Kolumne

Zašto nema Vlade: Sex i Titograd

Abazović i Vučić
Abazović i Vučić

Piše: Andrej Nikolaidis, kolumnista CdM-a

Kad nešto nećeš da učiniš, jer ne možeš, ili ti je skrivena namjera da uradiš upravo suprotno – uvijek se dobro pozvati na takozvana visoka moralna načela. O tome govori narodna poslovica: “Rđavome k**** i dlaka smeta”.

Vučić u vladi želi Dritana. Koji se o interesima Beograda, kako smo obaviješteni iz Vučićevih medija, najbolje brine. Stoga, kada Demokrate kažu „nećemo u vladi SD i Zenku“, to znači: „Spajiću, moraćeš u vladu pustiti Dritana“. Jer: ako nema SD-a i Zenke, a ni Fronta, Dritanovi mandati su jedini način da Spajić dobaci do 41.

Demokrate, dakako, Zenku i SD neće iz etičkih razloga: jer su bili na listi sa DPS-om. Ali u različitim koalicijama sa DPS-om, i to četvrt vijeka, bili su i Bošnjačka stranka, neke albanske partije, kao i HGI. Ne bi li etički još uzvišenije bilo saopštiti kako Demokrate u koaliciji ne žele ni njih? Tim prije što su te partije dio Dritanove vlade, koja je sa vlasti svrgla Demokrate a Bečiću ispod stražnjice izbila stolicu spikera parlamenta – i to glasovima DPS-a? Nameće se, međutim, pitanje: zašto, u etičkom mislu, Demokratama smeta to što su Zenka i SD bili na listi sa DPS-om, a da uđu u koaliciju sa Dritanom nije im smetalo to što je njega upravo DPS izglasao za premijera?

Politika je, međutim, igra paralogizama i sofizama, nipošto igra istine. Da se podsjetimo: paralogizam je nenamjeran pogrešan zaključak, za razliku od sofizma, koji je hotimično pogrešan.

Ishod paralogizma i sofizma posve je drugačiji: paralogizam vodi u gubitak vlasti i pad rejtinga, dok te sofizmi na vlast dovode i na vlasti održavaju.

DPS-ov zaključak da je za njih dobro da glasaju za Dritanovu vladu školski je primjer paralogizma. Kao što je to i čitavo brdo zaključaka do kojih je ta partija u svojoj dekadentnoj fazi došla: od toga da je mudro raditi kineski autoput, preko toga da je mudro donijeti „zakon o crkvi“ u izbornoj godini do toga da će dio većine od 30. avgusta preći na njihovu stranu i da će se DPS tako vratiti na vlast.

Današnja Crna Gora je, ionako, zemlja s onu stranu formalne logike. Ako bismo se poslužili narkotičkim metaforama, mogli bismo reći ovako…

Stvarnost koju je svojom vladavinom kreirao DPS bila je kokainska: sila, brzina, brutalnost, iluzija svemoći; Toni Montana iz „Lica sa ožiljkom“, sa tri kile bijelog na radnom stolu.

Nasuprot tome, stoji psihodelična, LSD-konstukcija uspostavljena 30. avgusta; svijet koji se rastače i ostaje bez središta, Crna Gora koja nije ni tradicionalna ni moderna, nego tek asocijacija na Zemlju čuda kojom baulja Alisa iz Kerolovog narkomanskog romana za djecu. Sve je moguće, sve je nepouzdano.

Crna Gora je zemlja pogrešnih pretpostavki. Na osnovu pogrešnih pretpostavki nije moguće donijeti ispravan zaključak. Recimo…

Iz podatka da je većina građana za članstvo Crne Gore u EU ne može se doći do pretpostavke da većina građana podržava takozvane „evropske vrijednosti“. Građani Crne Gore prosto misle da bi bolje živjeli u EU. Tako misle i oni koji dijele Putinove vrijednosti, kao i vrijednosti Saudijske Arabije ili Irana.

Iz podatka da EU kao datum ulaska Crne Gore u tu zajednicu navodi 2030, ne može se pretpostaviti da će tako i biti.

Niti su vrata EU za Crnu Goru otvorena, niti politička elita Crne Gore iskreno želi proći kroz ta vrata. Crna Gora je danas od EU dalje nego prije pet godina. Smijer kojim se Crna Gora kreće vodi od, ne ka EU.

Iz podatka da je Crna Gora u NATO ne može se ni pretpostaviti, a kamoli zaključiti da crnogorsko društvo dijeli „sjevernoatlantske vrijednosti“. Ne dijeli. Niti je dijelilo. Niti će u dogledno vrijeme dijeliti.

Iz podatka da je Crna Gora uskladila politiku prema Ukrajini sa EU i SAD ne može se uzimati zdravo za gotovo da je „Crna Gora na strani Ukrajine“. Nije. Većina građana Crne Gore je na strani Rusije.

Iz podatka da je Skupština Crne Gore donijela Deklaraciju o genocidu u Srebrenici, ne može se zaključiti da u Crnoj Gori postoji minimalan konsenzus o tome. Većina građana Crne Gore, naime, ne misli da se u Srebrenici desio genocid.

Podatka da je Crna Gora nezavisna država ne vodi ni ka pretpostavci ni ka zaključku da je većina građana za nezavisnost. Rezultat novog referenduma bi, u najmanju ruku, bio neizvjestan. Too close to call.

Pa ipak, „visoka“ se politika u Crnoj Gori vodi kao da gore navedene stvari ne samo da nisu sporne, nego su aksiomi. To stvara psihodelični efekat.

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

27

avatar
1000
24
3
0
 
27
MaxA makseLicinaKika🇲🇪Tuđemil🇲🇪
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Licina
Gost
Licina

Bila jednom jedna zemlja koju su svi poštovali sad ostaše nake državice koje se stalno koprcaju i nikako da krenu.. šćeli ste “Moravac” sad igrajte i skačite i dok to radite plačite. Moglo se prije a može i dalje živjet sa Mirom i Poštovanjem a što nećete to vas pitajte. Šlajfujte u mjesto ka i do sad pa dako krene… Više »

Kika
Gost
Kika

Ja nisam shvatila zasto demokrama smeta Zenka i SD, a ne smetaju Bosnjaci, Albanci i Hrvati, koji su takodje oduvjek bili partneri dps-u?!

Max
Gost
Max

Zenka i SD su bili u koaliciji “Zajedno” na istoj listi sa DPSom…eto zasto

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Sex, laži i video trake…..

Ann
Gost
Ann

Previse se filozofira a istina politicari otudjeni od?gradjana tj mala bara slaba konkurencija sve prolazi nekaznjeno pa umjesto tamo 2012 da je Dps smijenila zdrava opozicija oni su takve razbijali u temelju a hranili nakardni front . 90% zanima bolji standard , bolja efikasnija državna uprava I uredjena drzava . Sad Nato Rusija Etiopija… O tome su odlucili drugi jos… Više »

A makse
Gost
A makse

Tako je, al posto su politicari nesposbni da ista urade povosom bitnih stvari kao sto je ekonomija i zivotni standard, vec 33 ista koska se baca – Srpstvo, Crnogorstvo, Trobojka… Bukvalno svaki politicar samo o srpstvu jli ugrozenosti crnogorske drzave prica, a i jedni i drugi samo pioni bez ikakve realne moci.

AFJEREMIJA
Gost
AFJEREMIJA

U predpolitickom društvu sve je moguće jer vlada autoritativni populizam bez granica.Opstedrustveni
ciljevi nisu bitni jer ih je nemoguće definisati ,svaka opcija sebe vidi kao feudalca ne bi li svoju nametnuli svima.Dakle dogovor je nemoguć bez ako ih treća strana ne primora.

Ninja
Gost
Ninja

Sexygrad!

Mitar
Gost
Mitar

Andrej , vrhunski tekst, ka vazda!

Evidence
Gost
Evidence

Statistika, da je u Crnoj Gori znatna većina građana, za Evro-atlanske integracije, Nato i Eu, tačna, negira A. Nikolaidis. Treba mu vjerovati, iz više razloga. – Prvo: građani se stide da javno priznaju da su nazadnjaka, međutim, kad treba glasati na strani su Rusko-Srpskih klero-fašista. Iz straha od vlasti, da ne izgube radna mjesta i pozicije. Dijelom iz straha od… Više »

GorSt
Gost
GorSt

Odavno bolju analizu stanja u drzavi niste napisali. Svaka vam cast.

Cheese
Gost
Cheese

Gospodin Nikolaidis kao i uvijek pogadja direktno u sustinu kolotecine u kom se nasla nasa drzava, koja je, pritom, cini mi se u fazi degradacije ka nekoj vrsti provizorijuma koji je jednako lose vodjen. Pritom, jako cudi nevjerovatno odustvo bilo kakve vizije nasih politicara, odnosno kada bi ova dugogodisnja kriza mogla biti zavrsena. Idemo dalje…

Branko
Gost
Branko

Svaka čast , gospodine Simunoviću, opravdavate renome koji Vas krasi.

Ludo a istinito
Gost
Ludo a istinito

Trebalo bi sve iznova provjeriti, sve kako napisa, a u pravu si.

delboj
Gost
delboj

SPC kalklulise, vide da im je Spajic previse evropski nastrojen pa hoce da ga eliminisu. Jer SPC nikako ne zeli u EU.

Malena
Gost
Malena

Uvijek odlični Andrej – bolno otrežnjujući tekst. Ipak, da na Dan oslobođenja mog rodnog Nikšića citiram jednog od najvećih koji su se pod Trebjesom njivili – besmrtnog Ljuba Čupića – Doći će dani SLOBODE! Ni na sekund ne sumnjam u to – doći će! Iako sam sklona reći da smo generacije nedostojne i Crne Gore i predaka. Pa, opet, DOĆI… Više »

aljo.m@t-com.me
Gost

👍😂

Ivana
Gost
Ivana

Kerolovog narkomanskog romana za djecu ahahhahahahha, kralj.

Перица
Gost
Перица

“… него тек асоцијација на Земљу чуда којом бауља Алиса из Кероловог наркоманског романа за децу.”
– Браво! Стварно је наркомански роман. Сјајан опис!

svizajedno
Gost
svizajedno

Gospodine Spajicu , ne dozvolite da Vas niko ucjenjuje a vama i svima je potpuno jasno da je Vučić nastojao svim silama od samog početka da Vas eliminise uz pomoć svojih lakeja, vazala i poltrona iz CG …. cuvajte se … sretno … 👍

Mirzlom
Gost
Mirzlom

Dragi gospodine,dokle god je mentalitet šete bandijera(Bokelji će me razumjeti) dominantan u biću prosječnog gradjanina Crne gore,neće biti pomaka na bolje! Nisam u biti pesimista,ali nešto pomaka na bolje ne vidim!

dragan
Gost
dragan

Svaka cast Legendo! Respekt!

Tivu
Gost
Tivu

Savršeno poređenje – čista psihodelija. Ali samim tim smo i najbliži istini.

Mico
Gost
Mico

Bravo!

Alex
Gost
Alex

Dobro i … sta nam sve to pomaze?

Dajgle
Gost
Dajgle

A sto citaš kad ti skodi?

pero99
Gost
pero99

Bravo, najbolji hronicar CG paradoksa.

Send this to a friend