Kolumne

Velikosrpski projekt biće poražen u Crnoj Gori

Boris Varga

Piše
Boris Varga

Nacionalna paranoja i hajka u Srbiji protiv Crne Gore još jedan je od alarmirajućih događaja koji će neminovno uticati ne samo na unutrašnju već i spoljnopolitičku dinamiku regiona Zapadnog Balkana.

Situacija podsjeća na mart 2003. godine i referendum o ulasku Slovenije u EU i NATO. Iako je podrška EU integracijama u toj bivšoj jugoslovenskoj republici bila prilično visoka, podrška NATO-u zbog Iraka pala je na oko 40 odsto. Međutim, taj referendum je održan svega nešto više od nedjelju dana nakon što su oficiri eskadrona smrti Miloševićevog režima ubili premijera Zorana Đinđića i Srbiju gurnuli u vanredno bezbjednosno stanje. Rezultat je bio iznenađujući i ocijenjen kao poziv na „buđenje“: izlaznost Slovenaca bila je 60 odsto, od kojih je članstvo u NATO-u podržalo 66, dok ulazak u EU skoro 90 odsto.

Gubernija kao alternativa

Posljednjih nedjelja mediji prenose prepoznatljive kadrove iz perioda raspada SFRJ: protesti u Crnoj Gori upravljani iz Beograda, prebrojavanje krvnih zrnaca i balvani. Kao i u slučaju Slovenije, ponavljanje slika iz devedesetih i obnavljanje velikosrpske ideje nesumnjivo će se shvatiti kao novi poziv na „buđenje“ i samo dodatno gurnuti cijelo neposredno susjedstvo Srbije prema NATO i EU. Čak i oni sve brojniji evroskeptici, ogorčani NATO osionošću i opravdano revoltirani neoliberalnom ekonomijom shvataju da je alternativa tome – neutralna i oligarhijska gubernija.

Slučaj Crne Gore javno je razgolio dvoličnu politiku bivših radikala i socijalista, na koju je zbog Briselskog sporazuma Zapad godinama široko zatvarao oči. Zbog ekspanzije Beograda aktivitran je alarm. Na stranu očigledne direktne namjere predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da srpski nacionalizam iskoristi na izborima u Crnoj Gori, akcije se preduzimaju i u drugim državama regiona.

Krajem januara NATO je potvrdio da je BiH u Akcionom planu za članstvo (MAP), iako je poziv bio tu na stolu već deset godina. Finale procesa ratifikacije članstva u NATO-a čeka Makedonija, koja će uskoro postati 30-ta članica Alijanse.

Na fonu protesta zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori dodatno je aktivirano pitanje pravoslavne autokefalije u Sjevernoj Makedoniji. Tragom za Ukrajinom i namjerama Podgorice da podrži crnogorsku autokefalnu crkvu, Ohridska arhiepiskopija, uz podršku Vlade u Skoplju, ranije je poslala zahtjev za priznavanjem Makedonske pravoslavne crkve. Sredinom januara sadašnji i bivši premijer Sjeverne Makedonije, Oliver Spasovski i Zoran Zajev, posjetili su vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, koji im je potvrdio da će se pitanje autokefalnosti u Makedoniji rješavati uprkos protivljenu Srpske i Ruske pravoslavne crkve.

Američku ambasadorku u Crnoj Gori Džudi Rajzin Rajnke ućutkao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali je od njega bio glasniji jedan od dva predstavnika Vašingtona na Balkanu, Ričard Grenel koji je krajem januara u Beogradu rekao da Srbija mora da prestane sa sputavanjem nezavisnosti Kosova. Čeka se završetak izbora u Srbiji u aprilu, da bi američki dvojac odlučnije stupio na scenu. Nije isključeno da će se Balkan naći pod reflektorom predsjedničke kampanje Donalda Trampa.

Crna Gora “budi” region

Obnovljeni, projekat „velika Srbija 2.0“ biće poražen upravo u Crnoj Gori. Za to, i pored strahova američkog predsjednika Trampa, nije neophodno da NATO ratuje kao u BiH 1995. i SR Jugoslaviji 1999. godine. Mada, kako je počelo sa balvanima, i tu opciju do kraja ne bi treblo isključiti…

Nikako ne treba isključiti ni opciju da politička garnitura Mila Đukanovića završi padom i izbornim porazom. Ako se to desi, protesti i Zakon o vjerskim slobodama biće samo okidač, a glavni uzrok – „minuli rad“ stabilokratije i tri decenije zasićenja jednom političkom opcijom. Bez obzira na očekivanja iz Moskve i Beograda, takva situacija najvjerovatnije neće promijeniti spoljnu politiku Podgorice koja je lider u evroatlantskim integracijama. Međutim, neće zacijeliti ni načete etničke podjele unutar Crne Gore.

Ma kakav bio rasplet krize u Crnoj Gori, posljedice se već odražavaju na reputaciju Srbije, koja je ponovo dobila epitet podrivača bezbjednosti u regionu. Naprednjaci na čelu sa Vučićem uzalud se nadaju da će kriza u Crnoj Gori sputati ili usporiti rješavanje kosovskog problema. Crna Gora će samo akclerirati rešavanje kosovskog pitanja, a Zapad će još intenzivnije i odlučnije insistirati na pravnoobavezujućem sporazumu za Kosovo. U njemu će Beograd morati da na neki način prizna Kosovo i da ga ne sputava u razvoju svoje državnosti. Makedonija će ući u NATO, a to čeka i BiH kao privremena substitucija za EU integracije.

Srbija je političkim intervencijama u Crnoj Gori pokazala da je regionalni “mali Šengen” obesmišljen i samo medijska predstava. Države regiona će se najvjerovatnije prema NATO i EU kretati jedna za drugom, po principu regate. Na njenom kraju nesumnjivo će biti usamljena i izolovana Srbija, dokle god za kormilom tamo stoje i geostratezi iz Moskve.

Al Jazeera

52

avatar
1000
35
17
0
 
49
Terra novaNedjeljkoЦрногорацna aparatimaRavnopravan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Црногорац
Gost
Црногорац

Милошевићави ескадрони смрти убили Ђинђића? А Милошевић тада није био у Србији и још је Ђинђић командовао тим ескадронима…

na aparatima
Gost
na aparatima

prawo u centar

Mladen
Gost
Mladen

Placen clanak. Ko moze u ovo vjerovati? Narod vise ne nasjeda na ovakve price. To vam ne pali vise. Morate nesto novo izmisliti.

Terra nova
Gost
Terra nova

Mali su tvoji dometi da bi vidio širu sliku dogadjaja i rezultate koji proizilaze iz djelovanja koje Srbija radi. I onda kad se desi ono što se mora desit vi se iznenadite i uvrijedite, ne znajući da ste iskorišteni za projekte koji nemaju budućnost. Nikad sreće od srbistana dok je Vučić na čelo kolone koja krupno gazi unazad.

Sihtifela Fajt
Gost
Sihtifela Fajt

Śedi! Jedan za kraj godine!

amo
Gost
amo

Srbi imaju jedan veliki kompleks koji im je SLOBO nametnuo,a to je da su nebeski narod,cista SF ideologija.NE BRISI KOMENTAR!!!

Patrioti
Gost
Patrioti

Ko,odnosno sto je ovo?

DULE
Gost
DULE

A kriminal i korupcija

Ravnopravan
Gost
Ravnopravan

Iskopali ste nekog Mađara da nas prosvijetli. Kad su izjave Crnogorca bile bitne za npr. odnose Madjarske i Rumunije, ili da prica o “velikorumunskom nacionalizmu”?
Umjesto da smirujemo strasti, vi samo nalazite nove ljude koji se hrane našom neslogom!

Nedjeljko
Gost
Nedjeljko

Ponovo da pokusam da Nesto napisem, Ali Vi to necete objaviti..ovaj “ravnopravan” ne shvaca da ljudi Upotrebljavaju Svoj Zdravi razum da bi do’s li do Svojih ( ne nametnutih zakljucaka) . SVI njegovi argumenti su Fakticna istina ( ne popovska propaganda Ili mitovi o Nebeskom narodu..) .Ako covjek ima Madjarske korjene, neznaci da Nije Srbi/Crnogorac ili…

mujo džeger
Gost
mujo džeger

ovake priče su opričavali naivnima davnih godina u iraku libiji siriji avganistanu, demokracija sa nama na bijeli at stiže a bijedni narod povjerovao, jedino su ih egipćani navrijeme pročitali,,pa sade polako kofere pakuju pred rujama

21 maj ROŽAJE
Gost
21 maj ROŽAJE

Ne samo ,,VELIKOsrpski nego i VELIKOalbanski i VELIKObošnjački,svi u paketu

Timotej
Gost
Timotej

Ko je ovaj dični Milogorac Varga?

Tosko
Gost
Tosko

Ovi crnogorci su zivi kompleks i sve im se zasniva na tome da po srbima udaraju!

amo
Gost
amo

Srbi imaju jedan veliki kompleks koji je izmislio Slobo,a to je da su nebeski narod,cista SF ideologija.

Draško
Gost
Draško

Napokon neko nešto pametno da izjavi ,naravno da padom diktature Cg ne gubi ništa već može samo da dobije,naravno da Cg nije milo i dps.Cg je vječna a oni su prolazni!

🔴🔵⚪
Gost
🔴🔵⚪

Ko je gospodin koji piše za sendvič ?

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Vaterpolista treće lige u Mađarskoj!

MedoJunspi
Gost
MedoJunspi

A nije svako kao ti, čoče. Prijatno ti bilo. Jeli častio Medo jogurt, ruski!?

Perun
Gost
Perun

Poraz velikosrpskog projekta bi yapravo bila najveća pobeda prevashodno za nas u Srbiji,
a samim tim i za ceo region.

ime
Gost
ime

Mnogi ne shvataju da je velikosrpski,velikohrvatski kao i ostali “projekati” spadaju u rad bezbjedonosnih sluzbi i da se podstice preko medija koji takodje moraju da pisu kako im se naredi.

Send this to a friend