Kultura

Bratić u Bugarskoj: Saradnjom do očuvanja svega što nam je turbulentna istorija ostavila

Saradnja između naših zemalja će biti značajna u cilju očuvanja svega onoga što nam je naša turbulentna istorija ostavila. Crna Gora je otvorena za saradnju i ima prostora za zajedničko djelovanje između ministarstava, saopštila je danas ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić tokom posjete Bugarskoj.

Kako je saopšteno iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Bratić u Bugarskoj boravi radi unapređivanja međusobne saradnje Crne Gore i te zemlje, te pospješivanja interkulturalnog dijaloga u bilateralnim odnosima.

Stoga se danas crnogorska delegacija u Sofiji sastala sa ministrom kulture Bugarske Velislavom Minekovim, nakon čega je potpisan Program između dva ministarstva o saradnji iz oblasti kulure za period 2021–2023.

Bratić je izrazila zadovoljstvo zbog prilike da participira u ovom važnom koraku ka uspostavljanju intenzivnije saradnje, ali i zahvalnost na srdačnoj dobrodošlici.

“Uvjerena sam da je međusobno uvažavanje ključna tačka i najbolje polazište za uspostavljanje dobre saradnje i unapređenje bilateralnih odnosa“, poručila je Bratić.

Dodala je da, kao neko ko pripada sferi humanistike, kako svojim cjeloživotnim iskustvom, tako i vokacijom koju je izabrala, izuzetno cijeni važnost kulture.

“Naročito u eri globalne dehumanizacije i tehnicizma, kada je od izuzetnog značaja svaki korak ka afirmaciji umjetnosti i zaštiti kulturnih vrijednosti, ali i ka realnom angažmanu na snaženju ovih, bazičnih humanističkih, principa“, istakla je Bratić.

Poručila je i da je uvjerena da će potpisivanje Programa o saradnji u oblasti kulture za period 2021–2023. godine, trasirati put ka brojnim novim inicijativama, koje će doprinijeti nastavku i intenziviranju saradnje, kao i pospješivanju dobrih i prijateljskih odnosa, na zadovoljstvo i korist obje zemlje.

Minekov je govorio o važnosti nastojanja da se realizuje tijesna saradnja sa bliskim i susjednim državama i narodima.

“Svoje djelovanje ću nastaviti u tom pravcu i ubijeđen sam da tako i treba s obzirom na to da nas veže mnogo toga – od istorije, zajedničke prošlosti i kulture“, kazao je ministar.

Tokom sastanka je bilo riječi i o značaju zajedničkih napora da se očuva kulturna baština za buduće generacije.

“U tom smislu, saglasili su se sagovornici, neophodna je razmjena iskustava u svim sferama kulture, te, shodno tome, treba ohrabrivati napore da se zajednički djeluje na tom polju”, navode u Ministarstvu.

Dvije strane su razmijenile stavove i o mogućoj realizaciji obuke stručnjaka koja bi bili angažovani u različitim oblastima u sferi kulutre, govorilo se i o inventivnijim idejama u domenu restauracije i konzervacije, ali i o problemu nelegalnog izvoza kulturnih dobara.

Sastanak, kome je prisustvovala i državna sekretarka u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, Milica Kadović Đorojević, protekao je i u razmjeni mišljenja o materijalnoj, ali i nematerijalnoj kulturnoj baštini.

“Kadović je drugu stranu upoznala sa bogatom kulturnom riznicom Crne Gore, posebno u kontekstu religijskih objekata, ali i u domenu pokretne baštine koju, takođe, treba pažljivo čuvati i njegovati”, zaključuju u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Anonimous
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Anonimous
Gost
Anonimous

Dako izgubi povratnu kartu.

Send this to a friend