Kultura

Čilikov podnio ostavku

Predsjednik Državne komisije za nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i dokumentacije u Narodnom muzeju, Aleksandar Čilikov, podnio je ostavku na tu funkciju, saznaje Pobjeda.

On je to uradio nekoliko dana prije nego što je komisija Ministarstvu kulture 10. decembra dostavila drugi izvještaj o postupku revizije u toj nacionalnoj muzejskoj ustanovi.

“Ostavku sam podnio isključivo iz zdravstvenih razloga. Nema tu uopšte nekog drugog ličnog nezadovoljstva, opstrukcije ili netrpeljivosti prema bilo kome”, rekao je Čilikov juče za Pobjedu.

Čilikov je u pisanoj ostavci Ministarstvu kulture kazao da će on na raspolaganju ostalim članovima komisije biti do 1. januara naredne godine, u slučaju da Ministarstvo kulture odluči da organizuje konferenciju za novinare nakon zvaničnog usvajanja izvještaja na sjednici Vlade.

“U dopisu sam naveo i da sam imao odličnu saradnju sa državnim organima, svima zaposlenima u Muzeju, uključujući i Aleksandra Berkuljana kao podnosioca krivične prijave i čovjeka koji je tu najviše eksponiran”, rekao je Čilikov.

Takođe, kazao je da će nakon Nove godine ponovo biti formirana Državna komisija. Nije mogao da potvrdi da li je samo riječ o formalnoj potvrdi učešća doskorašnjih članova i izboru novog predsjenika, ili će komisija biti formirana od sasvim novih ljudi. Ukoliko dođe do formiranja nove komisije, to će umnogome otežati proceduru nadgledanja revizije u Narodnom muzeju, budući da će novi članovi morati ponovo da se upoznaju o procedurama i hiljadama stranica arhivske i novije dokumentacije, koje iz nedjelje u nedjelju pristižu iz Muzeja ili Ministarstva kulture.

Ostavka Čilikova došla je i u prilično nezgodno vrijeme, budući da bi revizione komisije Narodnog muzeja trebalo uskoro da predaju i prve izvještaje o postupcima revizije. Uz to, muzejski tehničar i podnosilac krivične prijave Aleksandar Berkuljan iz nedjelje u nedjelju u javnost izlazi sa novim saznanjima i vrlo dokumentovanim arhivskim podacima o nestanku sada već više od 15.000 eksponata iz Narodnog muzeja, od njegovog osnivanja do danas. U međuvremenu je Osnovnom državnom tužilaštvu na Cetinju podnio nekoliko novih krivičnih prijava, odnosno dopuna prethodne prijave, u kojima je taksativno naveo imena eksponata za koje je nedvosmisleno utvrdio da nedostaju Narodnom muzeju.

Prvi izvještaj Državne komisije bio je vrlo nepovoljan. Konstatovano je da se revizija muzejskog materijala i dokumentacije u Narodnom muzeju ne odvija željenom dinamikom zbog brojnih pravnih i tehničkih propusta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
DUKLJA
Gost
DUKLJA

Predsjednik Državne komisije za nadzor nad postupkom revizije muzejskog materijala i dokumentacije u Narodnom muzeju, Aleksandar Čilikov, podnio je ostavku na tu funkciju, jer niuje htio da fingira i razvodnjava priču vezanu za plačku.Sale nema građanske hrabrosti da raskrinka planirane kombinacije ministra Aleksandra Bogdanovića i Anastazije Miranović.BERKULJAN SVE TI CVETALO,PUNA PODRŠKA.

HannA
Gost
HannA

A ko će u zatvor zbog krađe hiljada eksponata iz Narodnog muzeja?

Žbir
Gost
Žbir

A zašto je STVARNO podnio ostavku?

Marko
Gost
Marko

Zato jer ce Bogdanovic i Blazic da fingiraju izvjestaj kako bi prikazali Premijeru da je sve u redu i da nema kradje. Njima dvojici nije strano da falsifikuju dokumentaciju ….

Jelenko
Gost
Jelenko

Posteni Sasa, bez pare i dinara, godinu dana oder posla. Niko se toga tako nece prihvatiti.
100 godina napunio, i da ozdravis, bice jos komisija koje ce se placati

Alesi
Gost
Alesi

Italijani za vrijeme okupacije na Cetinju 24 sata je bila straza ispred dvorca i manastira ali poslije..je bio problem

Send this to a friend