Kultura

Biseri književne tradicije Nikšića

Značajne i neupitne vrijednosti pisane riječi dva Nikšićanina, Petra Šobajića i Vladimira Mijuškovića, u novom reprint ruhu, predstavljene su nikšićkoj javnosti na promociji u Gradskoj kući.

Iako su živjeli u različitim periodima, čini se da su ova dva Nikšićanina, svoja duhovna čeda književne misli susrela u nekim razgovorima do kojih nije došlo, ali se u cikličnim okolnostima istorijske tematike i vrijednosti, svakako susrela stvaralačka nit njihovog misaonog prediva.

Nikšić Onogošt

Prema riječima istoričara mr Saita Šabotića, Šobajićeva knjiga je nakon 79 godina doživjela svoj reprint, za koju sigurno važi pravilo da knjiga koja ne zaslužuje da bude pročitana dvaput, nije dostojna da bude čitana ni jedanput. Ova knjiga svakako zaslužuje svoje ponovno uskrsnuće, jer je jedna od najznačajnijih istorijskih i geografskih zaostavština gradu pod Bedemom.

“Knjiga „Nikšić Onogošt“, objavljena je 1938. godine u izdanju Srpskog geografskog društa i to kao 22. sveska Posebnih izdanja pod uredništvom Borivoja Z. Milojevića. Ona se i danas ubraja u red nezaobilaznih djela kada je u pitanju prošlost Nikšićkog kraja, plemena Nikšići i šireg prostora, prije svega onog koji je pripadao Staroj Crnoj Gori”, kazao je Šabotić.

Zaloga

Profesor Mihailo Perošević uvjeren je da je Vladimir Mijušković imao u rukama djelo Petra Šobajića „Nikšić Onogošt”, dok je pisao svoje djelo „Zaloga“, koje pripada tradicionalnom realizmu. Podsjetio je da je prof. Niko Martinović smatrao je da je Mijuškovićevo djelo eksplikacija njegovog kompletnog književnog opusa.

“Činjenica je da je bio neraskidivo vezan za patrijahalno uređenje Crne Gore, pa i njegova pisana zaostavština obiluje duhom tradicionalnog realizma”, rekao je Perošević. Renata Bulajić, direktorica JU Narodna biblioteka „Njegoš“ Nikšić, kazala je da dva reprint izdanja služe kao podsjetnik i prozor u prošlost mladima.

“U skladu sa tim, biblioteka će svim osnovnim i srednjim školama, kao i fakultetskim jedinicama u Nikšiću pokloniti određen broj ovih knjiga” najavila je Bulajić.

Odlomke iz knjiga čitao je dramski umjetnik Sreten Mitrović.

Send this to a friend