Kolumne

Zašto neki Crnogorci ne žele svoju državu?

Nenad Petrovć (Foto: Danas.rs)

Piše

Nenad Petrović

književnik i istoričar

Ovih dana polemiše se u javnosti oko prijedloga novog zakona o vjeroispovestima u Crnoj Gori. Pitanje svojine nad vjerskim objektima je zapravo u zasjenku krupnijih pitanja. Jasno je iz prakse pravoslavnih crkava da u svakoj državi postoji samostalna crkvena organizacija koja samo u duhovnom smislu poštuje Vaseljensku (Carigradsku) patrijaršiju kao prvu među jednakima i ništa više. Slično je i u protestantizmu, samo što oni nemaju neki svjetski duhovni centar.

Katolička crkva je organizovana kao jedinstvena sa jednim centrom i izvorom autoriteta u Rimu a crkve po odvojenim državama su administrativne podružnice Svete stolice.

Jasno je da kada je Crna Gora obnovila 2006. državnost (koju je izgubila 1918. godine a djelimično povratila 1945. kao federativna republika u Jugoslaviji) da ona u cilju zaokruživanja suvereniteta mora imati i svoju nacionalnu crkvu.

(Po mom uvjerenju takav pristup je svuda i na svakom mjestu pogrešan jer hrišćanstvo nije nacionalno ono je nadnacionalna vjera i pogled na svijet. Ali stvari tako stoje.) Prema tome sa stanovišta prakse pravoslavlja logično je da u samostalnoj Crnoj Gori bude Crnogorska pravoslavna crkva kao nacionalna i državna, a ne ogranak, ispostava bilo koje druge crkve. Ako je nešto državno, onda je i imovina državna, odnosno u svojini vlade dotične države.

Čudio sam se kako u Crnoj Gori postoji nemali broj njenih stanovnika (a da nisu etničke i vjerske manjine) koji ne žele državu Crnu Goru. Čak i najneznatniji narodi teže da imaju svoju državu, neprijatan osjećaj je biti manjina u tuđoj državi i kada u njoj ne živiš loše i niko te ne ugnjetava. (I to je po meni pogrešno ali je tako. Svako treba da prihvati državu u kojoj živi ukoliko mu ona ne ugrožava ljudska i kolektivna prava.)

U Crnoj Gori je prisutan fenomen da bar trećina onih koji su pravoslavni i Sloveni ne žele Crnu Goru već bi da ona bude utopljena u Srbiju i to bez ikakvih autonomnih i posebnih prava i nadležnosti!

Ovo mi liči na situaciju sa Austrijom između dva svjetska rata: Austrijanci su po jeziku Nemci i pojavio se pokret naročito poslije 1933. da se priključe Njemačkom Rajhu. Na kraju se to i desilo ulaskom Vermahta praktično bez otpora 1938. Poslije poraza Trećeg rajha obnovljena je Austrija i do danas je tako. Tamo više nema nikog ozbiljnog da bi zagovarao ujedinjenje (zapravo utapanje u Nemačku) iako su Austrijanci svjesni da im je jezik zajednički i da još mnogo toga imaju zajedničkog sa Njemcima.

Konačno, zapitajmo se kako bi to bilo kada bi se u Srbiji pojavio neki pokret, partija, šta god, koji bi za svoj cilj imao da Srbije kao države nestane već da se utopi u neku drugu ma kako blisku po jeziku, religiji, mentalitetu? Svi bismo bili protiv, bez obzira na to ko je ljevica, desnica, centar, jer to jednostavno nije normalno i ničemu ne vodi. Pa i EU je zapravo skup suverenih država koje odlučuju o zajedničkim stvarima na dobrobit svih i vidimo da mnoge države neće da slijede zajedničku politiku i nisu solidarne u kriznim trenucima.

Nije normalno da neko ne želi da ima državu, još gore je da se odriče svoje države i želi da postane običan administrativni okrug u okviru druge države. Apsurd Crne Gore je u tome što se takva politika tamo sprovodi pod firmom patriotizma i nacionalizma! A oni koji su za državu Crnu Goru bivaju proglašeni za izdajnike! Valjda je to jedinstven slučaj u svijetu da su patriote oni koji ne žele svoju državu a izdajnici oni koji je žele.

211

avatar
1000
71
140
0
 
129
CrnogorciSuSrbiNikNE avetajNikDimitrije
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nik
Gost
Nik

Petroviću sjedi 1 Samo u prvom pasusu si Petroviću napravio katastrofalnu grešku ( vjerovatno je mnogo koštala) da jedinicu možeš da popraviš tek u avgustu sledeće godine!!!

Mrgud
Gost
Mrgud

Nemoj nam barem ti dijelit lekcije..crnogorac sam i nikoga na kugli z emaljskoj ne mrzim . A vi poneki manipulisete s narodom . .rat bikome nije donio nista dobri . A vi huskate li huskate . .e moj narode .ne dajmo se mrznji nikoga . .svi smo mi braca.

Nik
Gost
Nik

Mrgude licemjerno s tvoje strane . Kome ti dijelis lekcije

exspert123
Gost
exspert123

Odlican tekst u kojem nema nista da se doda niti oduzme. Podjela na Srbe i Crno0gorce u Crnoj Gori je vjestacka i politicka. Srba srbijanskog porijekla u Crnoj Gori moze imati maksimalno oko 5 posto. Posto je ogromna vecina pravoslavaca u Crnoj Gori autohtona ispada da je tacna gore navedena konstatacija.

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Zasto neki gradjani ne zele nezavisnu CG? Odgovor je jednostavan :zato sto nema ideje koja ce ujediniti narod u jedno. Ovako samo u svadji i podjelama zivimo .

Veteran od 1990
Gost
Veteran od 1990

Hvala ti ARKANE,hvala 7 Bataljonu,hvala svim dobrovoljcima ratova od 1990 do 95 i 99.hvala majci Srbiji sto nas druga prizna posle islanda,hvala svim gradjanima od 2006 sto doprijenise da se ugasi i nestane Crna Gora

Mirza Hakalaj
Gost
Mirza Hakalaj

Svaka kuca je primala na Cetinje boracku penziju a kad dodje stani pani da se brani SFRJ 1990 svi cetinjani nikom ponikose svi u crnu zemlju pogledase…Evo sad je Krsto eroj br 1 a ubesega partizani toliko o junacima nasim

Cetnik Berane
Gost
Cetnik Berane

Zato sto ne postoje crnogorci vec postoje samo Srbi, a uskoro ce postojati samo Velika Srbija. CCCC Za srbsku otadzbinu! CCCC

Joko
Gost
Joko

Ulazi li Kosovo u sastav velike srbijice? A beranac?

Hahaha
Gost
Hahaha

Ulazi samo Prizren. Dogodine. Hahahahaha

Gabelj
Gost
Gabelj

Deder vi mene naucite gdjesu naseljeni ti Suverenisti Crne Gore da idem po kuca njihovih gladan sam

NE utralan
Gost
NE utralan

E zato NIKOLICU sto se Crna Gora ugasila 2006 i nepostoji osim kao geografska odrednica…

Eto
Gost
Eto

Ocemo drzavu Crnu Goru, ali ne drzavu kojoj je sve kriva Srbija! Nije tesko shvatiti! Eto!

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Crnogorac koji zivi u Srbiji pita zasto Crnogorci ne zele svoju drzavu.

SrbiSuTurci
Gost
SrbiSuTurci

Samo je nezavisno Kosovo bitno!!!

Raulio
Gost
Raulio

Neće narod privatni državu Mila i Blaža Đukanovića. Kome je to normalno taj je protiv države Crne Gore i njene budućnosti i prošlosti, istorije i tradicije. Drugo, narod neće da crkve i manastiri pripadaju “državi” da porez mlati Milo i Blažo, a Crna Gora da nikakve koristi nema. Zašto je to tako teško shvatit, kapiram ovim ljudima što im je… Više »

Младен
Gost
Младен

Човјек који нема појма ни шта је Црква. Не зна какво је њено устројство. Не познаје материју може овако да лупа и да се бламира.

Crnogorci
Gost
Crnogorci

Mladene, on ne priča o crkvi. On priča o svetosavskoj sekti. A to je ipak velika razlika.

hahaaa
Gost
hahaaa

Aoooh grijeha Sveto Savlje sekta sacuvaj boze i da te bog grehova spasi.Da nijesi ti iz grada heroja titovog Cetinja ?

xxy
Gost
xxy

Svetosavska sekta kako kazes osnovana je 1219 na territoriji danasnje CG i postoji 800 god.
Crnogorski suveren K.Nikola postovao je tu sektu i u njoj se krstio organiovao avake godine Svetosavski Bal na Dvoru u Cetinju.

Crnogorci
Gost
Crnogorci

Svetosavska sekta je osnovana 1922. To danas znaju i ptice na grani.

NE avetaj
Gost
NE avetaj

Crnogorac kolko znas i jesi ptica na grani i to Sova.

Ćalasan
Gost
Ćalasan

NEMA CRNOGORACA KOJI NIJESU ZA SVOJU DRŽAVU CG. Ovo je pokušaj kolektivnog manipulisanja.

Srbijaaa
Gost
Srbijaaa

Crna Gora trazila u saveznoj vladi Srbije i Crne Gore 50% finansija a nije velicine ni trecine od teritorije Srbije, e pa nece da moze. Bicemo opet zajedno ali samo kao Srbija, a ne dvije drzave.

Goran
Gost
Goran

Nećemo više nikad da budemo zajedno niti smo trebali bilo kad niti imamo bilo šta zajedničko a istina je da su živeli kao paraziti, ubirali iz budzeta koliko im treba davali ništa a bilo predviđeno 3 procenta bednih, švercovali, mafijali, vladali, direktorovali, studirali, poslali emigraciju od pola miliona da sve to radi u Srbiji od kriminalaca i komandanta paravojnih jedinica… Više »

Dimitrije
Gost
Dimitrije

Evo ga klasican trol iz Milove kuhinje koji glumi “Srbina” sa izmishljenim kuloarskim podatkom da je CG trazila 50% i kao opravdanje trazi da CG bude Srbija, izgleda da su procitali moje komentare pa su aktivirali svoje botove kao Srbe koji traze da CG nestane pod SR. Jel vi kapirate kako radi propaganda? Malo lupish shamar jednom, malo drugom u… Više »

Eto
Gost
Eto

Srbijaa, e to nece bas moci! Ja vijerujem da ce Kosovo biti kad tad zajedno sa Srbijom, ali CG nece!

Crnogorci
Gost
Crnogorci

Ni CG, ni Kosovo. Nego će ubrzo i Sandžak i Vojvodina. Ako bog da!

Cg4Ever
Gost
Cg4Ever

Nikad vise zajedno kako god pogledas, dosta nam je vase okupacije navijeka. Sad je vrijeme da se oslobode svetinje i da odahnemo od vas jednom zauvjek.

Send this to a friend