Kolumne

Zašto su Ljušić i „Politika“ bijesni na naše sugrađane i rođake crnogorske Srbe

Knežević i Mandić

Piše: Andrej Nikolaidis, kolumnista CdM-a

U Srbiji ugledni istoričar gospodin Radoš Ljušić objavio je u „Politici“ – što njegovom smatranju daje težinu glasa režima – tekst čiji naslov veli: „Srbijo, ne veruj Crnoj Gori“. https://www.politika.rs/sr/clanak/617807/Srbijo-ne-veruj-Crnoj-Gori

Gospodin Ljušić je ljut i povrijeđen. Nije mu jasno kako je Crna Gora mogla glasati za Rezoluciju o Srebrenici. Ljušić je, zapravo, ljut zbog svega i na svakoga u Crnoj Gori. U njegovoj interpretaciji Crnogorci – koje on pogrdno naziva „Montenegrini“ – loši su momci. Izdajnička ološ, ne bilo rečeno. Ali Ljušić bolje ne misli ni o našim sugrađanima i rođacima, crnogorskim Srbima. On kaže: „Njegoševo kandilo više se neće nikada upaliti u Crnoj Gori, jer u njoj nema srpske ruke spremne da ga potpali”.

Gospodin Ljušić to poručuje u trenutku dok se Milan Knežević i Andrija Mandić svim silama – ja bih rekao i natčovječanskim naporima – upinju da “vrate trobojku, srpski jezik i ćirilicu”, čak i da u dogovoru sa premijerom Spajićem obave posao etničkog inženjeringa i povećaju broj Srba u Crnoj Gori.

Pa ipak, po Ljušiću, opet ne valja. Šta taj čovjek očekuje od naših sugrađana i rođaka? Da ustaju rano i po vas dan, po ovoj vrućini, pale crnogorska sela širom Katunske nahije?

Gospodin Ljušić predlaže da Srbija “povuče korejsku granicu između dve države”. Šta reći… Sva sporna pitanja, u duhu dobrosusjedskih odnosa, treba rješavati u otvorenom razgovoru. Pa i to.

Ljušićev ton je kultur-rasistički. To je ton spikera wannabe imperije koji Crnu Goru kritikuje što odbija biti kolonija.

Žali se Ljušić: “Ne može ljudski razum da odredi šta je gore u 20. stoleću u srbijansko-crnogorskim odnosima: Božićna pobuna (1918), proglašenje Crne Gore za jednu od jugoslovenskih republika, izlazak Crne Gore iz SRJ (2006), priznanje otcepljenog Kosova NATO snagama sa otvaranjem ambasade Crne Gore u Prištini (2008) i glasanje o genocidu u UN (2024)”.

Vala može. Najgora je srpska okupacija Crne Gore 1918. Sve nadalje posljedica je tog bestidnog i brutalnog čina. Budući da odbija da to razumije, Ljušić ne razumije ništa o Crnoj Gori.

Osim „korejskom granicom“, Ljušić Crnoj Gori prijeti i Albancima i Hrvatima. Koji su, inače, naši sugrađani, dakle jednakovrijedni građani Crne Gore, kao što su to i Mandić i Knežević.

Autor piše: „Ovo je poraz Srbije i Srpstva, a ne poraz Crne Gore; ona je ovo htela. I treba je pustiti da uživa dok joj glave ne dođu Albanci s juga i Hrvati sa severa. Srbijanci bi morali, tada, s cinizmom da posmatraju njenu sudbu, prema kojoj je vodi nemerljiva nezahvalnost prema Srbiji i Srbijancima, kao i Rusiji i Rusima”.

Zašto, za ime Boga, gospodin Ljušić misli da se Crna Gora ne može odbraniti bez pomoći Srbije? Možda zato što se Crna Gora bez te pomoći vjekovima uspješno branila od Turske, koja je Srbiju pregazila? Ili zbog uticaja srpske vojske na odbranu Ostroga – uticaja koji je neprocjenjiv. A takav je jer je nešto manji od uticaja koji je na devet krvavih ostroških dana imala vojska Marsovaca? Ili možda zbog Mojkovačke bitke, tokom koje je cca 10K Crnogoraca od Austrougara branilo cca nekoliko stotinjaka hiljada srpskih vojnika koji su, držeći se savjeta „Ne okreći se, sine“, zapucali na Krf, valjda privučeni hitom „Dođi u Grčku“.

Bizarijum postaje još raskošniji ako gospodin Ljušić misli na podvižništvo srpske vojske u posljednjim ratovima u Hrvatskoj i na Kosovu – pošto je vojska čiju podršku g. Ljušić uskraćuje Crnoj Gori u oba ta rata ubjedljivo poražena. Kao što je poražena i u BiH.

Ja znam da je, kako vele, komšija bolji od brata. Ali takođe znam i ono: ko nije za sebe, nije ni za drugoga. A vojska čijim neangažovanjem g. Ljušić prijeti Crnoj Gori – nije ni za sebe.

Ali što je, tu je. Niko nikada nije svima udovoljio. Izgleda da ćemo morati sami. Kako smo i navikli.

Ali čekajte… Mi nismo sami. Mi smo u najsnažnijem vojnom savezu u istoriji. Zove se NATO. I tu smo zajedno sa Hrvatskom i Albanijom.

(Mišljenja i stavovi autora kolumni nisu nužno stavovi redakcije CdM-a)

35

avatar
1000
30
5
0
 
30
ZlatkomarkoilkeDejanVukO
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zlatko
Gost
Zlatko

Saglasan sam sa prof.Ljušićem , samo da ga poslušaju AV i SPC i pušte nas Hrvatskoj i Albaniji ! Mogu vala i S.Makedoniji i Grčkoj ,a isto tako i Italiji,Austriji i Njemačkoj ! Pa i mrskom NATO-u ! Samo na vi ostavite , ooo Ljušoooo ! 🇲🇪🇭🇷🇦🇱

Zlatko
Gost
Zlatko

U pravu je prof.Ljušić , samo da ga još AV i SPC poslušaju : Stvarno treba da nas pušte na milost i nemilost Albaniji i Hrvatskoj , pa neka se mučimo ! Neka nas pušte i S. Makedoniji i Njemačkoj i Italiji i Grčkoj i Austriji i tako redom , svim članicama NATO! Bog te čuo Ljušo…🇲🇪🇭🇷🇦🇱

Dejan
Gost
Dejan

Bravo Andrej.

VukO
Gost
VukO

Čuš ljušić

Commentator
Gost
Commentator

Što je babi milo to joj se i snilo. Samo snovi i stvarnost su dvije stvari. Neka ovaj Ljušić brine oće li mu i ova krnja Srbija ostati ujedno.

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Tako mi tih Srba. Znaju i oni odlično da nijesu ali profesija je plaćena dobro.

Dragan PV
Gost
Dragan PV

Srbija je jedina zemlja koja je u CG došla kao Okupator dva (2)puta! A kao,, braća,, smo! Nikad nijesmo bili a nećemo ni biti. Komšije kao sa ostalima i ništa više, a dovoljno! Tako da Crnogorci Ne budite naivni i vazda budite budni kada sa Srbijom i Srbima imate posla!!!?

Eagle_stone
Gost
Eagle_stone

Ooo bravo ti ga Andrej – samo se nadam da će nejaki Ljušić dobro proučit ovu poslanicu njemu i sličnima, i znaj – iza ovih tvojih riječi stoje svi Crnogorci, nadam se da su uz nas i Albanci, za Hrvate ne sumnjam…

Vladimir pejano
Gost
Vladimir pejano

Nekad sluge Turske,danas sluge Ruske

Car
Gost
Car

Podvili su repove u Krajini i na Kosovu. Podvit ce repove opet ako ista pokusaju sa Crnom Gorom.

Miškov
Gost
Miškov

Kao akcijaš iz stare Juge,prijavljujem se za pomoć pri izgradnji zida.

Mister no
Gost
Mister no

Moj dobri Ljuso,sjedi dje si,ni za dje si nijesi!

djusta
Gost
djusta

Sta pridajete vaznost ovim srbijanskim kvazipoliticarima i njihovom lajanju po Cg! Za ozz dalau nema lijeka!

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Neko sa prezimenom ljusic ne moze bit srbin !!!

Barba
Gost
Barba

Bio bih izuzetno zahvalan gdinu Ljusicu da pomogne da se napravi korejski zid.a sto se tice naseg nestanka zbog njihove pomoci dabogda se istrijebili kao oni sareni indijanski konji ako nas otuda neko bude morao braniti.zamislite turke iz vranja prokuplja i surdulice da brane crnogorce.izvedite zakljucak sami

ilke
Gost
ilke

Ko je bio Stanisa Crnojevic.koji je postao Skenderbeg Crnojevic?

ilke
Gost
ilke

Od koga ste pobegli iz Zabljaka na Cetinje?

Anthropos
Gost
Anthropos

“Od (velikosrpskog) stabla Srbi ne vide šumu (ostali svijet – posebno CG). Ljušić je tragično zabludjelo čeljade I komičan “istoričar”. On ne piše istorije već zbirke mitova i bajki o “srbskom svetu”? Dobro je da je najzad shvatio da Srbi I Cr5nogorci nijesu “isti narod”. Još samo da se odrekne svog naci-šovinizma i rasizma? Postao bi pravi “Montenegrin”?

Hogar
Gost
Hogar

Ima logike..ne može Srbija vjerovati onima koji su izdali Cg,bez obzira što je izdaja bila za račun i interes Srbije.
#sudbina svih izdajnika je takva..tj i mnogo gora,u ratnim uslovima izdajnik najčešće strada od ruke koja mu je izdaju platila.

Realan
Gost
Realan

Nekada poslušnici Miloševića i Mire Marković sa DPS-om zajedno i uzrokovali ratove i sankcije. Sada pioni najvećeg diktatora Vučića koji je i SPC poklopio i natjerao MPC da izda Affilohija. Zato nemaju moralno pravo da ikoga kritikuju!

svizajedno
Gost
svizajedno

Ljusic je poznati i priznati i dobrovoljni rob a i plaćeni rob … odradjuje sto su mu naredili … nikada neće biti slobodan čovjek … mrzi CG i sve u CG – Ljusicu uvjek mrze samo gubitnici u svojoj nemoći i porazu … 👎

Taxista
Gost
Taxista

Crna Gora se u svojoj istoriju najvise bojala da ne bude pod srbima , ako izuzmemo otomansku imperiju sa kojima se Srbija zajedno borila protiv hriscana kod Nikopolja i pobjedili zajedno sa turcima. Tako da ne moramo da se plasimo od regiona koji nas okruzuje. SAMO OD SRBIJE STO DALJE U ZAJEDNICI , a odnosi sa Srbijom kao sa svim… Više »

Life
Gost
Life

Ljušić je skoro pa napisao simpatičan tekst. Toliko mrzi da mu se ne može ništa zamjeriti mnogo osim floskula “kandilo Njegoševo”. Pa Njegoš nije mogao imati porodicu. Crna Gora je ono čemu je služio, uz sve mane koje je poetikom pokušao opravdati. To Ljušić ne umije da shvati. Tuđa glupost nije za razmatranje.

ilke
Gost
ilke

Kako je to Crna Gora okupirana 1918 kada je dve godine ranije kapitulirala i prestala da postoji? Kako se to Crna Gora oduprla Turcima kada je postala nezavisna 1978 g? Od koga je postala nezavisna? I kako je nastali Cetinje, odakle pobedite Crnogorci? A sta ćemo sa Skenderbeg Crnojevicem. Cik objavite ako smete.

Sale
Gost
Sale

Posto nemas pojma evo par info za tebe… Na koji to nacin kapitulacija brise zemlju i narod iz postojanja? Koliko su samo kapitulacija npr. Nemci potpisali u 20. veku…Okupirana, jer tako se zove kada vojska jedne zemlje zauzme drugu… Ili ti znas bolje od vojvode Misića? Crnoj Gori su 1878. nezavisnost priznale VB i Francuska, sa Turskom i Austrijom su… Više »

ilke
Gost
ilke

Pa koje je vazalsko ime Despota Stefana, sto on ne uze tursku veru? Pa niste bili podanici kada ste pobegli ko macke sa pojila kada su vas najurili Turci iz Zabljaka i pobegli tamo gde nema vode, reke i zemlje. I kako mi ovako jadni i kukavni okupirasmo vas hrabre i nikad porobljene?

marko
Gost
marko

koji dunster,neznalica

Luka
Gost
Luka

Ne znam,zaista su se naši VelikoSrbi trudli zadnjih 20 g.Zapravo,mislim da su sprovodili instrukcije iz Beograda,da li od Koštunice,Tadića ili Vučića,ali uvijek su nepogrešivo radili ono što je od najveće štete za CG.I opet nisu dobri gazdama.

MAXe
Gost
MAXe

hahahahahahahahahahahahahahahahahaha

Dejan
Gost
Dejan

Mnogo se mi oslanjamo na NATO i EU. Bojim se da nas ta uspavanost ne košta

Mijo
Gost
Mijo

Na Srbiju sigurno ne😵

Trile
Gost
Trile

Crkva ,Sanu i Matica srpska leglo zla na Balkanu.Ni 15% stanovništva Srbije nije bilo kosmopolitsko niti će ikad.Sanjaju da su veliki narod a u zbilji nikogovići.

Luka
Gost
Luka

Ovi što nas proganjaju su velikosrbi,ali ne treba imati zabludu ,jer je ta ideologija, naročito zadnjih 10 god, postala dio školskog sistema i mejnstrim na javnoj sceni i za očekivati je da će rasti broj ljudi koji tako misli

Boka
Gost
Boka

Kako misle tako im se vraćalo, a mi ćemo Crnu Goru znat odbranit i od ovoga i od gorih od njega.
Vječna je naša domovina Crna Gora!

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Radoš Ljušić i njegova mržnja prema svemu crnogorskom je odavno poznata! Ovo mu je došlo kao povod.

Send this to a friend