Kolumne

Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja da doživljava Crnu Goru kao NATO saveznicu

Peni Mordant

Piše

Peni Mordant

Britanska ministarka odbrane

Prije samo dvije sedmice, lord Hau, državni sekretar za odbranu, posjetio je Crnu Goru, a sa njim su stigla i dva borbena aviona tipa “Eurofajter tajfun”. Ovom posjetom potvrđena je posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva intenzivnoj saradnji sa partnerima u Crnoj Gori na polju odbrane, obuke i jačanja institucionalnih i nacionalnih kapaciteta u oblasti sajber odbrane. Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja da doživljava Crnu Goru kao NATO saveznicu koja ima ključnu ulogu u stabilnosti Zapadnog Balkana.

Dok je lord Hau boravio u Crnoj Gori, prisustvovala sam po prvi put Sastanku ministara odbrane u NATO-u, gdje sam i upoznala crnogorskog ministra odbrane Predraga Boškovića. Tokom dva dana, bavili smo se brojnim važnim temama, od nepoštovanja Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) od strane Rusije, do prilagođavanja NATO-a promjenljivoj prirodi sukoba. Odluke koje smo donijeli osiguraće da NATO bude spreman da se suoči sa budućim izazovima i doprinijeće kolektivnoj bezbjednosti naših građana.

Mnogi su mislili da će NATO postati nevažan nakon završetka Hladnog rata. Međutim, prijetnje sa kojima se sada suočavamo su podjednako ozbiljne kao i u prošlosti. Sa Rusijom koja ponovo oživljava, sve agresivnija, i koja osporava međunarodni poredak zasnovan na pravilima; terorizmom kao svakodnevnom prijetnjom; i novim tehnologijama koje predstavljaju kako mogućnosti tako i izazove za našu bezbjednost, NATO nam je potrebniji više nego ikada prije.

Posvećenost Ujedinjenog Kraljevstva evropskoj bezbjednosti je nepokolebljiva, a tako će biti i u budućnosti. Vjerujemo da što su naši susjedi bezbjedniji, to smo i mi bezbjedniji. A naša posvećenost je očigledna. Od Estonije do Avganistana, hiljade pripadnika naših snaga učestvuju u NATO operacijama širom svijeta. Naši Tajfuni čuvaju baltičko nebo, a uskoro će štititi i vazdušni prostor Islanda. Naši brodovi se bore protiv pirata, a naše nuklearne podmornice doprinose bezbjednosti NATO već 50 godina. Ujedinjeno Kraljevstvo je pružilo značajan doprinos NATO-ovoj Inicijativi za spremnost na kopnu, moru i vazduhu. Admiralski brod naše flote “Kraljica Elizabeta” i najnoviji F-35 mlaznjaci biće temelj našeg doprinosa.

Odvraćanje je bolje od intervencije. Ali odbrana demokratije, vrijednosti i naša uzajamna odbrana koštaju. Sve to zahtijeva najbolju odbrambenu opremu i sposobnosti na svjetskom nivou, a podrazumijeva i doprinos operacijama. Kao saveznice, moramo poštovati obavezu o izdvajanju dva odsto BDP-a za odbranu, kako bi smo zajedno čuvali bezbjednost milijarde ljudi koje štiti NATO. Ujedinjeno Kraljevstvo ispunjava i nastaviće da ispunjava ovu obavezu.

Trajni utisak koji imam nakon sastanka sa mojim kolegama je da 29 ministara, iz različitih zemalja, koje ujedinjuju zajednički interesi i vrijednosta, mogu zajednički djelovati po nekim od najtežih svjetskih pitanja. U nesigurnom svijetu, od suštinske je važnosti imati saveznike na koje se možete osloniti.

Biće nam zadovoljstvo da u decembru, u Londonu, ugostimo NATO lidere. Izazovi sa kojima su suočavamo danas drugačiji su od izazova iz 1949. godine, kada je NATO osnovan, ali nisu manje značajni. A mi ćemo nastaviti da se sa njima zajedno suočavamo.“

Send this to a friend