Kolumne

Vučić i Irinej: Žal za Miloševićevim dobom

Tomislav Marković

Piše

Tomislav Marković

Simfonija crkve i države u D molu koju su izveli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Irinej nije zvučala baš najbolje. Kakofonija nije nastala na liniji država-crkva, tu ništa ne škripi, savez je čvršći nego ikad; tu vlada apsolutno jednoglasje. Pre će biti da je nastup iskusnog dueta delovao promašeno, jer je muzički komad koji su izveli kompono van za mnogo više izvođača. Da bi bili zaista ubedljivi neophodna im je ozbiljnija muzička podrška, svašta je na sceni nedostajalo. Za početak ratne trube, četni dobošari, vojni i paravojni orkestar.

Refreni koje su izgovorili svetovni i duhovni poglavar Srbije bili su skoro bez greške, vokalni interpretatori su dobro zapamtili tekst. Kako i ne bi, svi ga već znamo naizust, slušamo ga više od tri decenije, probiše nam uši propagandni mediji, nacionalno onesvešćeni intelektualci, dvorski pisci i pesnici, nacionalni radnici svih fela, politički udarnici, viđeniji ratni zločinci, vikend-četnici i ratni profiteri.

Sve smo to već hiljadu puta čuli: Srbi su ugroženi uvek i svuda, svi nas mrze, Srbe žele da proteraju i asimiluju, Crnogorci ne postoje (kao što ne postoji ni Bošnjaci i Hrvati, prvi su poturčeni, a drugi pokatoličeni Srbi, piše lepo u srednjoškolskom udžbeniku istorije), naše komšije stalno izmišljaju neke nacije umesto da lepo priznaju da su Srbi, zli susedi žele da nam otmu ono što je naše, a sve je naše dok se ne dokaže suprotno, a čak i ako se dokaže mi to nećemo priznati.

KAD VUČIĆ GLUMI MILOŠEVIĆA

I pored, uglavnom korektno, izgovorenog teksta, nastup je delovao jadno, mlitavo i neubedljivo. Provuklo se i par malih propusta, jer sufler nije reagovao na vreme: patrijarh Irinej proglasio je Mila Đukanovića predsednikom Srbije, a savetnica za medije najavila je Vučića kao predsednika Republike Srpske. Razumljivo je to, pogubi se čovek među tolikim srpskim teritorijama, pa ne zna više ni gde ni ko vlada. Nije ni Vučiću lako. Ume da bude nezgodno kad glumiš Slobodana Miloševića od pre 30 godina, a nemaš iza sebe jednu od najvećih vojnih sila u Evropi; nemaš ni Ratka Mladića na čelu ubilačke armade, od Arkana i paravojnih formacija ni traga ni glasa, a sa mastermajnda genocida Radovana Karadžića spao si na četničkog vojvodu Andriju Mandića.

Da situacija bude još gora, ispred sebe nemaš nenaoružane civile, goloruk narod, nemoćne žene, decu i starce koje možeš da trpaš u logore, hladnjače i masovne grobnice, po ličnom izboru, ili prosto da ih postreljaš na licu mesta, zapališ u kući, deportuješ vojnim kamionima u željenom pravcu.

Umesto nejači i lakih žrtava, ispred sebe imaš državu koja je članica NATO pakta. A poslednji put kad si ratovao protiv najmoćnijeg vojnog saveza u istoriji, toliko si ubedljivo pobedio da od tog trijumfa još nisi stigao da se oporaviš. Ništa od stare, oprobane odbrane ugroženog srpskog naroda tenkovima, haubicama, snajperima, konc-logorima, opsadama gradova, uništavanjem čitavih sela, rušenjem bogomolja, masovnom pljačkom i sličnim miroljubivim sredstvima. Sve što je Vučiću ostalo je infrastruktura SPC u Crnoj Gori, šačica političkih lidera pogubljenih u vremenu i prostoru, i moćna medijska mašinerija koja u desetinama hiljada tekstova i televizijskih priloga papagajski ponavlja mantru kako Crna Gora vodi politiku ustaškog poglavnika, kako su to sve goli satanisti i kako reče Amfilohije, mitropolit religije ljubavi “komunistička i Đilasova kopilad”…

I tako u nedogled, sve dok sto hiljada puta ponovljena laž ne postane post-istina. Nije ni to za zanemarivanje, i s tom šakom jada može se napraviti ozbiljna šteta, ali daleko je to od Miloševićevih resursa kojima je uspeo da zapali Balkan i uništi sve što mu je palo pod ruku.

ŠKRGUTANJE ZUBIMA

Otuda nacionalistička simfonija koju izvodi crkveno-svetovni duet ponajviše podseća na nemoćno škrgutanje zubima. Pri tom, patrijarh nemušto izvodi svoju ubogu ariju i neprestano gusla na istoj žici kako su Crnogorci isto što i Šumadinci ili Vojvođani. I ovog puta je zasvirao istu pesmu: „Mi priznajemo ljude koji se deklarišu i kao Crnogorci, ali su većina od njih, kažu ja sam Srbin, a potom Crnogorac”. Kaže još Irinej: „Stvara se sada jedno mišljenje, jedna nacija nova, crnogorska, koja treba da istisne sve ono što se zove i imenuje srpsko”. Patrijarh čak ne uspeva ni da razvije svoju rasističku tezu, već neprestano ponavlja jedno te isto, toliki mu je intelektualni domet. Ono što patrijarh pokušava da kaže razvio je u Vučelićevim „Večernjim novostima“ Aleksandar Raković, istoričar za specijalne velikosrpske operacije: „Takozvana crnogorska nacija je političko-socijalni konstrukt, pa se u tom smislu može proučavati, kroz multidisciplinaran pristup, i iz aspekata istoriografije. (…) Dakle, ne priznajem autentičnost crnogorske nacije, jer sam siguran da ona nema nikakav sadržaj. Smatram je anomalijom. Ne postoji kolektivitet, osim neopipljiv i maglovit, koji je vezan sponama projektovanog identiteta”.

ŽIVOTINJE NE ZNAJU ZA NACIJE

Istoričar bi morao da zna da je svaka nacija konstrukt, baš kao i sve drugo što je čovek stvorio. Ne postoje prirodne nacije, baš kao što ne postoji prirodni točak, kompjuter, ustav, roman, fotografija, stolica, ideja, država ili psihoanaliza. Čitav ljudski svet je veštačka tvorevina, plod ljudskog uma, uključujući i samog čoveka, ništa tu nije autentično. Za razliku od ostatka prirodnog sveta, mi smo sami sebe izmislili. Životinje i biljke ne znaju za nacije, niti za robnu razmenu, političke partije, slikarstvo, gastronomiju, pismo, rečnike, filozofiju, mikrobiologiju ili ljudska prava. To bi jednom naučnom radniku moralo da bude jasno, ako već nije predsedniku države i poglavaru crkve.

Budući da je svaki identitet, pa i nacionalni, konstrukcija-nije svejedno koji su elementi ušli u tu građevinu, a koji su odbačeni. Ovde nije problem konstrukcija crnogorske nacije, već srpske, u šta smo mogli da se uverimo tokom krvavih devedesetih. Kad malo bolje pogledamo šta su konstruktori srpskog nacionalnog identiteta proglasili za njegov, što reče Raković, “sadržaj”, lako ćemo videti u čemu je problem.

Prema narativu očeva nacije, od silnih akademika i rodoljubnih intelektualaca do Vučića i Irineja u temelju srpskog nacionalnog identiteta nalazi se pravoslavlje. I to pravoslavlje određenog tipa svetosavlje koje izjednačava naciju i veru.

Što znači: ko hoće da bude Srbin ne može da bude pravoslavan, na primer, na način velikog ruskog religijskog filozofa Nikolaja Berđajeva; još manj e može da bude pravoslavan na način apostola Pavla koji veli da u Hristu više nema Jevrejina ni Grka…

A ne daj Bože da Srbin bude budista, taoista, musliman, ateista ili agnostik, to je prosto nezamislivo.

TOTALITARNI NACIONALNI IDENTITET

U konstrukt srpskog nacionalnog identiteta ušli su i brojni slični ideološki elementi: četništvo, šovinizam, mržnja prema različitosti, negiranje pluralizma, konzervativizam, kolektivizam, osećaj nadmoćnosti u odnosu na druge balkanske narode i žudnja za teritorijalnim proširenjem.

Iz tako napravljenog identiteta izbrisane su sve najvrednije tradicije srpskog naroda: antifašizam, socijaldemokratija, levičarska borba za potlačene i obespravljene, građanski liberalizam, socijalističke politike emancipacije i modernizacije.

U tom zlehudom identitetu ima mesta samo za Dražu Mihailovića, Milana Nedića, Ratka Mladića, Radovana Karadžića i slične zlikovce, a izbrisani su svi oni koji činili velika dela: Dimitrije Tucović, Triša Kaclerović, Oskar Davičo, Aleksandar Vučo, Koča Popović, Jelena Ćetković…

Kad tako postaviš identitetski narativ, onda su Dobrica Ćosić i Matija Bećković intelektualne veličine, a Radomir Konstantinović i Bogdan Bogdanović izdajnici nacije. Jasno je da ovako oblikovan nacionalni identitet ima izrazito totalitarni karakter, on jednostavno ne priznaje pluralitet nacionalnih tradicija, niti ličnu slobodu pojedinca. Dakle, ne priznaje temeljne činjenice ljudske realnosti. Otuda i konflikti sa bukvalno svim susedima, a često i sa celim svetom. Kako da budeš u dobrim odnosima sa drugima kad nisi u stanju da živiš u miru ni sa samim sobom? Što reče mudri Bogdan Bogdanović: “Braćo Srbi, tražite nove učitelje”.

I drugačiji nacionalni identitet, kad vam je već toliko do njega stalo.

14

avatar
1000
12
2
0
 
14
Pozdrav iz BiHNeZamjeriteSrbin BeogradPravi građaninZivorad
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pozdrav iz BiH
Gost
Pozdrav iz BiH

I sad reci da nisi šovinista poslije ovakvog teksta o Srbima (u Srbiji, u Bosni).

Srbin Beograd
Gost
Srbin Beograd

Haha jna jedna od najmocnijih vojnih sila u evropi 1991 koja komedija .srbija ima danas mnogo ubitacnije oruzije nego jna Sto je imala a I sama GA uglavnom pravi I izvozi dosta .cg montenegrini se pozivaju na NATO pa ajde krenite na srbe u cg otvoreno sta se ceka da vidimo kako cete proci tih 300.000 srba u cg Sto… Više »

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Ne valja vam niko ko stavi ogledalo pred vas, braćo. Ipak, možda ne bi bilo loše da SE pogledate malo. Stvarnost nije lepa kao mašta ali je krajnje vreme da stavite prst na čelo i spustite se sa neba na zemlju. Druga opcija je – svi pod jednu šljivu. Verujte, želim vam dobro !

FreeMontenegro
Gost
FreeMontenegro

Odlicna analiza!!! Ogoljena definicija patoloskih poriva najnizih primjera (a ima ih dosta) sjeverno susjednih komsija i domicilnih ableka koji im se vjecito dodvoravaju…..

Nebitno
Gost
Nebitno

Ovom čovjeku stvarno treba medicinska pomoć.

Mackasta
Gost
Mackasta

Alooo bre dokle vise je Vas moto ZAVADI PA VLADAJ???Sramota ziva!!
Bolje bi ti bilo da pricas o problemima dece koja su bolesna a ne da drzis govor o Srbiji i politici!

mrkela
Gost
mrkela

Ne bih nikako volio da sam srbin ! Mnogo krvi duguju u regionu .

Neutralan
Gost
Neutralan

Ao. Zacin c

mrkela
Gost
mrkela

Crkva je vazda bila sluškinja vlasti !

Cica D.
Gost
Cica D.

Jeste li nasli nekog asistenta ili bas niko ne zeli da radi za vas sendvicare?

Tramp🇲🇪
Gost
Tramp🇲🇪

Kakav nacionalista.svaki dan ovoga srbomrsca pustate a posle kukate sto srpski tabloidi pisu…da da

Zivorad
Gost
Zivorad

Klinac,zadojeni Milovac,jos ni sline nezna da obrise,a komentarise Irineja,i SPC…e blago Crnoj Gori sa ovakvima.Pa uskoro ce vas Arnauti uciti istorijom!

NeZamjerite
Gost
NeZamjerite

Bitno je da saslusas različita mišljenja na odredjenu temu prije nego stvoriš svoje mišljenje o datoj. Ako si ovo pročitao prije nego si napisao komentar, za tebe ipak ima nade.

Mitar
Gost
Mitar

Ko si ti ????

Send this to a friend