Kultura

Bogdanović–Daviet: Od posebnog značaja saradnja u oblasti medija

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović primio je na Cetinju šeficu misije Organizacije za evropsku bezbijednost i saradnju (OEBS), Maris Davije.

Tema sastanka bila je uspješno realizovana radionica o borbi protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima, koju je organizovala Misija OEBS-a u Crnoj Gori, a čiji su polaznici bili savjetnici Minstarstva kulture zaduženi za oblast zaštite i očuvanja kulturnih dobara.

Sagovornici su zaključili da je saradnja u oblasti zaštite i očuvanja kulturnih dobara od posebnog značaja za Crnu Goru, ističući da je slične efekte imala regionalna obuka posvećena neleganoj trgovini iz oktobra 2018. godine, organizovana u okviru italijanskog predsjedavanja OEBS-om.

U tom kontekstu, istaknuto je da će saradnja OEBS-a i Ministarstva kulture u oblasti borbe protiv nelegalne trgovne kulturnim dobrima biti nastavljena i u budućnosti, kroz organizovanje novih modela saradnje namijenjenih policijskim i carinskim službenicima, što je od posebnog značaja u kontekstu ratifikovanja UNIDROIT Konvencije o ukradenim ili nezakonito izvezenim kulturnim dobrima, koja je stupila na snagu marta 2019. godine.

Bogdanović je istakao značaj pomoći koju OEBS pruža u odnosu na izmjene i dopune Zakona o medijima, ističući da one u velikoj mjeri doprinose unaprijeđenju pregovaračke pozicije Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

U skladu sa navedenim, strane su izrazile uvjeravanje da će navedeni proces u značajnom dijelu doprinijeti uspostavljanju sistemskog pristupa u unaprijeđenju slobode izražavanja i ambijenta za slobodan rad medija.

Send this to a friend