Kolumne Četvrtak, 11.04.2024.

Što Ako Ukrajina Izgubi?

Dobro jutro! U Ukrajini se ne vodi obični rat, u Ukrajini se vodi sistemski rat. U prošlosti su se ovakvim ratovima nazivali ratovi kojima su se iz korijena mijenjali sistemi međunarodnih odnosa. Kakvu bi promjenu donijela pobjeda Rusije u ovom ratu?

Kliknite ovđe da se uključite u našu viber grupu, u kojoj vas iz časa u čas uživo obavještavamo o novostima i direktno odgovaramo na vaša pitanja.

Što ako Ukrajina izgubi?

Međunarodna intelektualna javnost već dugo raspravlja o prirodi rata u Ukrajini, u smislu dalekosežnih posljedica koje ovaj rat može izazvati na svjetski poredak. Mnogi su oklijevali da ovaj rat nazovu sistemskim, a u skladu sa teorijom sistemskog rata i  predviđanjima Inga Pipersa, holandskog autora, koji je predvidio početak petog sistemskog rata za 2020. godinu. Po njegovoj teoriji,  u svijetu su se do sada desila četiri sistemska rata, koja su uticala na kardinalne promjene sistema međunarodnih odnosa: Prvi je Tridesetogodišnji rat, koji je završen Vestfalskim mirom i koji je doveo do uspostavljanja Vestfalskog sistema međunarodnih odnosa između suverenih država. Principi Vestfalskog mira traju do danas, i ovekovječeni su i u povelji Ujedinjenih nacija u dijelu u kojem ova međunarodna organizacija ne dira u ono što su unutrašnji poslovi jedne države. Ipak, tu ima promjena i humanitarne intervencije su jedan od primjera izazova koje novo vrijeme postavlja prema četiri vijeka starim pravilima. Drugi sistemski rat su bili ratovi u stvari – Napoleonovi ratovi, koji su doveli do uspostavljanja sistema međunarodnih konferencija kao sistema upravljanja međunarodnih odnosa. Nakon toga su Prvi i Drugi svjetski rat doveli do kraja evropskih imperija i do uspostavljanja globalnog porekta institucionalizovanog kroz rad prvo Lige naroda, pa onda i Ujedinjenih nacija.

Po ovoj teoriji, ako se ispostavi kao opravdana, rusko-ukrajinski rat ima potencijal   promjeni sistem međunarodnih odnosa. Kako god da se ovaj rat završi. Ukoliko Rusija izgubi ovaj rat, može doći do implozije posljednje evropske imperije i redefinicije transatlantskih odnosa u korist EU i transatlantskog saveza.

Ukoliko dođe do pobjede Rusije, i ukoliko Rusija uspije da privoli međunarodnu zajednicu da, na ovaj ili onaj način, prizna njene teritorijalne dobitke u ratu, to bi moglo dovesti do tektonskih promjena u međunarodnim odnosima, koji bi bogli dovesti do urušavanja ili korjenitog redefinisanja odnosa na međunarodnom planu.

I da se desi da Ukrajina vojno izgubi, teško da će Rusija ikad moći da sebi obezbjedi međunarodno de iure priznanje teritorijalnog proširenja stečenog silom. Kao što Izraelu nikad nije priznato proširenje na Golansku visoravan nakon Šestodnevnog rata (1967) i aneksacije iz 1981. godine. Ni Maroku proširenje na Zapadnu Saharu.

Ipak, ovako masivne promjene u Ukrajini, mogle bi da dovedu do dodatnog urušavanja kredibiliteta i autoriteta Ujedinjenih nacija, kao čuvara poretka, koji više ne odgovara ni Rusiji, ni Kini, ni mnogim drugim anahronim sistemima.

Red i poredak uspostavljen nakon Drugog svjetskog rata doveo je do dominacije SAD-a u međunarodnim odnosima. Kako se Amerika sama demokratizovala, demokratizovao se i svijet. Bez sistemskog rata došlo je do velikih promjena krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina XX vijeka, što je dovelo do preuranjenog usklika o kraju istorije i konačne pobjede kapitalizma i liberalne demokratije.

Ratom u Ukrajini ne dovodi se u pitanje sistem međunarodnih odnosa, nego i poimanje univerzalnih vrijednosti, ljudskih prava i sloboda, poimanje slobode i demokratije. Iako mnogi danas govore da između Rusije i Zapada nema ideološkog sukoba, kao tokom trajanja Hladnog rata, varaju se. Rusija je osmislila i osmišljava ideološku podlogu za uništavaje Ukrajine. Kako čusmo od ruskog patrijarha – u Ukrajini se vodi sveti rat. Komunističku internacionalu mijenja moralistička internaconala. Već se okupljaju moralisti svih zemalja, i Crna Gora je imala svoje predstavike na nedanvom sletu u Sočiju.

Sve ove tektonske promjene se osjećaju i na lokalnom planu. U Crnoj Gori etničko-identitetska polarizacija više nije u prvom planu. Zli crnogorski nacionalizam je pobijeđen udruženim snagama velikosrpskog nacionalizma i njegovih relativizatora. Sada su na redu drugi koji smetaju. U Nikšiću se zabranjuju feminističke predstave jer je direktor pozorišta odlučio da se prećeruje sa ugroženošću žena. Rodna ravnopravnost postaje neprijatelj. Neprijatelj postaju seksualne manjine.

Bauk konzervativnog autoritarizma kruži nad Evropom. Mnogima se čini da je Crna Gora pala bez rata. Ukoliko Ukrajina padne, mnogi u Evropi mogu doći u sličnu situaciju.

Toliko za danas. Ugodan ostatak dana želimo.

S poštovanjem,

Ljubomir Filipović, analitičar i kolumnista CdM-a

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi CdM-a)

73

avatar
1000
31
42
0
 
58
RonaldinjoMarkoma bjež tamoAnonimousPrimusBot
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ma bjež tamo
Gost
ma bjež tamo

“Zli crnogorski nacionalizam”? O čemu ti pričaš, Ljubo? Je li tebi nacionalizam braniti SVOJU KUĆU? Ajde…

Bot
Gost
Bot

Ukrajna je izgubila onog trenutka kada je dobrobit svog naroda podredila interesima NATO alijanse. Što god da se desi, činjenica je da su razvalili svoju državu, da im je narod raseljen, omladina pobijena ili zatrovana mržnjom. Realna ekonomija tamo više ne postoji. Dok su im đeca ratnih profitera na sigurnom. Da sada stane rat, da se Rusi povuku, što im… Više »

Mitar
Gost
Mitar

Dobro, posto dosta ljudi ne shvata, da ja objasnim. Rusko carstvo se trenutno prostire od ( unistene) junacke Ukrajine do ,preko kukavicke CG, Jadranskoga mora. Kratko i jasno.

Hogar
Gost
Hogar

Situacija se i dalje može razvijati i u jednom i u drugom pravcu.A može i u trećem,nuklearna razmjena zapad-Rusija.
#svijet koji nam je poznat nestaje u sva tri scenarija.

vesko nk
Gost
vesko nk

Ljubo Amerika se demokratizovala ali koja.Ona u granicama SAD je idealna za državljane Amerike.Ona USA koja predstavlja svjetskog policajca je sila vojnih nosača marinaca avijacije.E ona se nije demokratizovala.Rusija dobila izgubila.Rusija nikada nije izgubila.Hipotetički ako izgubi je lošija varijanta jer bi se dobila velika neuralgična potecijalno smrtonosna po čovječanstvo cijelo situacija.Ono što je izvjesno poslije mira staje širenje NATO deaktiviraju… Više »

Frulaš Duki
Gost
Frulaš Duki

Zaboravio si da napomeneš ,
Ok kraja drugog svjeskog rata, ko je gradio vojne baze od Latisnke Amerike pa do Azije ? Preko 900 vojnih baza ? Preko stotine vojnih intervencija od Vijetnama do Iraka?
Sramota živa da svaki članak pominješ srbe, a zadnjih 60 godina, milioni nevinih žrtava nastradalih od zapada tokom vojnih intervencija

Liberal
Gost
Liberal

Srbija je pala , poslije 78 dana vazdusnih udara. Ukrajina nije pala , poslije 780 dana totalne invazije. Putler je bacio sve na Ukrajinu , osim atomskih bombi . Slava Ukrajini.

Marko
Gost
Marko

Ista sila koja je bombardovala SRJ pomaze im u odbrani, znaci cijeli NAto protiv Rusije i Rusija pobjedjuje. SRJ nije izgubila potpisan je mir!

ех-Гастос
Gost
ех-Гастос

Украјина је већ изгубила.

Tonja
Gost
Tonja

Bez komentara!

Deformisanpluca
Gost
Deformisanpluca

Pola kuce moje u staru varos.

No name
Gost
No name

A izgubit će.

Trile
Gost
Trile

Mira skoro biti neće a Putin ima samo da sanja ruski svet slično pandanu AVu na balkanu.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Da ne postoji nuklearnog arsenala nato bi već bio pred moskvom i rusija bi se raspala ko kyla od karata.

trpleduble
Gost
trpleduble

A koga bi ste mobilisali komsija za taj rat? Na zapadu omladina nece da ratuje odavno i bavi se licnim slobodama, pravima zivotinja i slicnim tricama, samo ludi Ukrajinci koje su ubijedili da nijesu Rusi no nesto drugo. Vecina onog sto je bilo voljno da ratuje u konvencionalnom ratu protiv rusije odavno je pod ledinom.

Aleksa
Gost
Aleksa

To sam i ja mislio do ovoga rata. Sad sam siguran da bi bilo obratno, da nema nuklearnog arsenala Rusi bi bili pred Londonom. Sposobni da ratuju sa domorocima u Afriku i Avganistan, i da sa velike visine bombarduju protivnike bez protivvazdusne odbrane. Lideri gomila foliranata, nikad gori.

Hogar
Gost
Hogar

Malo je djetinjasta ta priča,Aleksa..Rusi nijesu uspjeli ni Kijev zauzet,daleko je do Londona. #najbolje da uporediš mape,stanje na frontu prije totalnog napada na Ukrajinu i situaciju danas..viđećeš da napredak ruskih trupa nije baš impresivan. #uračunaj vremenski okvir,činjenicu da su na Ukrajini upotrijebili i upotrebljavaju sve što imaju osim nuklearnog i bojnih otrova.A veličina armija,kapacitet industrije,pomoć koja im stiže i ona… Više »

Ширун
Gost
Ширун

Пети ти је нема што да мислиш, Запад губи ресурсе од којих је живио лагодно вијековима – од сиријске кризе и уласка Русије губи Блиски исток и нафту, ево видимо полако и трговачки пут кроз Омански залив од Ирана а питање је шта ће бити са Израелом, губи Африку у којој је задњих годину дана од Wagnera изгубио Западну Африку,… Više »

Branko
Gost
Branko

Poljaci su fanatici i vatreni katolici, imaju osjecaj inferiornosti i istorijski strah od Rusije koju su vise puta pokusali da poraze, cak su i palili Moskvu u 16. vijeku. Prevlacili su i dio Zaporoskih kozaka na svoju stranu u par navrata tokom Brestovske unije. Zaratice sigurno, a i balticke zemlje su isto sto i Poljska. Rumunija je iako pravoslavna uvucena… Više »

Zeta 🇲🇪
Gost
Zeta 🇲🇪

Srbi koje pomanitali Putin niko i nista on rodene majke se odrekao pred smrt majka ga molila za jedan zagrljaj odbio ju zivjela kao prosjak to je Putin gledaj te na youtubu . A Srbi mu vjeruju kao na Kosovo sto ji ostavio na cedilu .

Crna Gora
Gost
Crna Gora

Е чуш пала, а да није пала но устала..

coger
Gost
coger

Putine svjetska silo nasa !

Lisji do
Gost
Lisji do

Ljubo prespavao si americko bombardovamje Srbije, Invaziju na Irak i Afganistan,bombardovanje Libije i Sirije.
To nije ugrozavalo medjunarodni poredak?
Putin je rekao jasno,ako moze Kosovo moze i Krim…prema tome, ovaj NATO mac ima dve ostrice.

Dopamin
Gost
Dopamin

Albanci se pobunili zbog ukidanja autonomije. Srbi ih napali jer se bune. Međunatodna zajednica reagovala. Analogija mi kaže da bi po ovoj logici sad trebali da satru Rusiju. Ko ima dvostruke aršine?

Mjere
Gost
Mjere

Trebali bi, po njihovoj analogiji, da smiju! Lako je protiv 10x slabijij voditi ” ratove za mir” , druze!

Lisji do
Gost
Lisji do

AP kosovo nikada nije ukinuta, greska u koracima. Ali dvostruki standardi postoje

Jole
Gost
Jole

Data im je bila autonomija a oni vratili pljackom, silovanjima i progonom Srba, citao si novine osamdesetih godina, sta bi ti ucinio no je ukinuo..

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Čitao si Novosti, koje su zamisli, štampane u Srbiji i kontrolisane od Slobovog režima. U Srbiji je sve ostalo isto, režim i dalje preko medija lijene čitaoce nutka svojim pričama. Istina više ne živi u srpskom medijskom prostoru. Gledao sam u jednom zoološkom vrtu kako laserskim pokazivačem deset pingvina baca glave lijevo desno kako laserska tačka skakuće lijevo desno. Tako… Više »

Branko
Gost
Branko

Anonimuse i prije Slobovoga rezima se islo da se smiruju Albanci na Kosovu, isli svi republicki MUPovi SFRJ no se neko pravi lud..

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Smiruju a ne protjeruju. U Beogradu nijesu ni znali koliki su bili zbjegovi, popaljene kuće, ubijeni civili, jer RTS to nije puštao. Vi se decenijama kasnije pravite ludi kao da se ne zna šta su zločinci u ime vaše radili drugim narodima. Čak i veličate dokazane zločince. Ko se ođe pravi lud? Zaboravljaju se popovi koji blagosiljaju tenkove. To li… Više »

Ronaldinjo
Gost
Ronaldinjo

jčitali smo i mi novine 80-tih…20,000 albanki ste silovali na kosovu,pljačkali, ubijali..

arsin_sinavatra
Gost
arsin_sinavatra

Ukrajina i Kosova progonili decenijama srpsko i rusko stanovnistvo oruzjem. Srbija i Rusija ratovale da ga zastite. Koji dvostuki arsini ja vidim samo jednostruke.

Ribnica
Gost
Ribnica

Neko je neuk ili neće da prizna? Afganistan je za Ruse isto što i Vijetnam za amerikance. Rat u Afganistanu su započeli rusi srbijanče!

афган
Gost
афган

У Афганистану су били Совјети, а не Руси. Совјети су убијали и Русе, да парафразирамо Солжењицина.

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

A sada Putinovci ubijaju svakog ko ne misli da je Putin jedan i jedini vođa – Führer.

Lisji do
Gost
Lisji do

Sta da priznam? Da su jedne bombe i agresija super a ako to isto rade Rusi onda je zlocin i udar na medjunarodni poredak? Tesko da ja drzim ikome stranu ko napada slabijeg,samo odbijam da me neko pravi ludim i prodaje mi m za b. Izraelu se vidim moze koliko hoce, njihovi sportisti ce biti na Olimpijske igre. I pri… Više »

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

U redu Lisji dole. Sa bilo kojim bombardovanjem suverene zemlje se ne bi smjelo složiti. Zato, ako ni ti ne prodaješ m za b treba da osudiš agresiju Rusije na Ukrajinu. Imaš li m da to uradiš?

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Ako je Putin tako rekao, šta onda čekaš? Ako si priznao Krim, onda priznaj i Kosovo. Nije valjda da želiš da protivurječiš Putinu?

Bibo
Gost
Bibo

Zivljela amerika i engleska niko im nista ne moze ,to je demokratija ,postenje ,sve sve.

Edw
Gost
Edw

Rusizam je novi nacizam.

Vuko
Gost
Vuko

Kažeš Ljubo da UN ne odgovaraju Rusiji i Kini. A Americi odgovaraju je li? Oni ih poštuju je li?

Pgchanin
Gost
Pgchanin

Ako nista, ovaj rat je pokazao sa koliko zlog naroda mi odje zivimo, koji navijaju za zlocin, agresiju i smrt, fasisticki pravdajuci iste.

Lingvista
Gost
Lingvista

Ukrajina je vec izgubila ovaj rat… Vec sad broji preko 600 000 poginulih vojnika… To je ravno katastrofi. Zbog mrznje prema Rusiji, zapad ne samo da nije htio da vidi, vec je tolerisao i podrzao NACIZAM KLIKE koja je 2014 preuzela vlast… Predstavnici UN-a su uredno slikali i biljezili otkrivene masovne grobnice civila u Luganjsku, ali to nikad nije vidjelo… Više »

Wilkins
Gost
Wilkins

LINGVISTA, sve znaš čovječe. Strašan si, sve do najsitnijih detalja, čak neke informacije koje ni tajne službe nemaju. Samo, ne reče nam koje tampone koristi žena Zelenskog, znaš i to no nam zaboravi reć.

Ribnica
Gost
Ribnica

Ko je koga napao?

Borko
Gost
Borko

prosto je nevjerovatno da neko moze ozbiljno da shvati kolumnu od 12 recenica… ove teme su duboke i treba detaljna analiza stvari, ne moze kolumna od 12 recenica da objasni to

Nagual
Gost
Nagual

8 godina se Rusija detaljno spremala za ovaj rat.. i strategiju i ekonomiju i sve do najsitnijih detalja i jos 2022. uhvatili Zapad i Ukrajinu na krivoj nozi.. I koja je mogucnost da izgube ovaj rat.. ja mislim veoma mala ako uopste i postoji mogucnost

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

I proračunali su da će osvojiti Kijev za dvije nedjelje. I proračunali su da je Evropi miliji jeftin gas nego tamo neki Ukrajinci. I proračunali su da imaju moćnu armiju. Slabi su im proračuni.

Borko
Gost
Borko

Neozbiljno je misliti da Ukrajina moze da dobije ovaj rat bez direktnog ucesca NATO saveza sa trupama i opremom. Koliko vidim niko od NATO drzava nece da salje vojsku u Ukrajinu. Zanimljivo je da Njemacka od svojih para hoce da popravi sjeverni tok i da pusti u rad gasovod koji ide ispod baltickog mora. Zanimljivo je da jos nisu utvrdili… Više »

Mili
Gost
Mili

Nažalost,Ukrajina je izgubila rat…porušeni gradovi,nemaština,hiljade ubijenih…Zlotvor ( Putin ) ostvaruje svoje sulude ideje ubijajući pravoslavnu “braću” dok ostali protiv njega ratuju žrtvujući narod Ukrajine..trenutno se odvija 3 sv.rat

Podgorica
Gost
Podgorica

Nato je obećao da se neće širitii prema Rusiji a došao ne na same granice…jasno je da oni neće da dozvolii da se opkoke i ko je onda tražio rat… .. Zamalo da počne treći sv rat zbog Kube. A ta Kuba je mnogo dalja od njih, nego što je UK od Moskve…Pitanje… ako je Putin lud, zašto ga provocirati… Više »

Oscar
Gost
Oscar

Nije poanta da je putin lud, nego je ruski sistem bolestan….zato ih opkoljavaju….zato jer su obećali Sporazumom da neće napadati Ukrajinu, tj. Garantovali su joj integritet.

Dopamin
Gost
Dopamin

Taj rat je doveo do učlanjenja dvije jednako bliske države u NATO. Ovo je borba Rusije za resurse i teritoriju. Demantuj me ako nisam u pravu i kaži mi zašto ne napadnu Finsku ili Tursku?

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Ima li koji tekst o Gazi, jer je tamo duplo ljudi stradalo za pola godine no ovamo za 2g

Blagi NK
Gost
Blagi NK

Moj Filipovicu Ukraina je izgubila isti minut kad je i krenula u rat, samo si ti izgleda to prespavao.

Rukfaš
Gost
Rukfaš

Nije Ukrajuna kraula u rat braneći svoju terirtriju. A ako ili kada Ukrajina izgubi rat… e neka se spremi sljedeći. Ludi Putin, Hitler 21. vijeka neće stati. Treći svjetski rat je počeo, samo se sada vodi na teritoriji Ukrajine , Gaze i Afrike.

Vuko
Gost
Vuko

Ko vjeruje da će Putin da krene dalje po Evropi posle Ukrajine, samo neka je zdravo. Ne može izaći na kraj sa Ukrajinom raspalom evo dvije i više godine, a ne da krene na NATO zemlje.

IVAN
Gost
IVAN

Vuko , a jos smo i mi sada u nato. Dje ce na silu.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Bio je potpisan Minski mirovni sporazum, i 8g Ukrajna da nije poštovsls. Rusi su svaki dan govorili o tome, niko nije tragova, poslije 8g oni du ušli u Ukrajnou i sada Merkel kaže, tačno da nidu poštovali mirovni plan, jer nije bio ni u planu da se poštuje. Toliko o dobrim namjerama

Podgorica
Gost
Podgorica

Nema što to “Ako”…već što kada se rat završi.. Kada se rat završi biće napokon mir.. Odnosno prvi će biti zamrznuti konflikt kao izmedju dvije Koreja.
Dio Ukrajne gdije žive Rusi biće Ruski, i svi koji su podržali odvajanje Kosova ratom od Srbije pretpostavljam da će to podržati

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Misliš da će Ukrajinci posle gubitka teritorije ići sa parolama “Donbas je srce Ukrajine” i “Dogodine na Krimu”?

Podgorica
Gost
Podgorica

Da, mislim upravo to. I ako je Krim uvjek bio Ruski, koji je Hruščov kada je to sve bila jedna zemlja daoUkrajni, tada kada je bilo sve jedno gdije je. I sad bi bilo sve jedno gdije je da ne planirs tamo Nato da dodje… Isto kao sada Aerodrom u PG. E ako se odvojimo nije to više u PG… Više »

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Za Krim se slažem. Ali priča o Nato dolasku ne pije vodu. To je samo izgovor isto kao i priča o ‘Zetskom Aerodromu’. Iza tih priča stoji samo novčana dobit i želja za proširenjem teritorije. Putinu je ovo trebalo da prigrabi apsolutnu vlast u Rusiji a Kneževiću da poveća politički uticaj. Uvjek je važno da smo ‘mi protiv njih’. Hajde… Više »

free samples
Gost
free samples

pa ako je to fakt i cinjenica jeli trebalo dozvoliti otimanje teritorije jednoj suverenoj drzavi na kraju 20-tog vijeka od strane istih koji su sad nakon 20 godina najglasniji da se to nemoze i nesmije cinjeti!? Pandorina kutija je otvorena 1999 krsenjem medjunarodnog prava od strane zastitnikaa istoga….nazalost
Ljubo molim za odgovor jer znam da citas!

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Nikakvo otimanje teritorije nego samoopredjeljenje, kao što je Engleska izašla iz EU, ili što su htjeli Katalonci da se odvoje od Španije. Ali na Balkanu nema demokratije nego sve mora krvavo.

free samples
Gost
free samples

pa Krim se samoporedijelio a i Donbas ??! nemate ama bas nikakve argumente osim tvrdoglavo istrajavanje …presedan je napravljen 1999 i sad gledamo posledice svega toga dzaba…

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Pa i Kosovo se samoopredjelilo kao i Krim. Nema razlike, osim ako ne smatraš da samo Rusi i Srbi smiju da se samoopredjeljuju ili odobravaju drugima pravo na to. Ispada da samo nebeski narodi to smiju a ostali zemaljski nemaju nikakva prava u rusko srpskom svetu.

Crni panter
Gost
Crni panter

Postoji jedna razlika: Srbija je cinila zlodjela i etnicko čišćenje na teritoriji gdje su većinsko stanovništo bili albanci.Kao svi ostali narodi bivse Jugoslavije i nakon njenog raspada i Kosovo ima pravo na svoju nezavisnu državu iako su tražili više autonomiju u svom djelovanju.Ti gdin Milosevic nije zelio dati i počeo sa gore navedenim zlocinima i dobio je odgovor kakav je… Više »

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Sve što ima pravi Kosovo, ima praoi bilo koja druga stvar na svijetu.i njemačkoj tada 99′ pričali sa je to greška što se radi, jer će taj presedan da koriste sada svi. Tražili ste gledajte…a to “genocid” neozbiljna stvar koja da koristi kao odgovor za napad i to napad bez odobrenja svijeta bezbjednosti… Isto sada i oni kažu da su… Više »

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

A na Kosovu je najzad mir. I uskoro u Savjetu Evrope. I uskoro rezolucija o genocidu u Srebrenici. Što prije srpske vladajuće elite odustanu od ekspanzionizma to će svima nama biti bolje.

ethniccleansing
Gost
ethniccleansing

Прво су Албанци чинили етничко чишћење и то успјешно деценијама, па тек онда Срби и то неуспјешно. Видјећемо како ће се ствари даље одвијати. И Хрвати исто, успјешно етничко чишћење.

ljeljen
Gost
ljeljen

Srbi su uz precutnu saglasnost zapada i beskorisno mantranje istog tog zapada o Srebrenici jedino na racun muslimana ostvarili odredjene dobitke sto govori da dugorocno muslimani nisu bili karta na koju zapad igra..polako sve muslimanske zemlje ulaze u antizapadni blok BRICS

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

Na Kosovu se desio strateški porast Albanskog stanovništva u odnosu na Srbe. A Zlobo je odlučio da to razriješi silom. Pa mu se vratilo.

Send this to a friend