, a opet sa sanu i spc upravljaju sile koje su daleko od beograda.

Podgorica
Gost
Podgorica

Mi i amo dvoje akademije nauka u CG, znali li go sa ka Crnom Gorom tek vladaju

marius
Gost
marius

Ajd ponovo napiši ovu poruku. Ništa te nisam razumio.

Vjekoslav
Gost
Vjekoslav

Zabluda za zabludom i prođoše decenije. Vuk je uvek govorio istinu ma koliko gorka bila.

Dragica
Gost
Dragica

Srbija definitivno mora da se odveže od Staljinovih lanaca, baš kao i Rusija. Srbi i Rusi su stari evropski narodi i ne zaslužujemo moderno ropstvo u 3. milenijumu.

SrbinCrnotravac
Gost
SrbinCrnotravac

Zašto da se odvežete kad uživate ?

Senka
Gost
Senka

Vuk opet gazi! Lepo sam još 1990. govorila da je to najmudriji političar u Srba. Da je on a ne ludaci poput Miloševića bio na čelu države Bog bi nas video i ne bismo prošli kroz onaj pakao.

SrbinCrnotravac
Gost
SrbinCrnotravac

Bog nas je video. I dao po zasluzi.

Mirko Dejanović
Gost
Mirko Dejanović

Uhh, izvanredan Vuk. Odavno bolji tekst nisam pročitao. Vreme je za razumne ljude poput Vuka, koji su u stanju da dovedu do pomirenja među ljudima i narodima, dok nismo svi nestali iz ove balkanske proklete avlije.

Oliver
Gost
Oliver

Vuk se razumije u politiku koliko ja u pianino

Vuk
Gost
Vuk

Dobar opis odnosa i dešavanja u regionu.

Alan
Gost
Alan

Za Danijela Servera sigurno dobar. Hahaha…

anonymus
Gost
anonymus

G-n V.Draskovic pored mnogih knjiga iz knjizevnosti gde ovladao postupcima kako se stvara jedno knjizevno delo, trebao bi posle toliko godina da srpskoj javnosii objasni “na izgled” bizarno pitanje inace vrlo bitno u nauci(jer nauka i knjizevnost nije isto) kako se stvaraju definicije u nauci(napr. u sociologiji) time bi pribavio u javnost vise postovanja za svoje “autorske radove u stampi”?

Alan
Gost
Alan

Demokratija Zapadna sa Epsteinom i slikom Klintona u haljinici i štiklicama. Hahaha…

Svjefol
Gost
Svjefol

Istina. Ruska cizma je zagazila Srbiju, i od tog pritiska ce se Srbija tesko osloboditi. Srpsku politiku su njeni politicari doveli u nivo rijalitija, i daju narodu svakodnevne doze raznih gluposti, bez odgovornosti i bez ozbiljnosti. U svoj toj papazjaniji, bez plana i programa, treba im neki “zastitnik” na spoljnoj sceni, i nadjose Ruse. A to ce skupo kostati. Vrlo… Više »

No što
Gost
No što

I Vuk se dozva pameti, njegovo crtanje granica 90g je doprinijelo urušavanj jugosiavije i uzdizanju Srpskog šovinizma. No bolje je i ovako nego da je ostao Srbski šovinista….

Roro
Gost
Roro

E Vuče Vuče,brčkaš li se ovog avgusta na Kraljičinoj plaži?Nema više SSSR,niti komunizma.Ostao je samo u Crnoj Gori.

Anonimus
Gost
Anonimus

Nista ti nijesi shvatio

SrbinCrnotravac
Gost
SrbinCrnotravac

Kako da shvati neko ko se zove OROR ?

Send this to a friend