Kultura

Bista Radovana Zogovića uskoro u Prištini

sa sastanka foto: RTK

Crnogorski i kosovski pjesnik Radovan Zogović dobiće bistu u Prištini, dogovorile su Crnogorska akademija nauka i umjetnosti i Akadamija nauka i umjetnosti Kosova.

Čelnici dvije akademije, Dragan Vukčević i Nedžat Daci, dogovorili su unapređivanje dosadašnje saradnje, na osnovu protokola koji su potpisali u Prištini.

Dogovoreno je da Zogović dobije bistu u Prištini, te da dvije akademije kandiduju zajedničke projetke kod evropskih fondova.

Vukčević, kako prenosi RTK, očekuje kosovske akademike u Crnoj Gori, kao učesnike predavanja, tribina ili naučnih skupova, te vjeruje da će uskoro uslijediti i razmjena umjetničkog stvaralaštva, izložbi…

Najavio je i kandidovanje zajedničkih projekata kod evropskih fondova, uvjeren da će obje akademije lakše doći do tih fondova ako zajedno apliciraju.

“Govorili smo i o tome da nekadašnji član CANU, crnogorski i kosovski pjesnik Radovan Zogović, koji je svojom poezijom dao veliki prilog i kulturi i pravdi za albanski narod, u saradnji dvije akademije, dobije bistu u Prištini”, rekao je Vukčević.

On je istakao da potpisivanje protokola može da posluži kao primjer i drugim institucijama iz drugih oblasti, ne samo nauke i umjetnosti, jer je, kako je rekao saradnja dobra i neophodna da bi se bolje međusobno razumjeli.

Predsjednik ANUK Nedžat Daci je zahvalio delegaciji CANU na posjeti i na dosadašnjoj saradnji, koja će ubuduće biti unaprijeđena.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ivo
Gost
Ivo

Njegošev spomenik je srušen u Prištini 1999. Na šta je spala nesrećna CANU…

Gojko
Gost
Gojko

Bravooooo Vi ga braćo Crnogorci

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Njegoša su srušili u Prištini

Jovanka
Gost
Jovanka

AkadAmija nauka i umjetnosti Kosova…

Ivan
Gost
Ivan

Nikada,nijedan kosovski intelektualac, nije kazao ni jednu jedinu rijec osude zlocina i protjerivanja Crnogorca iz Metohije, ciji su pradjedovi 1912 osobodili tu oblast nakon vesevjekovne osmanlijske okupacije.Saradnje ne smije biti ,dok se protjerani ne vrate na svoja ognjista,gdje je jos Bodin krunisan za cara u Prizrenu.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

A tebi nije poznato kako je izgledalo naličje toga “oslobođenja”? Dim

Ivan
Gost
Ivan

Poznato mi je. Ali jos vise su mi poznati zlocini nad Srbima od Prizrenske lige do 1912.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Prizrenska liga je bila svealbanski pokret otpora, kako protiv Turaka, tako i protiv Srbije, Crne Gore i Grčke, koje su nakon Berlinskog kongresa krenule u zauzimanje zemalja naseljenih Albancima. Po Dimitriju Tucoviću, naročito je Srbija brutalno postupala prema njima. Dakle, pročitaj šta o tome piše Tucović, srpski živi primjer čojstva i junaštva!

Ivan
Gost
Ivan

Naravno da sam procitao sta je o tome pisao Tucovic.Kako je on razmisljao,tako je i dobio ulicu u Prizrenu.Nijesu balkanske drzave krenulo u “osvajanje albanskih zemalja”,vec u oslobadjenje svojih teritorija na kojima su se Albanci naselili zahvaljujuci vjeri koju su primili od okupatora.Srbija je oslobodila svoj srednjevjekovni centar gdje su i stolovali srpski kraljevi i cak jedan car.A mi smo… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

A odakle su to doselili Albanci? S Marsa? Otkud im jezik koji je po lingvistima jedan od najoriginalnijih jezika u Evropi? Albanci su na Balkanu starosjedioci, potomci Ilira, i bili su tu prije Slovena. To kaže objektivna istoriografija, a za onog Deretića zaista ne znam šta misli o tome.

Ivan
Gost
Ivan

Ilirsko porijeklo Albanaca je izmisljotina koja sluzi kao pogonsko gorivo za realizaciju njihovog velikodrzavnog projekta.Ilire su ,kao narod,unistili Rimljani,kao sto su prije toga sa istorijske scene nestali Huni,Avari….Albanci su se u najvecem u najvecem broju naslili na Kosovo tokom turske okupacije.Njihov nukleus su Prokletije,ali ne zemlja sjeverno i juzno od tih planina.Svi su od nekud negdje dosli i mijesali se… Više »

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Došli odnekud??? Otkud im ilirska imena kao Teuta, Iljir, Agron? Jasno da nijesu čisti Iliri, ali etnogenetičari su kod njih pronašli veliki procenat ilirskog gena. To je nauka, a te teze koje ti zastupaš su obična naklapanja onih koji mrze sve Albansko.

Ivan
Gost
Ivan

Svako je dosao odnekud naravno.Seobe naroda,migracije…Kelti,Germani,Ugro-Finci,Tatari,Sloveni,svi su se pokretali i ucestvovali u formiranju modernih nacija….Etonogeneticari potvrdili ilirski gen???? Niti postoji gen,niti je moguce baviti se time.Ako sinu dam ime Dzon,ne znaci da je Englez ili Amerikanac.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Provjeri! Genetičari to zovu haplogrupe i haplotipovi, na osnovu kojih mogu utvrditi praporijeklo i tvoje i moje. To zadovoljstvo košta, naravno. Ali ovo je bili istraživanje rađeno u naučne svrhe. Utvrđeno je da današnji Crnogorci imaju više ilirskih nego slovenskih gena, za tvoju informaciju.

Bnjj
Gost
Bnjj

To vjekovna nasa zemlja mi smo starosjedioci Balkana prije dolaska Albanaca sa Kavkaza u 11 vijeku

Ljuma
Gost
Ljuma

Ne boluj u snu, košuto moja plahovita,

ne kuni oči, ni devet godina, djetinjih ne proklinji

ne sanjaj crne lišajeve na proplanku,

đe trava gine, đe trava od krvi izrasta.

Spavaj, čobanko moja lakosanko!

Dolaze kiše jesenje – kiše će zemlju oprati,

oprati, sjemenom zasijati.

Izbiće trava, i sve će pokriti trava,

proljećna trava zaborava.

Ćita banana
Gost
Ćita banana

I posle im je provokacija kad na vratima svlacionice pise i albanski jezik!!!

Definitivno
Gost
Definitivno

banane brzo trunu na visokoj temperaturi…

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

A tebi nije poznato kako je izgledalo naličje toga “oslobođenja”? Baš o tome su pisali ne samo Zogović, već i Dimitrije Tucović, intelektualna i moralna gromada srpska! Pročitaj kako su “uživali” Albanci Kosova i Metohije pod “oslobodiocima” tih godina..

Goran
Gost
Goran

Mlade su nacije i jedni i drugi pa pamte samo lepo

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Zogović je napisao veličanstvenu poemu Došljaci (Pjesme Ali Binaka), nešto najbolje što je CG poezija 20. vijeka dala. Poema govori (pjeva) o patnjama kosovsko-metohijskih Albanaca pod vlašću Srbije, a bogami i Crne Gore, nakon Balkanskih ratova i zločinima koje su vojske i paravojske činile sa ciljem da “sveta srpska zemlja” bude očišćena od “Arnauta”. Ta divna (i jeziva) poema je… Više »

Onamo namo
Gost
Onamo namo

Milogorci i albanci braca rodjena, ako tako i treba.

Bnjj
Gost
Bnjj

Kako ni jedan Albanski pesnik nije ka Zogovic da osudi Albanske zločine

Milena
Gost
Milena

Zilama za kamen, crnogorski.

Lako
Gost
Lako

To nije izgovor. Nek svako cisti u svome dvoristu. Zogovc je bio covjek koji brani drugoga od sebe kao Marko Miljanov. Ima dosta primjera i kod obicnih ljudi Albanaca koji se ne znaju. Napr. Covjek iz CG je imao zemlju i zivio u Metohiji sa brojnom porodicom. Za vrijeme 2.sv rata Bali combetar je htio da ih sve pobije. Njihove… Više »

Send this to a friend