Kultura The origin of the fire use

Arheološka istraživanja Crvene stijene pokazatelj dobre saradnje Crne Gore i SAD

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke obišli su danas praistorijsko nalazište Crvena stijena i tom prilikom se upoznali sa sistematskim arheološkim istraživanjima koje trenutno vrše eksperti iz SAD i Crne Gore.

Radi se o nastavku istraživanja jednog od najznačajnijih staništa praistorijskog čovjeka u svijetu koje doprinosi cjelovitijem razumijevanju načina života i običaja praistorijskih zajednica koje su živjele na ovom prostoru.

Bogdanović i Rajnke saglasni su da je arheološko istraživanje lokaliteta Crvena stijena jedan od velikog broja uspješnih projekata u Crnoj Gori, koji su pokazatelj dobre saradnje dvije zemlje na očuvanju crnogorskog kulturnog nasljeđa.

Projekat pod nazivom „The origin of the fire use“ dio je granta koji je podržan od strane američkog NSF fonda (National Science Fondation), a stručnim timom za sistematsko istraživanje lokaliteta rukovodi profesor Gilbert Tostevin sa Univerziteta u Minesoti, dok sa crnogorske strane istraživanja vodi arheolog mr Mitra Cerović, rukovodilac Arheološkog muzeja Narodnog muzeja Crne Gore.

Na projektu radi veliki broj specijalista istraživača iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Izraela, Italije, Španije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore koji se bave fizičko hemijskim analizama, arheozologijom, mikromorfologijom, sedimentologijom, arheomageitizmom, C14 datovanjem, kripto tefrom, istraživanjem drevnog DNK…

Rezultati dosadašnjih multidisciplinarnih istraživanja pružaju cjelovitu rekonstrukciju života paleolitskog čovjeka srednjopaleolitskog perioda – Musterijena – vrijeme kulture Neandertalca od 150 000 godina do 40 000 godina p.n.e. U budućim istraživanjima se, kako je saopšteno od strane ekspertskog tima, očekuje da će se doći do paleolitskih kultura starosti 200 000 godina p.n.e. Sa savremenom arheološkom i drugom metodologijom očekuju da će se doći do novih saznanja na svjetskom nivou o ovom periodu i po njima Crvena stijena posjeduje mogućnost za dalja i nova naučna otkrića.

Praistorijsko nalazište Crvena stijena otkriveno je 1954. godine, kada su započeta prva sistematska arheološka iskopavanja. Kasnija reviziona istraživanja počeo je 2004. godine Centar za arheološka istraživanja Crne Gore u saradnji sa Univerzitetom iz Mičigena, a od prošle godine, Narodni muzej Crne Gore nastavio je sa multidisciplinarnim pristupom.

Ministarstvo kulture je od 2012. godine za potrebe arheoloških istraživanja lokaliteta Crvena stijena i adaptacije objekata u selu Petrovići uložilo oko 270 hiljada eura.

7

avatar
1000
5
2
0
 
7
Randevuugojko sisaPERA LOZACSlobodaAndromeda
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
gojko sisa
Gost
gojko sisa

Nisam nesto za formalnosti,ali isto mislim da bez obzira sto je u pitanju posjeta arheoloskom lokalitetu (na koji decenijama nema nista i sluzi samo za bacanje para), djeluje mi neozbiljno da ministar kulture u pocijepane farmerke dodje u posjetu sa ambasadorkom.

Randevuu
Gost
Randevuu

To je tamo pocijep’o. On je cool i lool

PERA LOZAC
Gost
PERA LOZAC

Sudeci po naslovu tamo su iskopani neki amerikanci a izgleda medju njima bilo je izgleda i crnogoraca.

Andromeda
Gost
Andromeda

Američki arheolozi koji dolaze da istražuju ovaj lokalitet, jedan od tri slična u svijetu, ne mogu da shvate sa kakvim nemarom se Crna Gora odnosi prema “Rudniku zlata”!

Sloboda
Gost
Sloboda

Nisi u pravu. Amerima je sve dato ko na dlan ali je problem sto uprkos svim novim i najnovijom tehnologijama, metodologiji, instrumentima i analizi nista skoro dvadeset godina nisu otkrili bez ono sto se sa primitivnim tehnikama i znanjem starih arheologa nisu saznali. Problem je sto se tamo dzabe jede i podosta pije…

Nema tu rezulta
Gost
Nema tu rezulta

Ministarstvo nema uvid u rezultate istrazivanja, a istina je da je do sad samo ulagano u sredjivanje kuce koju su direktori koristili kao ljetnjikovac, ekipa iz Crne Gore se kao ovaj bradati na lokalitet pojavljuju radi slikanja.

Nema tu rezulta
Gost
Nema tu rezulta

Gospodine ministre,
Da se ne zavaravamo… od 1956 na ovom lokalitetu nema niti jedan novi podatak iako su sad angazovane sve moguce struke i analize. Ni jedan izvjestaj do sada, od tog vremena nije prikazao novo saznanje iako se vec godinama ponavljaju najave da ce otkriri cudo nevidjeno.
Lazu Vas, lazu…

Send this to a friend