Kultura

Bogdanović za CdM: Iznenadio me zahtjev Bošnjaka o Njegošu, državu moramo poštovati, bez obzira na sva neslaganja

Aleksandar Bogdanović

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović ističe da smo danas često svjedoci pretjeranog političkog uticaja na kulturu, što za posljedicu ima ono prekoračenje koje zovemo dnevno-političkim zloupotrebama kulture. U intervjuu za CdM Bogdanović kaže da je javnost kroz negativnu kampanju pojednih medija o Zakonu o državnim simbolima zloupotrijebljena, jer joj nije do kraja objašnjeno da ovaj Zakon nije donijet da bi se uveo bilo koji vid represije, već da bi bile spriječene sve one aktivnosti koje se odnose na nepoštovanje nacionalnih simbola, koje su se mogli vidjeti u pojedinim situacijama. Naglašava i da je bio iznenađen zahtjevom bošnjačke dijaspore da se ukine Njegoševa nagrada, i smatra to neprihvatljivim.

CdM: Svjedoci smo da se mnoge teme i vijesti iz domena kulture sve više politizuju. Zašto se po Vašem mišljenju politika umiješala u kulturu?

Bogdanović: Kulturu je nemoguće izdvojiti iz šireg društvenog konteksta, pa je time nemoguće apstrahovati i njenu političnost. U tome nema nikakvog problema niti nelogičnosti, jer svaki sadržaj kulture nosi veći ili manji stepen angažovanosti. Nažalost, danas smo često svjedoci pretjeranog političkog uticaja na kulturu, što za posljedicu ima ono prekoračenje koje zovemo dnevno-političkim zloupotrebama kulture. To je slučaj u gotovo svim zemljama modernog svijeta, pa i u Crnoj Gori. I danas, zahvaljujući zloupotrebi proširenih komunikacijskih mogućnosti, imamo sve češću pojavu pokušaja revizije naše istorije, tradicije i kulture, od strane onih koji bi željeli da mijenjaju ne samo prošlost, već i budućnost, ubjeđujući nas u ispravnost svojih po državu štetnih stavova, aktivnosti i ciljeva.

Najsvježiji primjer takve strategije jeste namjera pojedinih političkih krugova da, protivno volji većine, proslave stogodišnjicu gubitka crnogorske državnosti, u narodu poznate Podgoričke skupštine. U svojoj namjeri ne prezaju ni od pokušaja uplitanja kulture i kulturnih ustanova u cijeli scenario. Dio toga je i provokacija, koji se ogledao u njihovoj namjeri da ovaj datum svečano obilježe u Crnogorskom narodnom pozorištu. Ta namjera, što je bilo za očekivati, nije naišla na odobravanje CNP-a, ali ni Ministarstva kulture.

CdM: Nakon što je Vlada objavila da je uradila Izmjene zakona o državnim simbolima i Danu državnosti danima su se u javnosti vodile polemike oko uvođenja kaznenih normi. Možete li dodatno pjasniti zašto se Vlada odlučila na taj korak?

Bogdanović: Ne vidim zašto su izmjene Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti izazvale toliku pažnju i polemiku, a kod jednog dijela populacije i odioznost. Složićemo se da vlast možete da volite ili ne, ali državu moramo svi poštovati, bez obzira na sva naša trenutna neslaganja.

Crna Gora je ovim zakonskim izmjenama samo slijedila dobre primjere u regionu i svijetu. Mislim da je javnost upravo kroz negativnu kampanju pojednih medija zloupotrijebljena, a da joj pri tome nije do kraja objašnjeno da ovaj Zakon nije donešen da bi se uveo bilo koji vid represije, već da bi bile spriječene sve one aktivnosti koje se odnose na nepoštovanje nacionalnih simbola, koje smo mogli vidjeti u pojedinim situacijama. Vjerujem da dijelimo mišljenje da je za očekivati da svi oni koje bira narod u Crnoj Gori, poput poslanika i odbornika, ali i svi drugi, upravo poštujući nacionalne simbole, izraze osjećaj pripadnosti svojoj Državi.

CdM: Kako ste reagovali kada ste pročitali zahtjev bošnjačke dijaspore da traže ukidanje Njegoševe nagrade?

Bogdanović: Iskreno, bio sam iznenađen. Smatram to neprihvatljivim. Ponoviću svoj ranije izrečeni stav, za Ministarstvo kulture jedino relevantan sud o “Gorskom vijencu”“ je onaj koji dolazi od strane književne istorije i kritike, koje su ovo djelo stavile na jedno od najznačajnijih mjesta u kanonu južnoslovenskih književnosti. Podsjećam da ovakav stav dijeli i nimalo zanemarljiv broj referentnih poznavalaca pomenutih oblasti koji pripadaju Bošnjačkom nacionalnom korpusu. Zato ne čudi što najviše strasti u napadima na “Gorski vijenac” dolazi od ljudi čije profesije nemaju nikakave veze sa književnošću, a često ne pripadaju ni najširem korpusu kulture.

Do kraja godine biće poznato šta je nestalo iz Narodnog muzeja

CdM: Dokle se stiglo sa istragom povodom nestanka eksponata iz Narodnog muzeja?

Bogdanović: U cilju pojašnjenja i adekvatnog informisanja javnosti, ističemo da Ministarstvo kulture ne vodi “istragu”, već postupa u skladu sa Zaključcima Vlade Crne Gore, na osnovu kojih je, pored ostalog, obrazovana Državna komisija za nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i muzejske dokumentacije Javne ustanove Narodni muzej Crne Gore.

Takođe, poznato je da je nakon Izvještaja o realizaciji Zaključaka Vlade od 28. decembra 2017. godine, Vlada Crne Gore donijela mjere koje pomenuti subjekti implementiraju. S tim u vezi navodimo da je, pored ostalog, JU Narodni muzej obrazovao komisije za reviziju svih oblika dokumentacije i evidencija, kao i komisije za reviziju muzejskog materijala svih jedinica Istorijskog muzeja (Njegoševe rodne kuće, Muzeja kralja Nikole i Njegoševog muzeja), kao i da je Državna komisija utvrdila rok za završetak postupka revizije i utvrđivanja stanja, broja i vrijednosti muzejskog materijala i muzejske dokumentacije. Shodno navedenom, aktivnosti na reviziji teku uz nadzor Državne komisije, a prve relevantne podatke ćemo imati u narednom izvještajnom periodu, odnosno do kraja tekuće godine.

Za podršku kinematografiji 400.000 eura

CdM: Koliko novca država ulaže u razvoj filmske i pozorišne djelatnosti, kao i u razvoj izdavaštva?

Bogdanović: Država je snažno opredijeljena da obezbjedi podršku i razvoj svih oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, sa ciljem da afirmiše tu oblast kao jednog važnog resursa, ali i potencijalnog generatora razvoja. Primarni model podrške je javni konkurs, dok izuzetno podrška može da se obezbijedi i mimo konkursa ukoliko je riječ o važnim projektima međunarodne saradnje i prezentacije crnogrske kulture.

Kada je u pitanju filmska djelatnost, podrška sektoru obezbjeđuje se na različite načine: finansiranjem filmske produkcije i koprodukcija, finansiranjem filmskih festivala i međunarodne prezentacije filmskog stvaralaštva, učlanjenjem u međunardne programe saradnje namijenjene kinematografiji, kao i brojnim drugim aktivnostima koje doprinose razvojku sektora u cjelini. Najznačajnija podrška filmskom stvaralaštvu obezbjeđuje se posredstvom Filmskog centra Crne Gore, koji je nacionalna ustanova kulture. Pored budžeta te ustanove, iz kojeg se oko 2/3, odnosno oko 400.000 eura izdvaja za podršku kinematogrfaskom sektoru, značajan izvor finansiranja predstavlja i Filmski fond, ustanovljen Zakonom o kinematografiji, iz kojeg se za ove namjene izdvaja još toliko na godišnjem nivou.

U odnosu na ustonovljeni model finansiranja filmskog stvaralaštva, Ministarstvo dodatno participira u slučajevima kada se radi o međunarodnoj prezentaciji domaćih filmova na referentnim međunarodnim manifestacijama, kao što je to ove godine bio slučaj sa Filmskim festivalom u Veneciji, Filmskim festivalom u Montrealu i učešću crnogorskog predstavnika u takmičenju za Oskara, u kategoriji filmova van američkog govornog područje. Takođe, u cilju unapređenja međunarodne saradnje Ministarstvo iz svog budžeta plaća godišnje kontribucije evropskim programima namijenjenim filmskom sektoru, kao što su MEDIA , Evropska filmska mreža, a od 01. januara 2019. godine bićemo i članica najznačajnijeg evropskog fonda za podršku kinematografiji EURIMAGES, za koji godišnja kontribucija iznosi 120.000 eura.

Komplementarne djelatnosti, kao što su filmski festivali, takođe dodatno podstiču razvoj ove oblasti kulture, pa Ministarstvo u kontinuitetu obezbjeđuje podršku za Montenegro film festival Herceg Novi u iznosu od oko 100.000 eura, koji ima status od posebnog značaja za kulturu, dok se za druge filmske festivale obezbjeđuje još oko 60.000 eura (Mojkovačka filmska jesen, Underhill, Festival alternativnog filma, Boka Art film fest, Džada film fest, Podgorica Film festival, Green Montenegro film fest).

Podrška države pozorišnoj djelatnosti obezbjeđuje se finansiranjem dvije nacionalne ustanove kulture: Crnogorsko narodno pozorište i Kraljevsko pozorište Zetski dom, koje su posebne potrošačke jedinice u budžetu Crne Gore. Pored toga Ministarstvo kulture podršku ovom sektoru obezbjeđuje na javnom konkursu sufinansiranjem produkcija opštinskih ustanova kulture koje se bave pozorišnom djelatnošću, kao i finansiranjem manifestacija i festivala koje svojim programskim konceptom obuhvataju i pozorišne predstave. U tom kontekstu Ministarstvo je 2018. godine obezbijedilo 18.000 eura za produkciju 4 pozorišne predstave (Gradsko pozorište, i centri za kulturu Danilovgrad, Bar i Kotor), dok je za festivale izdvojeno 130.000 eura (Barski ljetopis, Budva grad teatar, Fiat, Festival lutkarstva, Purgatorije, Međunarodni festival glumca, Festival alternativnog teatra Korifej, Festival dramskih amatera…).
Izdavačka djelatnost finansira se primarno na javnom konkursu, gdje prioritet imaju nova djela crnogrske književnosti, književni prevodi i književni časopisi. Tokom 2018. godine Ministarstvo je po ovom osnovu obezbijedilo ukupno 104.550 eura za sufinansiranje 42 književna projekta, 15 projekata književnog prevođenja i 6 književnih časopisa.

Pored toga, Ministarstvo kulture sufinansira i književne festivale i sajmove knjiga (Nikšićki književni susreti, Međunarodni književni festival Odakle zovem, Ratkovićeve večeri poezije, Međunarodni podgorički sajam knjiga i Internacionalni sajam knjiga u Podgorici), ali i učešće crnogorskog izdavačkog sektora na međunarodnim sajmovima knjiga (Lajpcig, Sarajevo, Beograd, Zagreb, Skoplje, Bukurešt, Peking) sa ukupno 118.500 eura.

U cilju unapređenja izdavačke djelatnosti, prije svega u oblasti književnog prevodilaštva, od posebnog je značaja članstvo Ministarstva kulture u evropskoj prevodilačkoj mreži TRADUKI, koja obezbjeđuje crnogorskom izdavačkom sektoru povezivanje sa brojnim izdavačima u Evropi i šire.

Aleksandar Bogdanovic (Foto: Ministarstvo kulture)

CdM: Imate li zamjerke rad CNP-a?

Bogdanović: Podsjetiću Vas da je Crnogorsko narodno pozorište, kao nacionalni teatar, institucija u nadležnosti Ministarstva kulture, ali i da ima organe rukovođenja koji se staraju o svim oblicima rada. CNP sprovodi u cjelosti definisane ciljeve na polju programskih zadataka i repertoarskih politika. Ipak, želim ukazati i na činjenicu da ćemo od sledeće godine imati dodatne sadržaje u CNP-u iz oblasti umjetnosti, te da će nacionalni teatar otvoriti vrata brojnim crnogorskim umjetnicima, što će, uvjeren sam, doprinijeti njihovoj dodatnoj afirmaciji.

CdM: Šta država preduzima da se sa crnogorskom kulturom bolje upozna kako Evropa, tako i svijet?

Bogdanović: Država kroz rad Ministarstva kulture i ostalih ustanova iz ove oblasti čini sve da kultura Crne Gore bude što prepoznatljivija i prihvatljivija. Na tom planu ostvaruju se brojne muđunarodne aktivnosti u oblastima zaštite kulturne baštine i njene valorizacije, stvaralaštva prevashodno kroz formu filmske, likovne,dramske i muzičke umjetnosti. Brojni su festivali, smotre, izložbe na kojima Ministarstvo kulture učestvuje partnerski i postiže zavidne rezultate sa brojnim umjetnicima iz Crne Gore.

Među skorašnjim značajnim događajima, koji su doprinijeli međunarodnoj afirmaciji crnogorske kulture, istakao bih da je film “Ti imaš noć”, crnogorskog reditelja i scenariste Ivana Salatića, premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji, u okviru selekcije 33. Nedjelje kritike. To ujedno predstavlja i prvo premijerno prikazivanje crnogorskog dugometražnog filma na Venecijanskom festivalu, što je samo po sebi veliki događaj. Realizaciju ovog projekta pomoglo je Ministarstvo kulture.

Pored toga, od sledeće godine planirane su brojne izložbe naših renomiranih umjetnika, koji će imati priliku da se predstave publici u prijestonicama kulture Evrope. Na taj način ćemo stvoriti neophodni preduslovi za dalji prodor naših stvaraoca, ne samo na tlu evropskog kontinenta, već i šire.

Tokom skorašnjeg boravka u Azerbejdžanu, ostvareni su brojni susreti, među kojima svakako ističem onaj sa ministrom kulture te zemlje Abdulfasom Garajevim. Tom prilikom su determinisani modeli saradnje između naših zemalja za 2019. godinu, koji predstavlja dobru osnovu za realizaciju zajedničkih projekata, kako u savremenom stvaralaštvu tako i u kulturnoj baštini.

Ministarstvo kulture čini sve da granice u kulturi ne budu prisutne, a da umjetnički domet bude mjerljiv samo kroz prizmu kvaliteta.

CdM: Šta se promijenilo od kada ste na čelu Ministarstva kulture?

Bogdanović: Čast ali i obavezu da rukovodim resorom kulture imam tek nešto manje od godinu dana. Taj period su obilježile brojne radne posjete, međunarodni susreti u cilju promocije naše kulture, sudjelovanje u organizaciji brojnih kulturnih događaja i jubileja, rad na zakonskoj legislativi, ali i brojne druge radne obaveze koje predviđa pozicija ministra kulture.

Posebne napore ulažemo u cilju podizanja kreativnih industrija na mjesto koje im i pripada. Prateći trendove na globalnom nivou ne možemo zanemariti činjenicu da kulutra, a posebno umjetnost, postaju generatori razvoja u nekim sredinama. Tako ćemo već do kraja ove godine imati konkretne proizvode kao rezultat razvoja i podrške kreativnim industrijama-proizvode kreirane od strane crnogorskih umjetnika, ali i proizvedene u Crnoj Gori. Na taj način želimo naše umjetnike dodatno motivisati i poslati im jasnu poruku da ne prepuštamo stvari slučaju i stihiji, već da njihov rad i talenat, pored umjetničke ima i upotrebnu vrijednost.

Sektor kreativnih industrija čine mnoge djelatnosti, međusobno povezane, i svaka ima svoju ulogu u lancu vrijednosti. Siguran sam da je to priča budućnosti.

Upravo zbog toga, aktivnosti Ministarstva kulture sve su više usmjerene u pravcu traženju kvalitetnih rješenja za održivo korišćenje kulturnih dobara. Prije svega, kroz osmišljeno određivanje namjene kada su pojedinačna kulturna dobra u pitanju, a u složenim strukturama, kulturno-istorijskim cjelinama, na intervencije koje će doprinijeti poboljšanju funkcionisanja i lokalnom ekonomskom razvoju. Održivo korišnjenje kulturnih dobara, odnosno održivi razvoj u sferi kulturne baštine treba biti detaljno promišljen, na način da ni u jednom trenutku ne bude doveden u pitanje integritet kulturnih dobara.

Shodno tome, izvršili smo mapiranje kulturnih dobara koji imaju potencijal za valorizaciju, na čemu sa posebnom pažnjem radimo. Tako da nas u narednom periodu očekuju intenzivne aktivnosti na valorizaciji našeg bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa.

CdM: Koji posao Vam je izazovniji: ministarski ili gradonačelnika Prijestonice?

Bogdanović: Uprkos razlikama u pogledu društvenih angažmana koje sam obavljao, a koje ste naveli, vjerujem da ih povezuje moj odnos prema Cetinju, koje je bilo i biće duhovna vertikala našeg kulturnog ali i državničkog habitusa. Riječ je o jako zahtjevnim državničkim aktivnostima koje zahtijevaju maksimalnu posvećenost.
Posebno me raduje što se sjedište Ministarstva kulture, još malo pa deceniju, nalazi u Prijestonici, što je jedan od jasnih pokazatelja interesovanja Vlade i države koju iskazuju prema Cetinju.

Aleksandra Obradović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
StefanCG
Gost
StefanCG

Najbolji ministar kulture otkad znamo za nju

bokaa
Gost
bokaa

Sojicu, ti li si?

STRUMFETICA
Gost
STRUMFETICA

Eh da je ovoj djeci da znaju i Gorski vijenac i Smrt Smailage cengica i krvavu bajku….Na Drini Cuprija…bili bi vi malo mirniji..

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Krvava bajka nema nikakve veze sa Crnom Gorom.
Na Drini ćuprija, samo djelimično jer se spominje i neki Pljevljak.

STRUMFETICA
Gost
STRUMFETICA

Zar je bitno ima li veze sa Crnom Gorom…Citali smo mnoge lijepe lektire …pjesme …price koje oplemenjuju ljude…Zar treba da im uvedu Parove illi mozda Farmu kao obavezni cas da se OPLEMENE ili da citaju stare dobre knjige…Zar je bitno koje si vjere i nacije…Zalosno

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Jugoslavije više odavno nema STRUMFETICE.
Neće je više nikada ni biti, a to nije žalosno no radosno.

P.S. Ni Parovi ni Farma nemaju veze s’ Crnom Gorom.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

Da vam kažem nešto i nemojte se naći uvrijeđen jer nema nikakve pozadine. Kod nas u RS-u u Srebrenici postoji jedna OŠ koja nosi naziv : ” Petar Petrović Njegoš”. Tu djeca na času istorije proučavaju Gorski Vijenac i istragu poturica. Postavlja se pitanje : Dali bi i jedan Bošnjak smio čak i spomenuti Ministru prosvjete u Vladi RS-a Danetu… Više »

Žičara radi
Gost
Žičara radi

Ministar čokolade!

Rozaj
Gost
Rozaj

Samo u svoje ime se nesto trazi, drugi mozda ne vole, sto ti volis

MRZNJA U LJUDE
Gost
MRZNJA U LJUDE

SRAM VAS BILO.DJe vam je u skolama da djeca uce o Njegosu…Desanki Maksimovic…Iva Andrica …

Rale
Gost
Rale

Desanku Maksimovic i Aleksu Šantica zamjenili Petar Pan i Hari Poter. Blago nama sa skolstvom. I ovo ce proci. Svaka smuta krako traje.

SVETA RIJEC NE
Gost
SVETA RIJEC NE

Uz njih bi imali sto nauciti i od Duska Radovica…Ali Hari Poter je veoma razumljiv za dijete koje jos ne zna ni da je dijete…Ziva sprdnja

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Kad je čuo ko je u žiriju za dodjelu Njegoševe nagrade i ko su dobitnici, Njegoša su u grobu počeli da zovu-ventilator!

Taulant
Gost
Taulant

Mi u Albaniji ne bi dozfolili da nam jedna manjina kroji zastafu i gerb! Ne moze to! Vi Crnogorci ne dajte Bosnjacima ili Crnogorcima muhamedinske vere da vam kroje zastafu i gerb! Ko su oni da kao manjina tako nesto traze? Treba da imaju svoju manjinsku zastafu kao is to je imaju Crnogorci i Serbi na Kosova i to je… Više »

Kjok
Gost
Kjok

Ovo sa slovom F navodno treba da nas ubijedi da si ti Albanac?!

Taulant
Gost
Taulant

Ja sam Albanac sa Kosova koji zadnje dve godine zivi u Tuz!

Kjok
Gost
Kjok

Tuz? Koje je to mjesto? Da nije skraćenica za grad Tuluz u Francuskoj?

Mislim
Gost
Mislim

“Kjok” posto vidim da si inteligenciom ogranicen i ne mozes da provalis na koji grad misli covjek evo da ti ja napise punim imenom “Tuzi”. Mora da si DPS placenik za zaokruzivanje , jer da si malo pametniji to nikad za pare nebi radio.

STRUMFETICA
Gost
STRUMFETICA

Bas dirljivo od Tebe Velikog Albanca.Prosto da zaplace covjek koliko ti Fali da nas usvojis…ha ha ha

Etc
Gost
Etc

Bole vas muhamedanci opasno
Boze mili dokonili ste
Ajde malo radite da nebiste posle ljagu na Mila i Duska
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Aldebaran
Gost
Aldebaran

Jedini Alić da voli Crnu Goru i Njegoša!

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Sjećam se kad je drug islamske vjeroispovijesti recitovao u osnovnoj školi…’odža riče na ravnom Cetinju…jes malo bizarno. Cijelo odjeljenje mu se smije a profesor zatucani velikosrbin se čudi o čemu se radi.

Rale
Gost
Rale

Pa bi li ti da se izbaci taj stih iz Gorskog vijenca da bi tvoj drugar ciji su preci 500 godina drzali nasu zemlju u okupaciji bio zadovoljan. Pa da izbace Vojvodu Draska jer je ruzno o Mlecima prica. Pa ono za babu vjesticu. Samo da ostane ” posveta prahu ocu Srbije”. Kako bi ste vi vanserijsko dijelo kasapili. Ali… Više »

Etc
Gost
Etc

Gluposti ove
Nesto oces da kazes a neumijes
Cuti bar da ti se nesmiju

Mosonero
Gost
Mosonero

Koliko je ukrala tazbina dobrog naseg ministra? Ne mislim ukupno koliko su ukrali, to je ka na cetinjske placeve koliko je auto preslo..neho na koju cifru su ih osudili?

Dejo IBM💔
Gost
Dejo IBM💔

Imam jedno pitanje za ekonomistu ako bih ja kupio u crnu goru IBM banku bih li ja preko nje mogao da kontrolišem moju milijardu eura u strane banke i više. I da ih preko svoje banke da one traže stavljam pare na svoj račun u crnogorsku banku iz stranih banki tu je i Švajcarska UBS banka i jedna banka iz… Više »

Dejo IBM💔
Gost
Dejo IBM💔

Zivjeli muslimani zivjela muslimanska dijaspora. 👍

STRUMFETICA
Gost
STRUMFETICA

Zivio i ti sa tom tvojom bankom i Rankom ….Zivio Dejoooo

oooo
Gost
oooo

Kako te te ne iznedadise onolike neotvorene fabrike po CT koje si najavljivao?

oooo
Gost
oooo

Ja se iznenadih da je ovo ministar kulture?! Kako su ovi mladi pametni i sposobni to je cudo nevidjeno. Sledeca funkcija mu je vjerovatno ministar odbrane, pa poslije nekakav ambasador,…

ovcica
Gost
ovcica

Hahahaha e taman tako.

Milenko
Gost
Milenko

Mene nije iznenadio ama baš ni malo.

Savo
Gost
Savo

Kako su se sanjari osmanskog carstva raspisali. Kako je tesko smeskati se i prestavljati se laznim prijateljima CG, jer DPS sad oce da vas testira pa vam okaci zastavu sa 3 krsta i zasvira himnu da vas vidi kako ponizno i pokorno ustajete da je pozdravite. Zato volim DPS.

Lukase
Gost
Lukase

Drzava to ste vi.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

E viva Montenegro, e viva Federacija BiH !

Savo
Gost
Savo

Za pocetak lepo od tebe sto kazes Federacija BiH. Znaci da priznajes da je jedno patrljak od Bosne a jedno RS. Jos malo pa ce vam RS donijti samostalnost. Kad RS i formalno postane drzava, vi cete samim tim dobiti samostalnost. Istina morate to bratski sa Hrvatuma podjeliti. Ali oko te vase podjele, vidjite se tamo, samo nemojte kao sa… Više »

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Savo

Nisam to ja, to meni neki kopiljan krade nick.
Inače, Muslimani su izborom Željka Komšića se hrvatskog člana predsjedništva sebi zabili autogol. Nikad pomirenja među njima i Hrvatima neće biti u Mostaru a pogotovo u srednjoj Bosni gdje su krvavo ratovali.
Mi Srbi iskreno ne volimo Muslimane, ali ih kockasti dolje po Hercegovini i Srednjoj Bosni baš onako….. mrze.

Marta
Gost
Marta

Gospodine Bogdanovicu, kako ste reagovali kada ste otkrili da u familiji vase zene postoje tezi mentalni poremecaji? Da li ste provjerili je li nasledno? I mozete li nam reci koji poremecaj je u pitanju s obzirom da se ne moze tretirati u Dobroti?

Dukljanin
Gost
Dukljanin

Bruka…Pa cetniks je devastira Njegosa..Zamisli da su zulum cinjeli..ubijali i Njegosa nosili…Meni se cini da su Njegosa obrukali…

Kikiriki
Gost
Kikiriki

Ne brani ti Njegosa od Srba. Nastavi da branis Avganistance od Avganistanaca iako vas Avganistanci nijesu trazili da ih branite.
Tutu meni kako mi se on prepao da Srbi ne obrukaju Njegosa. Valjda trebaju Turci da ga spasavaju od Srba.

Marta
Gost
Marta

Gospodine Bogdanovicu, kako ste reagovali kad je vas tast osudjen na zatvorsku kaznu zbog kradje 200 miliona eura iz Budve?

razocarani
Gost
razocarani

Ajde de.Iznenadisete poslije TRI god.od njihovog ultimatuma.
Pa gdje si ti dosad zivio,ili te je bila Briga i za Njegosa i za Drzavu.

Region
Gost
Region

E pa čudi se Bogdanoviću, ima ko bi se čudio da je drugačije, Njegoš konkretno

rajan
Gost
rajan

…nemoj se nista cuditi, no procitaj istoriju, stare spise o zadnjih 500 g. i sve ce ti biti jasno…

Neka to
Gost
Neka to

Savo Srbine gluposti slušam svaki dan na ovom portalu ali ti si mi jutros (dosad najgluplji.Kad čitam tvoj komentar kažem da su u pravu što njegova djela nazivaju genocidnim,jer takvi ko ti izvlače energiju iz toga i sa time opravdavate zadnje Genocide i zločine na Balkanu nad sunarodnjicima Drugih vjera i nacija.Mi nismo Osmanlije nego Stanovnici ove države (današnje Crne… Više »

Zar ne
Gost
Zar ne

A kad ste to vi Bosnjaci bili vojno uz CG? Nikad!!! Uvijek ste bili protiv. A na referendumu ste glasali jer mrzite Srbiju. Pitanje:Zasto niste bili protiv Osmanlija, nego ste ugnjetavali ovaj isti Crnogorski narod. Vase licemerje prelazi sve granice. Iseljavate se na zapad, i tako kukate kako su vam ugrozena ljudska prava. Sve se zna, zato u misju rupu!!!

Savo
Gost
Savo

Neka to. Ne brani ti Njegosa od Srba. Smjesno je. A ovu drzavu su nasi pradjedovi stvorili istjerujuci turske okupatore. To je cinjenica, na tvoju zalost. I mora se pokorno i ponizno stojati i pozdravljati zastava sa 3 krsta, opet na vasu zalost.

Primorje.
Gost
Primorje.

‘Orlov Let’ je dokaz koliko Vi volite Crnu Goru. Samo cekate momenat . A to sto sad glasate za DPS ne dokazuje da bezuslovno volite i postujete ovu drzavu. Svaka cast svakome, bitno je biti dobar covjek. Ali mlacenje price da je samo jedna strana genocidna, podla i bezobrazna je stvatno vise dosadila. Tacno za uzrast od 5 godina.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Poturica je u pravu. kao što to lijepo reče Husović onomad, većinski narod u Crnoj Gori je bio protiv nezavisnosti, tako da bez muslimana ne bi bilo ove unesrećene današnje takozvane Crne Gore. Sad ćutite i plačite Dukljani, kad ste sa đavolom tikve sadili, a braću od sebe odbili.

Aldebaran
Gost
Aldebaran

Neka to bi sve na svijetu dao da je Turčin, ali, ne može to! Turci su carski narod i oni nemaju ama baš nikakve veze sa ovim bašibozukom crnogorskim.Uostalom, svi mi napamet znamo svaku svetu Njegoševu riječ, a on je zaista imao visoko mišljenje o đedu od Neka to i društvu njegovome!

Lavica
Gost
Lavica

Nema što da te čudi , oni ni sami ne znaju ko su. Znate li da se masa tih bošnjaka tako piše i priključuje stranci samo radi nekog interesa i povlastica koje dobijaju kao takvi ? Rekla sam i stojim iza toga da im se iz “zahvalnosti ” ( i ako nisu samo bošnjaci doprinjeli na referendumu ) dalo dosta… Više »

Opasna lavica
Gost
Opasna lavica

a ko si ti lavice pa imaš pravo da dijeliš po Crnoj Gori .Pogledaj u frižider imaš li dovoljno đeci da spremiš danas.Vi ste malo zalutali ako mislite da možete nekome prava uzimati po Crnoj gori jer vam se ne svidja njihovo vidjene na stvari.

Lavica
Gost
Lavica

Ja nikoga nisam dijelila samo sam rekla istinu i ne podnosim nepravdu .
Ako je neko zalutao onda su to bošnjaci i posrbice i još da ti kažem za moj se frižider ne brini vazda imam , a ako treba da budem nešto što nisam da bi isti bio pun, onda ne imalo ništa !

Zeka
Gost
Zeka

Ne postoje posrbice. To je sablon autokratije ove vlasti.

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Lavica

Imaš li prasetine u frižideru Lavice ???
Ako imaš ja ću te tužiti ‘odži ???

Lavica
Gost
Lavica

Ti još nisi dobio terapiju ????????

R. Srpska
Gost
R. Srpska

@ Lavica

Kad malo bolje razmislim….. od tužbe nema ništa.
I ‘odže žderu krmetinu i loču alkohol.

Lavica
Gost
Lavica

Aha tačno nisi je dobio jer vidim nije ti bolje .

Savo
Gost
Savo

Bravo lavice. Neka si im rekla. Oni mute i dijele jedan te isti pravoslavni narod, zeleci da kad ih dovoljno zavade preuzmu kormilo. Vide im se namjere ovih nekoliko mjeci kad su zaposjeli neke funkcije. Odma oce da ruse drzavne simbole i blate crnogorske drzavotvorce i crnogorsku tradiciju i istoriju. Ali nikad vise osmansko carstvo na ovim prostorima. Kako ih… Više »

Lavica
Gost
Lavica

Oni ne dijele samo pravoslavni narod no i pošten muslimanski narod koji voli i poštuje svoju dražavu i njena obeležja .

Etc
Gost
Etc

Vidi vidi
Ti zamisljas sebe kao da si neko
Pa ti da stavis tacku na Bosnjacke zahtjeve
Cuti i nebrukaj se svjesni ste da niste od pitanja , onda vam je svaki komentar gubljenje vremena zar nevidite .
Dok drugi zavrsavaju i ispunjavaju svoje zahtjeve vi se bavite cim se bavite !
Svaka cast samo nastavite …

BG-PG
Gost
BG-PG

Bogdanoviću došlo vrijeme za naplatu,Bošnjaci samo traže ono sto ste im obećali da bi ste ostali na vlasti….Podrška za Bošnjake da ostanu pri svom stavu pa da vidimo sto će dps,ali i u jednom i u drugom slucaju ako nebi pristali ne njihove zahtjeve koalicija se raspada…..u svakom slucaju dps baj baj baj….

Neka to
Gost
Neka to

BG PG ajde priprati na Kurir šta će da obeća Vučko Tačijuju danas.JA ne podržavam Bođšnjačku stran kako Musliman zato ti gubiš vrijeme iz Beograda ako misliš tako da povratiš Crnu Goru Srbiji.A što se tiče ove priče svako ima pravo na svoje mišljenje isto ko sRBi kažu da je Njegoš njihov.

BG-PG
Gost
BG-PG

Sto si tako nervozan,sto te tako pogađaju činjenice,pa ti si jedan od rijetkih muslimana,onda mora da na tavanu svaki dan gledaš krst i kandilo koji te podsjećaju ko si i sto bio…..Vidi ovako,geni su čudo jedno je tvoj predak prodao vjeru za večeru,sada ti opet okrećeš ledja muslimanima,aaaooo ima li veće bruke?????!!!

BG-PG
Gost
BG-PG

A da njegova nije sa Cetinja?????Tesko nama dok ima takvih kao ti,pa Petroviću su stara Srpska familija iz Hercegovine a ne iz petnjice nesrećo,pročitaj nekad nešto malo se edukuj ne brukaj se bruko….

zzzz
Gost
zzzz

Ko su Bosnjaci.Ta nacija od skoro postoji u CG.Mislim da se oformila u Bosni.Otuda 7skolskoj lektiri bosnjacki knjizevnici ,a izbaceni su slavni srpski knjizevnici koje su ucili i slavili generacije i generacije.Zalosno je da jedna saka ljudi koji naginju Bosni i Albaniji ,usmjerava kulturu sa vecinskim srpskim narodom.Nemam protiv nikoga nista ,samo mi je kvarno takvo ponasanje.Ko je zacetnik takvog… Više »

Kiki
Gost
Kiki

Zasto volim DPS. Niko ka oni ne bi uspio da ih ozuje. Iskoristili su njihov metod sirokog osjeha i laznog prijateljstva da ostvare svoje ciljeve, a ovi kad su pomislili da su pokrili dovoljno drzavnih pozicija, da krenu u akciju osvajanja ovih podrucja, DPS im stavlja do znanja da su poranili. Obicno oni ne krecu u akciju dok nijesu 110%… Više »

Gost
Gost
Gost

Da li si citao Njegosa na univerzitetu Braca Karic? To koliko postujes Njegosa najbolje govori kako si unistio Njegosevu ulicu u Cetinje sa svojim saradnicima Blazicem i Bozovicem! Mago mali!!

Gaa
Gost
Gaa

Da li cemo da ustanemo na himnu ili ne to je nasa volja,drzava je demokratska.Kaze da CG prati Evropu,ali tamo covjek ima slobodu volje.Ne vidim ljude koji ne ustaju na himnu i da vidim to je njihova sramota,ja mislim da oni time kaznjavaju sami sebe i da nije potrebna novcana kazna.Uopste je potpuna glupost uvodjenja tog zakona jer ga je… Više »

Savo
Gost
Savo

Tako je Bogdanovicu. Mora se znati ciji su djedovi stvorili ovu drzavu sabljom sjekuci Turke. Taj put oslobodjenja zemlje od Turaka je opisao Njegos. Nemamo mi razloga da se stidimo Njegosa i svoje slavne istorije. Zna se ko je bio okupator ovih prostora 500 godina. Zahtjevi osmanlija u stvari govore da se oni nijesu pomirili sa stvaranjem drzave Crne Gore… Više »

BG-PG
Gost
BG-PG

Ovu ovakvu državu su stvorili rozajci,ulcinjskih i ova gospođa iz tuzi,prema tome šuplja ti je priča,oni sada samo traže sto im je obećano….Tuzi su dobili opstinu,sada ostaje još samo ispunjenje obaveza prema Bošnjacima….podrška za Bošnjake jer bez vas ove takozvane države nebi bilo vi ste je stvorili i sa punim pravom naprijed….

samsung s2
Gost
samsung s2

kao prvo govori o jednini.mislis na Bosnjacku stranku,a ne na celokupan narod Bosnjaka.zahvaljujuci tim Bosnjacima koje pominjes,vecina njih je uz DPS,I zahvaljujuci njihovim glasovima,ti si dospeo tu gde jesi,pa se iznenadjuj sad koliko oces .

Savo
Gost
Savo

Jednog za sto, drugog pod sto, oba isto misle.

Pravoslavac
Gost
Pravoslavac

A vi ostali kao nebi to htjeli,ajde batali nas te price šuplje…..svi ste vi isti samo da vam se može ali ovog puta je izgleda tako i u ovom slučaju podrška…..

samsung s2
Gost
samsung s2

sta mene briga za Njegosa,,,to sto kazes svi isti,pa ni pravoslavci nisu svi isti,da su svi kao ti,nebi vas mogli podnosit,al hvala bogu sto nisu svi nacionalisti,puni mrznje poput tebe,,

Pravoslavac
Gost
Pravoslavac

A sto nas briga za vas muslimane i Bošnjake ,ajde polako put Bosne,Turske i Saudijske Arabije pa tamo tražite svoje prava,ovo je Crna Gora pravoslavna a ne islamska zemlja….ajde put pod noge niko vas ne zadržava….!!!!

samsung s2
Gost
samsung s2

ada bas mene i briga za toga njegosa,koje ustvari bio on,jel pravoslavac ili obican cetnik,.sto se tice toga ovo je domovina Turaka,preko 500 godina,tako da sam na tvoje mjesto otisao bi u entitet srpske za drugo niste vi nacionalisti,

BG-PG
Gost
BG-PG

Samsung s2@ kao i sto ti ime kaže takvi modeli kao ti se ne proizvode vise jer su vidjeli da ste beskorisni u današnjem vremenu….Njegos je bio Srbin pravoslavac kao i sto ti je bio djed prije nego sto je prodao vjeru za večeru,i da sam na tvom mjestu stidio bih se toga dok sam živ ali obraza vi nemate… Više »

Etc
Gost
Etc

Vi znate da je Milo i Dusko uz nas
Pa zato i napredujemo
A vama nije drugo ostalo sem da
tracarite
🤣🤣🤣🤣
Odmorite malo, ocistite dusu od mrznje
Znate da i u skoli kad ste nemirni idete u zadnju klupu
Samo nastavite
Srecno

Sajo
Gost
Sajo

Volimo i postujmo drzavu, koliko ona voli i postuju nas.

Kiki
Gost
Kiki

Na pozive da se voli i postuje drzava udaraju minuse. A izgledalo je da vole i postuju drzavu.

samo kazem
Gost
samo kazem

Ministre da li Vas je iznenadio dug od 38 miliona (tridesetosam miliona) Prijestonice koji ste ostavili gradjanima Cetinja? Da porusite Cetinje i da se ponovo gradi ovakvo kakvo je ne bi toliko kostalo!

Kjok
Gost
Kjok

Mogao bi veliku nuždu izvoditi manje javno. Sve što kaže je obično s__nje! Đe nađu ove ljigatrone?

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Juče sam se oglasio da se neću oglašavati na Vaš portal.Uvažena redakcijo ovo je primjer selekcije,pozi

Djole
Gost
Djole

Mijesas pojmove Bogdanovicu. Njegos nije drzava. Znaci li ako ne volim Njegosa ne volim ni drzavu. Znaci li da ako mi smetaju Turska obelezja po C.Gori da mi smeta drzava. E moj Bogdane mnogo si mi bistar….

Savo
Gost
Savo

Vjecna je zastava sa 3 krsta koja se mora ponizno i pokorno pozdraviti.

teniser
Gost
teniser

Bogdanovicu, zna li ti Djukanovic i Markovic kakve opstrukcije radis nasledniku u fotelji Gradonacelnika Cetinja?

Lipovo
Gost
Lipovo

Da si ,,chitao,, Gorski vijenac, mislim da se ne bi iznenadio. Zato im Njegoss i smeta! Svaka njegova poruka i misao i danas je aktuelna.

ILUMINACIJA
Gost
ILUMINACIJA

Iznenadilo te??Ti onda zivis u paralelnom univerzumu ministre.U vladi trebaju da te zovu Iznenad.

Oki
Gost
Oki

Njegos je bio i prosao…turci bili i prosli nemci bili i prosli..itd…ne zivi se od juce nego od danas i od sutra…ko razume svatit ce ko ne razume sta da radimooo…

Rozajac
Gost
Rozajac

10000 % se slažem sa tobom, ali ljudi sada u Njegošu nalaze inspiraciju za klanja, ubijanja i silovanja.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Rožajac, nijesi u pravu. Oni kojima je Njegoš za to “povod” imaju razlog u svojim glavama. Znaš da se islamski teroristi pozivaju na Kuran i Alaha iako tamo nema ništa loše. Trebalo bi zabraniti sve narodne pjesme, Gogolja i stotine pisaca, režisere filmova Petak 13, Vrisak, Ajkula… Problem je u glavama, ne u knjigama.

Aok meni
Gost
Aok meni

Au Stara sustinski si u pravu ali da u Kurani i Bibliji nema nista lose? AHHAHAHAH Vidi se da nista od toga nisi citao. Mozda je to u vrijeme pisanja bilo moralno, ali danas je genocidno.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Aok, ti po običaju. Napišeš dva reda a ništa ne rečeš. Ružno je da Bošnjaci tumače Gorski vijenac kao Ustav a još je gluplje kad ga vi “Srbi” tumačite kao knjigu iz istorije. Tako da Rade Tomov napisa: “Sve što dođe, ja sam mu naredan” a naredan je bio kad je napisa: “no se bojim od zla domaćega”…

Aok meni
Gost
Aok meni

Nije moj Stara nego si malo piglu… Da ti pojasnim, u pravu si da nije stvar u knjigama nego u glavama. Ali nisi u pravu da u Kuranu/Bibliji nema nista lose. Moral je promjenjiva drustvno prihvatljiva stvar.

Aok meni
Gost
Aok meni

“Tvoja nevjesta Tamara odala se bludništvu; čak je u bludničenju i začela.” “Izvedite je”, naredi Jahve, “pa neka se spali!”
“Svi će mladići biti pokošeni, sve djevojke zatrte. Na plod utrobe neće se smilovati, nad djecom im se oko neće sažaliti.”

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Aok tebi, knjige se čitaju da bi bio pametniji a ne da radiš doslovno što u njima piše. No kod tebe je sve pobrkano. Ti što više čitaš, to si gluplji.

Aok meni
Gost
Aok meni

Znaci nisi citao ahahah A glup li si Stara sta je ovo… Biblija ima izricite naredbe kao i Kuran za svoje vjernike. Ti si moderni kvazi vjernik jel tako?

Aok meni
Gost
Aok meni

Evo zašto bi vas po Bibliji trebalo ubiti: • (a) udariš li oca ili majku (Izl. 21,15); • (b) kidnapiranje (Izl. 21,6 ); • (c) kletva na oca ili majku (Iz. 21,17, Lev. 20,9); • (č) proročica ste i učite i zavodite Isusove sluge koji se bludu podaju i blaguju od mesa žrtvovana idolima – Sin Božji će vam djecu… Više »

Aok meni
Gost
Aok meni

Ako u ovome ne vidis nista lose, ti si opasno zastranio.

Mina
Gost
Mina

To možda nalaze nepismeni, ne obrazovani, glupi. Kao što su bili otomani. Jedino su znali da se late mača i da nam kolju narod.Velika je sramota udarati na nas, na našeg velikog Njegoša, kojega, na žalost, ni dan danas mnogi ne razumiju.

Oki
Gost
Oki

Pa neka krenu pa kom obojci kom opanciii….

CT- LSCG
Gost
CT- LSCG

To nijesu ljudi!

zzzz
Gost
zzzz

Njegos je prenjeo istinu njegovog vremena na papir.Ocete reci da nisu postojali Turci,janicari i da danasnji muslimani u C G nisu naslednici janicari.Muslimani u CG tacno znaju svoje pirijeklo ,bratstvo od kojih vode porijeklo.Osmanagici su od Martinovica itd.Izmjesani sa nekim Osmanom dobili su pecat.

Pjer
Gost
Pjer

Procitah Njegosa vise puta i ne pada mi napamet da pravim zulum.Neljudima ne treba inspiracija niti Njegos oni to nose u sebe.

Gradonacelnik
Gost
Gradonacelnik

Prica je perverzija. I necu ovo da citam

Oki
Gost
Oki

Hocemooo Kralja hocemo Kralja sa komunistima ne valjaaaa….Millloooo kralj Crne Goreee…

Globetrotter
Gost
Globetrotter

Kako te iznenadilo? Nije te iznenadilo kad ste njihovim glasovima dobili većinu na referendumu???

Send this to a friend