Kultura

Crna Gora će dodatno unaprijediti saradnju sa Kinom u oblasti kulture

Crna Gora i NR Kina imaju jako uspješnu saradnju u oblasti kulture i zajednički realizuju aktivnosti u okviru Izvršnog programa saradnje u oblasti kulture za period 2017-2020 između Ministarstva kulture Crne Gore i Ministarstva kulture Narodne Republike Kine i Huangdžou deklaracije o kulturnoj saradnji koja je potpisana 2017. godine, naveo je ministar Aleksandar Bogdanović na sastanku sa delegacijom Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i  zdravlje Svekineskog narodnog kongresa Narodne Republike Kine, koja boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Sastanku, koji je održan na Cetinju, prisustvovao je i ambasador NR Kine u Crnoj Gori Nj.E. Liu Jin.

U kontekstu pospješivanja budućih zajedničkih projekata, naglašeno je da treba podsticati direktnu saradnju između institucija kulture dvije zemlje, posebno u dijelu unaprijeđenja kadrovskih kapaciteta u oblasti kulturne baštine.

Govoreći o oblastima u kojima treba dodatno osnaživati saradnju u narednom periodu, Bogdanović je istakao da je u Ministarstvu kulture oformljen novi Direktorat koji će se baviti promocijom kreativnih industrija, kao i da Ministarstvo kulture planira da u narednom periodu osnuje nekoliko kreativnih habova, te da bi nam kinesko iskustvo u ovoj oblasti bilo od velikog značaja.

Na sastanku je takođe bilo riječi o zakonskoj regulativi u oblasti kulture, s posebnim akcentom na zakone čije su izmjene i dopune planirane i realizovane tokom 2018. godine.

Predsjednik Odbora za prosvjetu, nauku, kulturu i  zdravlje Svekineskog narodnog kongresa Li Sjuejong je istakao zadovoljstvo povodom zvanične posjete Crnoj Gori čiji je glavni cilj upoznavanje sa crnogorskim zakonodavnim sistemom i njegovim funkcionisanjem. Sjuejong je naglasio da kineske i crnogorske institucije imaju veoma sličan način rada, te da Ambasada NR Kine u Crnoj Gori može da bude posrednik za njihovu direktnu komunikaciju. Takođe je apostrofirano da dvije zemlje imaju veoma bogatu saradnju u oblasti kulture, te da se svake godine realizuju zajednički projekti i razmjene iskustava između srodnih sektora.

Na sastanku je zaključeno da će u narednom periodu biti načinjeni dodatni koraci u cilju intenziviranja saradnje u oblasti kulture i razmjene iskustava u različitim oblastima.

Send this to a friend