Kolumne

Vrijeme je da se izbriše znak jednakosti između svijetla i tame

Piše
Slavko Mandić
Skala radio

Kada sam pročitao pohvalu portparolke Evropske komisije Ane Pisonero Vladi Crne Gore zbog nastojanja da pronađe kompromis sa Srpskom pravoslavnom crkvom, očekivao sam bar najmanji prekor ovoj vjerskoj organizaciji što je odbila darove koji joj ni po čemu ne pripadaju. Nije uslijedio, jer je šarmantna EU dama Pisonero samo prenijela stav žaljenja njenih šefova što u razgovorima ekspertskih timova Vlade i SPC nije pronađeno rješenje, saopštavajući istovremeno da Evropa ohrabruje obje strane da nastave dijalog.

Dakle, i onu koja nudi skoro sve, ili čak i više od svega, kao i onu koja se stavila iznad zakona i ustavno-pravnog poretka države u kojoj stoluje, sada je postalo jasno, vrlo malo vjerski, a mnogo više politički. Srpski popovi bi da vladaju nesmetano, smatrajući valjda da im to pravo pripada još od 1918. godine, kada je srpska vojska okupirala Crnu Goru i izvršila pogrom koji se na ovim prostorima nikada ranije, a ni kasnije nije dogodio. Ne jednu, nego obje ruke tom zlom naumu pružala je upravo Srpska crkva, koja nije krila namjeru da uništi śeme crnogorsko i u korijenu ga zatre, kako se nikada više ne bi uzdiglo i nastavilo istorijsko trajanje i slobodarsku iskru predaka prenosilo generacijama koje stasavaju.

Nijesu uspjeli tada, a neće ni sada, jer se narod ne može istrijebiti, uvjerio se i njihov idejni koalicioni partner četrdesetih godina prošloga vijeka, ali ne prestaju da nasrću na našu izvornost i temeljne vrijednosti kojima se ponosimo. To Evropa dovoljno ne razumije. Zato ih sokoli da nastave, misleći na razgovor, a oni to bukvalno razumiju kao poziv da nastave đe su ostali poraženi u svijetloj antifašističkog borbi koja ih je jedina smjestila tamo đe pripadaju i đe im je mjesto.

Evropa nema ni želju ni namjeru da se upušta u raznorazna tumačenja stanja i odnosa etničkih, pa čak ni etičkih. Ona insistira na dijalogu, i ne sjekira se baš mnogo što time popovima krči uvjerenje da su važna strana pregovaračkog procesa, koji, pokazalo se, niti ima smisla a niti potrebe.

Cetinjski pop Perović je, u ime vrhovne komande Srpske crkve u Crnoj Gori, saopštio da Vlada, ne samo da nije dala dodatne garancije za sigurnost pravnog položaja Crkve, već je svojim djelovanjem i nevještim prikazivanjem činjenica, samo pojačala utisak svještenstva i naroda da joj se ništa ne može vjerovati. Zanimljivo zaista, uz još jednu konstataciju da se radi o velemajstorskom marketinškom triku na koju crkva ne može da nasjedne.

Možda je sprski pop u pravu? Možda je Vlada znala dokle bez problema može da ide, pa je zbog toga ponudila bogat paket darova, znajući da Ristu Radoviću ni u primisli nije da se registruje u državi koju ne priznaje i u čije temelje zabija klipove od kad je, sa zadatkom, doputovao u Crnu Goru. Ako je tako, alal vjera gospodo iz vlasti. Istjerali ste popove na čistinu i sada imate argument više kod Ursule fon der Lejen. Vi hoćete, ali oni neće. Ganci, kazali bi Bokelji, koje je nasmijala ova igra doskočica.

U konačnom, ova priča sad ima relaksirajući karakter za vlast, kojoj će biti jednostavnije u predizbornoj kampanji objašnjavati razloge zbog kojih Srpska crkva u Crnoj Gori ne želi da bude dio sistema jer onda ne bi mogla da ne plaća porez, da gradi bez građevinske dozvole, da rekonstruiše kulturno-istorijske spomenike bez znanja i dozvole Uprave za zaštitu kulturnih dobara, da dovodi popove iz okruženja bez dokumenata i bez prava na boravak, da krčmi imovinu Crne Gore i nosi vrećma novac iz crkava i manastira za Beograd, da kupuje bijesne džipove i da gradi hotele, spa centre i konake.

Ima, istina i ona druga strana medalje koju će vlast građanima morati da objašnjava, i to upravo pred izbore. Zašto toleriše sve ovo nabrojano i da li to isto toleriše građanima Crne Gore koji se istinski za nju zalažu, koji je u srcu nose i za nju izgaraju?

Ako je svijetlo kazalo mraku da je dosta, zašto ga ne ugasi za vijek vjekova.

41

avatar
1000
25
16
0
 
34
DzamaludinDzamaludinDzamaludinbozidarexpert123
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
expert123
Gost
expert123

To sto EU i dalje insistira na dijalogu ne znaci da EU smatra da je zakon los i da je nepravedan prema SPC nego zato sto zeli da se to pitanje rijesi da bim se postigla stabilnost u ovom dijelu regiona i Evrope.Posto je drzava pokazala strpljenje i posto je dala i previse ustupaka , kako ce se dalje odvijeti… Više »

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Ako je milion ljudi bolesno pet miliona to ne znaci da ce ozdravit ali to nepismeni vjernici nece da znaju ili sto je reka Kralj Nikola nije bitan broj no soj

Njegos
Gost
Njegos

Vrijeme je da se makne ovo ruglo od zastave sa kotorskih bedema, Neka Je Vijecna Nezavisna Boka Kotorska

Aca Palikuca
Gost
Aca Palikuca

Da se stavi ona koju su srbalji orihvatili od turaka i pokazali vjecno saveznistvo

prebjeglice
Gost
prebjeglice

Neka, NEGOŠE, neće moći – od sad pa dovijeka!

bozidar
Gost
bozidar

Nemoj Njegoše o ničijoj zastavi tako govoriti treba imati poštovanja prema svačijoj zastavi pa i ovoj. A šta se tiće Boke tu se u potpunosti slažen s tobom. Boka prije svega kulturološki ne pripada Crnoj Gori to je razlika kao nebo i zemlja.

vojvoda
Gost
vojvoda

Slavko, nijesmo zaboravili ko je đe bio i što je radio ’91. A jesi li ti?

Petar
Gost
Petar

E što ćeš, jedna je pravoslavna crkva u CG, a ova Miraševa nema ni 100 polaznika. Svaki preko 100 je ateista koji tu dodje zbog mržnje prema srbima. 😄

BEDEM
Gost
BEDEM

Petar, nije ti ovo SHS! Ovo je ponovo Crna Gora! I Crnogorska pravoslavna crkva u njoj! Neće se srpski barjak nikad više vijoriti na crnogorskim hramovima! Ko imalo savjesti ima razumjeće bijes Crnogoraca zbog svega što je dopušteno. Ne izazivajte nas mnogo – na granici smo strpljenja.

Popocatepetl
Gost
Popocatepetl

E ako ste na granici strpljenja naucite nove granice. Trebace vam.

rekbu
Gost
rekbu

Ismijah se ….na granici smo….e pa cues li ovo ,bez micka moga

Dzamaludin
Gost
Dzamaludin

Hajde ne benavi, vi ste tu zbog para a ne ubedjenja

nik
Gost
nik

ISTINA BOOOLIIIIIII

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Śale, po sendvič pa na spavanje, dockan je.

bez pardona
Gost
bez pardona

Bolje viđi onaj dernek u Mileševi. Jado moj, kakvi monasi sekte…

Djuka
Gost
Djuka

Slavko okreni nulu, ne čuju u Briselu.

Bnjj
Gost
Bnjj

Pripejd patriota. Sve patriote a plaćaju radnike 200,300e

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Nikad više 1918.!! Napolje svetosavska sekta! Sve za Crnu Goru!!!

Dzamaludin
Gost
Dzamaludin

Jel slavis slavu? Onda si isti kao oni.

21. MAJ 2006
Gost
21. MAJ 2006

A sto cemo i dje cemo mi Crnogorci, kad dadoste sve sto je nase Ristu????

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Jos jedan rodjeni strucnjak

Mila
Gost
Mila

Tačno tako!
Moramo znati da je pred nama političko vjerska organizacija, koja je dobila zadatak kako treba raditi da pomuti narod
I skine DPS i Mila Djukanovica sa vlasti
I onda sa političkim partijama koje ih prate rade i dalje na rastakanju Crne Gore!

Dzamaludin
Gost
Dzamaludin

30 godina…. Mnogo je snajka,mnogo je

Lida
Gost
Lida

Okupatorska sekta sa rokom trajanje do kraja avgusta.

bozidar
Gost
bozidar

Misliš ova koja je sada na vlasti tu se moram složit sa tobom a sad trk po sendvić-

Gost
Gost
Gost

Dobro rečeno, nadam se da ćete dovesti i neko goste iz Vlasti da nam objasne ove lude ideje

Putin
Gost
Putin

Aj podji, zapali jos nesto !

Cica Dr.
Gost
Cica Dr.

Ziva istina

– dps bot

Zagor te nej 12
Gost
Zagor te nej 12

Ziva istina

Miloš
Gost
Miloš

JESTE DA SI SLAVKO, ALI TI JE SVAKA NJEGOŠEVA! BRAVO ZA TEKST!!!!!
NIKAD VIŠE 1918.

Srbo
Gost
Srbo

Spomenu ti narod samo ne znam na čijoj je strani ovaj put, digli ste se svi na crkvu, dabogdo izdobri, čak i iz EU daju signale da zakon nije dobar al vlada zna do izbora

BEDEM
Gost
BEDEM

Srbo, na tuđu “crkvu” treba svaki domicilni narod da se “digne”. Tuđa zastava se vijori na crnogorskim hramovima, nesrećo!

Na žalost
Gost
Na žalost

Istina je da je ponašanje tuđinske crkve katastrofalno i bez poštovanja. Od Hristovog učenja, kod njih nema više ničega. Već odavno ga ne spominju ni na slavama. Postali su čudnovata mješavina kvazihrišćanstva i paganizma.

marius
Gost
marius

Bravo, bravo ! Bez mnogo filozofiranja rekli ste sve ono sto vecina gradjana CG zna. Dosta je bilo vise ovih okova mraka, nacionalizma, sto nam ih SPC popovi, na noge i ruke turise. Crnogorci ocekuju od ove vlasti sad jace no ikad, da nas od njih oslobode.

bozidar
Gost
bozidar

Pa kada tako misli večina Cenogorskog naroda odakle onda na litijama onoliko naroda ?

🇲🇪♥️🇲🇪♥️
Gost
🇲🇪♥️🇲🇪♥️

AMIN..

Japaj
Gost
Japaj

Hahahahahahahaha. Dobra komparacija. Samo svi znamo ko je ovdje tama.

Aca Palikuca
Gost
Aca Palikuca

Ako ti je svjetlost ubistvo 1600 djece u Sarajevo polozio si predmet srpska genocidnost

Amin
Gost
Amin

Naravno da nece vama da placaju kad to nisu vase crkve ni svetine …gradite svoje niko vam ne brani.srdacan pozdrav

Kotoranin
Gost
Kotoranin

Mandiću mnogo ih nerviraš.
Bravo.
Nastavi mnogo je onih koji misle isto .

Nikola
Gost
Nikola

Iskrenošću i petljom oduševljavaš Kotorane ali i ukupnu većinsku javnost CG.

Send this to a friend