Kultura

Baranka Nafija Liharević poklonila Etnografskom poklonu krijansku žensku nošnju

Nafija Liharević iz Bara, uručila je Narodnom muzeju Crne Gore vrijednu donaciju – krajinsku žensku nošnju. Ona je istakla kako je nošnju poklonila Etnografskom muzeju u želji da svi oni koji ga posjete, mogu uživati u njenoj ljepoti. Nafija je kazala da su nošnju, koja je namijenjena nevjestama, zajedno radile njena majka i ona.

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore, dr Anastazija Miranović kazala je da su rijetki trenuci kada institucije kulture dobijaju kao donaciju ovako vrijedne poklone i dodala da se nada da će donacija Nafije Liharević biti primjer i drugima da poklone svoje vrijedne primjerke koji će biti izloženi u Etnografskom muzeju.

Ona je podsjetila da je Programom zaštite za 2019 godinu, Narodni muzej Crne Gore aplicirao kod Ministarstva kulture za sredstva kako bi se obogatio fundus Etnografskog muzeja vrijednim primjercima našeg etnografskog i etnološkog nasljeđa, kao i da je u toku izrada replika sličnih, ostalih crnogorskih nošnji i nabavljanja originala.

Narodni muzej Crne Gore dobio je nedavno dva vrijedna poklona i to žensku svečanu košulju, poklon člana Savjeta Narodnog muzeja Slobodanke Koprivice, kao i djelo poznatog nikšićkog slikara Mirka Brkuljana.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
MOJE IME
Gost
MOJE IME

”Baranka Nafija Liharević poklonila Etnografskom poklonu krijansku žensku nošnju” Htjeli ste reci ” poklonila Etnografskom MUZEJU ” ??

Sasa
Gost
Sasa

Nafija ,zena ,covjek.

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Nafija, lepo ime, moja komšinica sa zvala Nafija.

Send this to a friend