Kultura Đukanović otvorio izložbu Kreativna Crna Gora

Bez brige o identitetu nemoguće je kulturno umrežavanje

Bez brige o kvalitetu, bez kompetitivnosti, nemoguće je naše uspješno globalno kulturno umrežavanje, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović otvarajući izložbu “Kreativna Crna Gora” na platou iza budućeg Muzičkog centra (bivši Dom vojske).

“U doba intenzivnih globalizacijskih procesa, transkulturnih integracija i ekspanzije novih medija, nestala je stroga razdvojenost na stvaraoca i publiku; kreativnost i inovativnost neposredno se prepliću na različitim poljima nauke, tehnologije i umjetničkih praksi i – prepoznajemo ih kao važan faktor ekonomskog razvoja. Mi već živimo takvo iskustvo u Crnoj Gori i znamo da su ekonomika kulture i kulturna održivost sadržani u veoma zahtjevnim kulturnim politikama i modelima savremenog društvenog razvoja, kao i stalnih emancipatorskih procesa”, kazao je Đukanović.

Crna Gora, dodaje on, strateški razvija i sprovodi politike individualne i timske krativnosti u interakciji sa zajednicom na konkretnim projektima.

“Upravo na tom tragu posebnu pažnju zavređuju dinamični projekti takozvanih kreativnih industrija, kreativnih aktivnosti i inicijativa, kao i usluga i servisa u kulturi”, navodi Đukanović.

To je, naglašava, samo jedan pravac za valorizaciju kulturnog kapitala Crne Gore.

“I u njenim regijama i po njenim gradovima, nužno je da djelujemo autentično identitetski, prezentujući kao država svoje specifično multi – kulturalno nasljeđe, ali i dokazujući se na novim idejama i sa inovativnim kulturnim proizvodima, kako bismo jasno pozicionirali naš državni brend i kod kuće, i u svijetu. Pogotovo imajući u vidu oblast turizma, naše strateške razvojne grane, u kojoj dobre kulturne politike bitno osnažuju konkurentnost naše ekonomije”, poručio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, za Crnu Goru XXI vijeka definisanje njenog kulturnog identiteta jeste svojevrsni kreativni proces, lišen kratkoročnih i instant formula i rješenja.

“To važi kako za naše kulturne institucije, tako i za razvoj svakog, pa i projekta “Kreativna Crna Gora”, koji nas je večeras okupio i usmjerio javnosti”, navodi Đukanović.

Kako je naglasio, razvoj crnogorskog kreativnog ljudskog potencijala, istraživanje u novim domenima kulture i umjetnosti, kao i na novim tržištima, preduzetničko otvaranje u menadžmentu u kulturi, djelovanje u modelu kreativne ekonomije  – nerazdvojivi su od evaluacije, od pomnog praćenja kvalitativnog pomaka koji na tom putu Crna Gora postiže.

“Ne samo zato što svaki drugačiji pristup nosi rizike da zapadnemo u ćorsokak komercijalizacije, već i zato što je bez brige o kvalitetu, bez kompetitivnosti, nemoguće naše uspješno globalno kulturno umrežavanje. Ovakvo upozorenje ne umanjuje naše zajedničko zadovoljstvo činjenicama o početnim međunarodnim priznajima projektu “Kreativna Crna Gora”, naprotiv”, poručio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, to što ovaj projekat postaje konkurentan na širem tržištu, i što Crna Gora ima ustanovljenih 11 novih “kulturnih biznisa” -dobra je početna satisfakcija i prava poruka za dalju podršku u razvoju ovakvih kulturnih politika.

“Zato koristim priliku da i ovom prigodom istaknem da će stvaranjem institucionalnih okvira i produkovanjem javnih politika u kreiranju crnogorskog kulturnog identititeta i autentičnog crnogorskog kulturnog proizvoda, stvaraoci i menadžeri u kulturi u državi uvijek imati saveznika i partnera. Čestitam autorima, kao i Ministarstvu kulture i Vladi Crne Gore, na uspješno savladanoj prvoj etapi dugoročnog projekta “Kreativna Crna Gora”, zaključio je Đukanović.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović naglasio je kako je Vlada Crne Gore program “Kreativna Crna Gora” pokrenula sa ciljem da poveže umjetnost i preduzetništvo, te da slijedi drugi konkurs, tokom kojeg će biti opredijeljen još izdašniji budžet.

“Početkom godine, raspisali smo prvi konkurs, nudeći mladim autorima sredstva za opremu i prostorne kapacitete, odnosno mogućnosti za plasman proizvoda na tržištu. Uslov je bio da dobijemo dobre ideje – inovativne, ali i one koje proističu iz naše tradicije. Ideje koje će ujedno afirmisati i same autore i državu iz koje dolaze. U okviru prvog konkursa, dobili smo 11 proizvoda iz različitih oblasti , a ova noć potvrđuje da naši autori posjeduju i kreativnost i viziju”, istakao je Bogdanović.

“Stoga, uz podršku Ministarstva kulture, znatan dio stvaralaca već je našao i put do tržišta, a dio proizvoda iz programa “Kreativna Crna Gora” danas je vidljiv na javnim površinama, na prestižnim međunarodnim filmskim i drugim smotrama, ali i kod različitih distributera i izdavača, koji su sa izuzetnim zadovoljstvom prihvatili ova djela kao inovativan segment prezentacije Crne Gore”, naglasio je Bogdanović.

Program “Kreativna Crna Gora” podržao je i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), čija je stalna predstavnica Danijela Gašparikova istakla da kreativne industrije u našoj državi jesu nov sektor koji nudi niz razvojnih potencijala.

“Večeras smo svjedoci buđenja novog sektora koji nudi pregršt razvojnih potencijala. Kultura i kreativne industrije su jedan od nedovoljno iskorištenih resursa koji mogu biti zamajac inkluzivnog ekonomskog rasta. Sve to doprinosi smanjenju nejednakosti i u konačnici –  postizanju Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030. I pored uspjeha tradicionalnih pristupa kulturnom nasljeđu, koje Crna Gora primjenjuje u sektoru turizma, kreativna industrija otvara nove horizonte. Pomaže efikasnom prelasku na inovativnu digitalnu ekonomiju i ostvarivanju prihoda, a istovremeno omogućava i tranziciju od sive ka zelenoj ekonomiji, primjenu eksperimenata i inovativnih rješenja za aktiviranje mladih na tržištu rada”, istakla je Danijela Gašparikova.

Večerašnja izložba protekla je uz dobru posjetu i veliko interesovanje za proizvode, što je ujedno bila i najava za sljedeću etapu programa “Kreativna Crna Gora”.

Podsjetimo, u okviru navedenog programa, Ministarstvo kulture je autorima obezbijedilo sredstva za prostor i opremu za rad, te mogućnosti za plasman proizvoda.

Na taj način, Crna Gora već je napravila prve iskorake u realizaciji mjera iz oblasti kreativnih industrija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
STARA HERCEGOVI
Gost
STARA HERCEGOVI

Kao u vreme Tita , puno i dugo se govori da bi se na kraju nista ne reklo.

Hcc
Gost
Hcc

Najveci Srbin sa vreme Milosevica

Marko
Gost
Marko

Ni sam sebe nije razumio.

Pele
Gost
Pele

Mr president what

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

..Bravo Preśedniče..Super vam stoje te Naočare..Ja da sam umjesto vas,nebi ih skidao..Uvijek bi mi bile naše konvencije i vaši govori na ekranu…i Sendvič u rukama….Vauu koja inovation..

Send this to a friend