Kultura

Blago iz podruma bez vize do Londona

Foto: Portal Analitika

Najveći dio arheoloških predmeta koje je Uprava carina zaplijenila krajem juna u Carinskoj ispostavi pošte u Podgorici ne potiče sa teritorije Crne Gore. Ovo je zaključak Radne grupe Ministarstva kulture, nakon pregleda pošiljke antikvarnice „Montenegro Coins“ iz Kotora, koja je na adresu aukcijske kuće u Londonu „Timeline Auctions” poslala sedam paketa raznovrsnog arheološkog materijala.

Radni tim je konstatovao da se predmeti ne mogu u potpunosti odrediti.

“Među arheološkim materijalom može se na ovom stepenu utvrditi da bronzane sjekire pripadaju bronzanom i gvozdenom dobu, a da se većina materijala, prstenje, fibule, narukvice može opredijeliti u rimski period. Za većinu materijala pretpostavlja se da potiče sa drugih prostora izvan Crne Gore”, navodi se u zaključku izvještaja, koji je Pobjeda dobila od Ministarstva kulture i Uprave carina na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Izvještaj su potpisali konzervator-restaurator Vesna Prlja, arheolozi Mitra Cerović i Predrag Lutovac i istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković.

Pobjeda piše da je vlasnik antikvarnice, turski državljanin Atila Basoj, predmete navodno kupio od „jednog kolekcionara iz Kotora“. Mladi Kotoranin, porijeklom sa Cetinja, koji je zahtijevao anonimnost, ispričao je Pobjedi da se ova obimna arheološka kolekcija decenijama nalazila u podrumu porodične kuće. Nije joj, kako je rekao, znao vrijednost i namjeravao je da je baci, ali je igrom slučaja stupio u kontakt sa vlasnikom antikvarnice „Montenegro Coins“, koji mu je za 2.650 predmeta 11. aprila ove godine isplatio 2.000 eura. O porijeklu kolekcije naš državljanin nije ništa znao. Štaviše, niko mu se u porodici nije bavio kolekcionarstvom, a jedino sluti da bi predmete mogao da sakuplja neko od njegovih predaka. Nema dokaze o vlasništvu, već samo „svoju riječ”.

Potvrda o kupoprodaji između Kotoranina i antikvarnice „Montenegro Coins“ nalazila se i u paketima koje je zaplijenila Uprava carina. Pored kopije pasoša Kotoranina, vlasnik antikvarnice za London je poslao i četiri otkupna lista na kojima je naznačena tačna količina predmeta i cijena po kojoj su prodati. Listovi su 11. aprila ovjereni pečatom „Montenegro Coinsa“, matičnim brojem i potpisom Kotoranina. Međutim, broj predmeta na otkupnim listovima iznosi 2.650, dok je broj predmeta po izvještaju Ministarstva kulture nešto veći i iznosi 2.828. To najvjerovatnije upućuje na zaključak da jedan manji dio predmeta potiče sa neke druge adrese.

U kolekciji vlasnika antikvarnice iz Kotora, dakle, našlo se skoro 3.000 predmeta iz najrazličitijih istorijskih perioda. Sudeći prema promotivnom flajeru „Montenegro Coinsa“, predmeti potiču iz bronzanog i gvozdenog doba, zatim grčkog, rimskog, vizantijskog i islamskog perioda. Jedan dio predmeta nalazio se i na policama antikvarnice, na što nedvosmisleno ukazuju i fotografije sa promotivnog flajera. U pokušaju da se domogne londonske adrese na kojoj se ovakva kolekcija, po svemu sudeći, može prodati za veoma veliki novac, Basoj je napravio grešku u koracima. Prema navodima u izvještaju Radne grupe Ministarstva kulture, nije ispoštovao ključne odredbe članova 51, 52 i 54 Zakona o zaštiti kulturnih dobara, koje se odnose na iznošenje antikviteta i umjetnina.

Radna grupa smatra da dokumentacija o arheološkom materijalu i antikvitetima, koju u prilogu pošiljke firma „Montenegro Coins“ prosljeđuje aukcijskoj kući u Engleskoj iz Crne Gore, nije sačinjena u skladu sa Pravilnikom o obrascu, sadržini i načinu vođenja evidencije o prodaji antikviteta i umjetnina navodi se u izvještaju Ministarstva kulture.

Drugim riječima „Montenegro Coins“ nije imao urednu dokumentaciju koja na nedvosmislen način dokazuje vlasništvo i porijeklo, kao i kupoprodaju između Basoja i Kotoranina. Basoj je zaobišao i Upravu za zaštitu kulturnih dobara i Ministarstvo kulture, kojima je prije slanja paketa trebalo da prijavi arheološke predmete i donese validnu dokumentaciju kako bi dobio dozvolu za izvoz. Uz to, u zapisniku Uprave carina, nakon pregleda pošiljke, u odjeljku „Indikator rizika“ navodi se da je riječ o sumnjivoj pošiljci, s obzirom na to da je pošiljalac pravno lice, a da u odnosu na bruto težinu (125 kilograma) nije podnijelo JCI za izvoz.

Zanimljivo je da je „Montenegro Coins” arheološki materijal poslao na ime administrativnog asistenta kompanije iz Londona Arona Hamonda, koji je, prema podacima sa poslovne društvene mreže Linkedin, u „Timeline Auctionsu” zapošljen od jula 2015. godine.

Trebalo je da predmeti budu ponuđeni na aukciji tokom nekoliko prvih dana septembra, budući da se na sajtu kompanije iz Londona i na njenom Fejsbuk profilu već nalaze pisani i video izvještaji o toku i rezultatima aukcije.

Ukoliko „Montenegro Coins” ne uspije da dokaže porijeklo i vlasništvo nad ovim predmetima, čitava kolekcija, piše Pobjeda, mogla bi ostati u posjedu Crne Gore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sipcic Vlado
Gost
Sipcic Vlado

Imali kakvih esponata CPC….i nasega ronioca Steva Vucinica…A nas Stevo zvano Stoni sve dublje i dublje roni

NIKOLA
Gost
NIKOLA

Imali u ovoj zemlji ista sveto osim bolesne pohlepe pojedinaca.Opljackaste drzavu i narod evo i istoriju da prebacimo u ruke nekih bogatih klijenata sa zapada ili arapskih zemalja.

Dug3,3milijardi
Gost
Dug3,3milijardi

Da nije to djelić imovine našeg poznatog ronioca?

121
Gost
121

Mislis Stevice praUnika?

Katastar e
Gost
Katastar e

Više je za kulturnu baštinu uradio zadnjih godina ovaj novinar koji piše ove tekstove, nego čitav direktorat za kulturnu baštinu
u Ministarstvu kulture. Treba Božidara Božovića iz Uprave postavit za direktora direktorata za kulturna dobra, a starog direktora i njegovu ekipu
vratiti u lokalnu upravu odakle je i došao

Raspucin
Gost
Raspucin

A u cemu je zasluga Bozovica? Nesto ne vidjeh da istupa u javnosti. A fala bogu, imao bi svaki dan opravdanje za takvo sto. Dajkovic barem pokusava …

Caka
Gost
Caka

Djed i pradjed su mu bili arheolozi pa pored sve muke prezivljavanja od turaka i gladi isli kroz CG i trazili artefekte i naravno kad su imali vremena skoknuli do Italije da donesu po nesto.

Hm, hm...
Gost
Hm, hm...

Vala i ti tako za (šane) Cetinjane…

Hm, hm...
Gost
Hm, hm...

E, tako mi naših konzervatora, restauratira i istoričara umjetnosti. Možda bi bilo bolje da se ovim Kotoraninom iz Cetinja malo pozabavi policija. Možda se śeti da mu je prađed bio arheolog, a ne seljak.

xxy
Gost
xxy

Ovo vise lici na vrhove kopalja nego na sjekire.
Jesu iz doba Rima ali i ovo podrucje je bilo pod Rimom .Nije ih niko nedavno donio iz Italije ,nego su na ovom terenu iz doba kad su napravljene.

Garbin
Gost
Garbin

Nisu bronzane sjekire i rimski predmeti iz CG nego su ih donijeli rimljani. 😀

Send this to a friend