Kultura Bogdanović primio danas šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori

Bogdanović – Kogali: Od posebnog značaja povećanje kulturnih programa za djecu

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović primio je danas na Cetinju šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Osamu Kogalija.

Tokom sastanka je bilo riječi o unaprijeđenju medijskog ambijenta, ali i povećanju kulturnih aktivnosti koje su namijenjene djeci i mladima.

Ambasador Kogali je predstavio rezultate kampanje “Birajmo šta gledamo” čiji je cilj promocija medijske pismenosti među roditeljima i djecom, unaprijeđenje kvaliteta izvještavanja medija o pitanjima koja se tiču prava djeteta, ali i poboljšanje kvaliteta medijskih programa za mlade u Crnoj Gori.

U tom kontekstu, sagovornici su ocijenili značajnim dalja ulaganja u programe koji podižu svijest o štetnosti sadržaja u elektronskim medijima i njihovom uticaju na odrastanje i razvoj djece.

Osvrćući se na promociju kulture kod djece i mladih, Bogdanović je istakako da Minitarstvo kulture na godišnjme nivou organizuje manifestaciju Dani evropske baštine, čiji su programi uvijek posvećeni najmlađima. Istakao je da se kroz saradnju sa Savjetom Evrope i Evropskom komisijom mladima u Crnoj Gori daje mogućnost da učestvuju u konkursu “Nedjelja posvećena stvaraocima baštine”, na kojem se dostavljaju projedlozi priča kojima se promoviše lokalna kultura i tradicija. Naglasio je da posljednje izmjene medijskih zakona u posebnom smislu tretiraju pitanja zaštite djece, te iskazao spremnost za nastavak realizacije ovih i sličnih aktivnosti koje će doprinijeti etičkom medijskom izvještavanju, posebno kada su u pitanju mladi.

Sagovornici su se saglasili da u budućem periodu treba raditi na realizaciji zajedničkih projekata koji će doprinijeti većem poznavanju kulture među najmlađom publikom, ocijenivši značajnim rezultate projekta “Dan umjetničkog obrazovanja”, koji su realizovali Kraljevsko pozorište Zetski dom i Ministarstvo prosvjete, uz podršku Ministarstva kulture i Narodnog muzeja Crne Gore.

Zaključeno je da se kroz zajedničku saradnju, koristeći se posebno savremenim tenologijam i društvenim mrežama, u budućem periodu treba raditi na podizanju svijesti o važnosti kulture za razvoj djeteta.

 

 

Send this to a friend