Kultura

Berkuljan tvrdi: Podaci o nestalim predmetima netačni, podnijeću krivičnu prijavu

Treći polugodišnji izvještaj Državne komisije za nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i muzejske dokumkentacije Narodnog muzeja predstavljen je na danas održanoj pres konferenciji u Ministarstvu kulture. Nakon pres konferencije novinarima se obratio muzejski tehničar u Narodnom muzeju Crne Gore Aleksandar Berkuljan koji je, između ostalog, najavio podnošenje krivične prijave zbog, kako je rekao, netačno prezentovanih podataka.

On je najavio podnošenje krivične prijave zbog razlike u izvještaju koji je prezentovan Vladi Crne Gore i, kako je kazao, onom koji je danas predstavljen novinarima i koji se nalazi na zvaničnom sajtu ministarstva.

Berkuljan koji je kazao da mu nije bilo dozvoljeno da prisustvuje tom događaju. On je kazao da je dobio obrazloženje da se ne nalazi na spisku novinara ali, kako je dodao, na spisku nije ni cijela ekipa Narodnog muzeja koja je prisustvovala pomenutoj pres konferenciji.

“Htio sam da postavim pitanje gospodinu Juriću i članovima Državne komisije koliki je nivo korektnosti , makar što se tiče izjašnjenja koje su dali iz Istorijskog muzeja, arhivsko – bibliotečkog odjeljenja na moj zahtjev. Znači, to je onaj set podataka koje je neko namjerno izbrisao iz onog skraćenog izvještaja koji je predstavljen Vladi Crne Gore. Znači izjašnjenja, moj upit i tako dalje, nalaze se u Jurićevom izvještaju, recimo htio sam da postavim zašto su se iz Istorijskog muzeja izjasnili o samo osam pištolja, kad je Maslovarić tražio preko 30 komada naoružanja, što ukradenog, što sa prepravljenim brojevima koje je neko podmetnuo na mjesto onoga što je nekad bilo inventarisano. Plus neka pitanja u vezi sa Umjetničkim muzejem, kao recimo neke slike koje su poklonjene nijesu inventarisane, nijesu nigdje zavedene, one jesu bile zavedene, poklonjene su ali nijesu konstatovane kao manjkov”, naveo je on.

Kako daoje, to znači, da tu ima još million nedoumica.

“Htio sam da postavim neka pitanja koja se tiču kompletnosti izvještaja Etnografskog muzeja, jer u dokumentaciji koja je njima dostavljena i koja je korišćena i iz koje je crpljeno i ovo što je sad prezentovano notiran je i manjak numizmatike, makar 14 – 15 komada, pa se pitam zašto i to nije ušlo u taj izvještaj o manjkovima, znači toga ima mnogo. Znači, izostavljanje bitnih činjenica iz službenih spisa i službenih akata ovoga tipa po meni predstavlja zloupotrebu, zbog čega će to imati određene pravne konsekvence”, poručio je Berkuljan.

Izvještaj se, prema riječima predsjednika Državne komisije Radomira Jurića, odnosi na period od 14. februara do 10. juna ove godine, a u njega su, kako je kazao, uključeni i izvještaji koje ova komisija dobija na mjesečnom nivou i koji mogu, a ne moraju biti dio istog.

“Ja sam rekao određene stvari, da je u izvještaj uključeno i ono što nije trebalo biti, jer te komisije nijesu završile taj svoj proces i one će ga završiti do 26. jula, odnosno nakon toga imaju tri mjeseca da to naprave. Sada razgovaramo samo o izvještajima Umjetničkog i Etnografskog muzeja. U izvještaju vam piše da nedostaje 106 predmeta u Etnografskom muzeju i 25 predmeta u Umjetničkom muzeju”, kazao je Jurić.

Zadatak komisije, prema riječima njenog člana Slavka Burzanovića, nije bio da se broji i utvrđuje prisustvo svih muzealija, već , kako je kazao, da se metodom slučajnog uzorka utvrdi da li se predmeti, muzealije i dokumenti koji se pominju i o kojima govore izvještaji revizionih komisija, nalaze u depoima muzeja ili njihovim izložbenim prostorima.

“Mi smo utvrđivali da li se predmeti, za koje se u izvještaju revizionih komisija tvrdi da postoje u jednom i drugom muzeju, nalaze na svom mjestu. Rekao sam da smo u jednom muzeju pregledali 47, u drugom 38, dakle to je metoda slučajnog uzorka, vrijedi dodati da smo posebnu pažnju poklanjali nekim od predmeta za koje se u javnosti tvrdilo da nedostaju, da ih prosto nema i to je dobra vijest, neki od tih predmeta postoje. Među ovima koje smo mi tražili postoje, dakle sve informacije koje cirkulišu u javnosti o nedostatku predmeta nijesu osnovane”, dodao je Burzanović.

Međutim, na pitanje o kojim se konkretno predmetima radi, za koje tvrdi da nijesu tačne informacije da su nestali, Burzanović je odgovorio da se oni nalaze u izvještaju, te da se on može, kako je kazao, ”novinarima dostaviti u nekom razumnom roku”.

U izvještaju koji je napravila radna grupa postoji spisak tih predmeta, a postoje i drugi predmeti.

“Ne bih se sad usudio da pojedinačno navodim da ne bih neki pogriješio, ali možemo vam dostaviti u nekom razumnom roku spisak nekih od tih predmeta”, kazao je Burzanović.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Giorgio
Gost
Giorgio

Italijani su za vrijeme rata davali strazu 24 h ispred muzeja manastira i biljarde. jer je kraljica Jelena trazila da se zastite od kradje

No m
Gost
No m

To su tolike patriote da nisu odoljeli da doma ponesu i licno prosvoje dio Crnogorske istorije….

Svjefol
Gost
Svjefol

Strasno. Najveci skandal u crnogorskoj istoriji. Tako bezobzirno popljackati Crnu Goru, baca najvrcu ljagu na institucije i ljude koji se bave ovim poslom.

Bokelj
Gost
Bokelj

Interesantno svi se prave ludi kao da ne znaju da vecina nestalog kulturnog blaga se nalazi u manastirima i crkvama u “vlasnistvu” SPC-a,provijerite i bicete zaprepasceni sta tamo ima,a moze lako napustiti Crnu Goru.

Toni
Gost
Toni

Ima malo više po privatnim kolekcijama.

Belgijanac
Gost
Belgijanac

Gosp.Aleksandare svaka vi čast tako se brani i štiti svoja država i domovina !! Sve dok narod ne uradi slično biće lopova ! Stani im na crtu pa im reci stop a šta ćemo sa ovim !

Ma što napriča?
Gost
Ma što napriča?

Ono što neće da kažu napisali su. Pročitajte čitav III izvještaj sa sajta Ministarstva. Tamo ima svašta, od hiljada dokumenata i onih topova do nalaza komisije iz 1987. oko mase predmeta, hiljade su u pitanju. I koga oni zamajavaju pričom o 130 predmeta? To je samo foliranje.

Giorgio
Gost
Giorgio

Na papiru predmeti postoje ..ali na papiru slike poklonjene kome ? kakva komisija bruka.

dBB
Gost
dBB

Pljacka drzavne vrjednosti od velikih patriota,neki patriotizam koji je samo uocljiv kod nasih patriota

Mila K
Gost
Mila K

Kakav poraz g-đe Miranović, da je iz jalovog tunjavog predstavljanja ovih kao članova komisije jasno da nešto dobrano kriju

Send this to a friend