Kultura

Čitalački klub Matice crnogorske u centru Podgorice

Foto: PG biro

Matica crnogorska uskoro slavi jubilej-25 godina postojanja i vrijednog rada na planu promocije nacionalnog i kulturnog identiteta i zaštite Crne Gore i na tome im iskreno čestitam, rekao je danas gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković na sastanku sa predsjednikom Matice Draganom Radulovićem i njegovim saradnicima.

Gradonačelnik Vuković je istakao da je grad spreman da podrži ideju da se jedan prostor u centru grada opredijeli za čitalački klub Matice, kako bi to bilo novo mjesto okupljanja i promocije ideja i principa za koje se zalažu. Po njegovim riječima, Matica crnogorska ima partenera u Glavnom gradu i to ne samo kroz već tradicionalnu saradnju na Sajmu knjiga, već i projektima izdavaštva i organizacije događaja.

“U tom smislu, značajan dio programa može da se realizuje pod okriljem gradskih službi I Glavni grad je uvijek na raspolaganju za takve inicijative”, naglasio je  Vuković.

Po riječima predsjednika Matice Radulovića, za 25 godina koliko postoje, izdali su 132 naslova u oko 100.000 primjeraka, a uskoro će biti završena i Monografija povodom jubileja. Matica se, osim izdavaštva, bavi I organizovanje međunardonih i domaćih naučnih i tematskih skupova, kao i književnim večerima, promocijama itd.

Na sastanku je dogovoreno da se na ovogodišnjoj masnifestaciji Decembarska umjetnička scena-DEUS, predstavi izdavaštvo Matice crnogorske povodom obilježavanja 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata.

Send this to a friend