Kultura

Bogdanović: Dobri odnosi Crne Gore i Slovačke biće nastavljeni i ubuduće

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović sastao se danas sa Romanom Hlobenom, ambasadorom Republike Slovačke u Crnoj Gori.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim projektima saradnje dvije zemlje u oblasti kulture i planovima za njihovo dalje unapređenje. Prevashodno je tretirano pitanje realizacije brojnih zajedničkih projekata koji bi bili zasnovani na promociji nematerijalne kulturne baštine, ali i stvaralaštva.

Sagovornici su ocijenili neophodnim potpisivanje novog Memoranduma u oblasti kulture Vlada Crne Gore i Republike Slovačke.

Bogdanović je izrazio uvjerenje da će buduća posjeta ministarke Republike Slovačke Lubice Laššakove Crnoj Gori biti još jedan korak ka unaprijeđenju tradicionalno dobrih odnosa dvije zemlje.

Ocijenjeno je da su iskustva Republike Slovačke na polju ruralne arhitekture dragocjena, te da to može biti od koristi Crnoj Gori, na polju zaštite i valorizacije kulturne baštine.

Sagovornici su istakli važnost daljeg unaprjeđenja regionalne saradnje u svim oblastima kulturno-umjetničkog stvaralaštva, sa posebnim fokusom na jačanju koprodukcionih odnosa, razmjeni programa i podrške rezidencijalnim boravcima umjetnika.

Ministar Bogdanović je upoznao ambasadora Hlobena sa planovima i dosadašnjim aktivnostima Ministarstva u pogledu kreativnih industrija, i sistemskim naporima da se kroz procese pokretanja prvih kreativnih habova u Crnoj Gori stvore što povoljniji uslovi za rad naših umjetnika, ali i njihovo osposobljavanje ka tržišnom načinu poslovanja.

Send this to a friend