Kultura

Crna Gora unapređuje slobodu izražavanja kao temeljno ljudsko pravo i osnov demokratskog društva

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović govorio je danas na završnoj konferenciji projekta ”Činjenice su važne”, koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje, uz finansijsku podršku ambasade Kraljevine Holandije.

Na otvaranju je govorila i izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević, dok su na panelu koji je uslijedio govorili: koordinatorka za ekspertizu Savjeta Evrope Lejla Dervišagić, predsjednik Komisije za praćenje istraga napada na novinare i zamjenik glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista DAN Nikola Marković, glavni i odgovorni urednik Antene M Darko Šuković, zamjenica glavnog i odgovornog urednika Portala Analitika Vesna Rajković Nenadić, direktor Media centra Goran Đurović.

“Usvajajući sistem evropskih vrijednosti Crna Gora u kontinuitetu normativno i institucionalno unapređuje slobodu izražavanja kao temeljno ljudsko pravo i osnov demokratskog društva. Uspostavljanje ambijenta za slobodno, profesionalno i etičko izvještavanje medija smjernice su na planu evropskih reformi kojima je Crna Gora iskreno posvećena. Imajući u vidu značaj unapređenja slobode izražavanja kao temeljnog ljudskog prava oblast slobode medija u Crnoj Gori koncipira se shodno strateškim ciljevima pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, kao i mehanizmima institucionalnog unapređenja i održivosti medijskog ambijenta na principima slobode izražavanja i koncepta institucionalne nezavisnosti regulacije i samoregulacije medijske industrije. Takav normativni ambijent u više navrata ocijenjen je od strane Evropske komisije kao,dobar nivo pravne usklađenosti“. Takođe mogli smo nedavno i čitati ocjene britanske ambasadorke u Crnoj Gori da je crnogorska štampa najslobodnija u regionu i obično izražava širok spektar mišljenja”, rekao je Bogdanović.

“Faza pregovora u kojoj se Crna Gora nalazi podrazumijeva ne samo normiranje, već i primjenu visokih demokratskih standarda slobode medija, koji su kao takvi u funkciji boljeg života građana i progresa društva, a ne administrativnog ispunjavanja pregovaračkih agendi. Ovo posebno ističem u kontekstu globalnih ocjena o stanju slobode medija u Crnoj Gori, koje svojim rezultatima ne odgovaraju realnom stanju i ovdašnjem unaprjeđenju ambijenta slobode medija. Sveukupni zakonodavni okvir, višegodišnje aktivnosti na državnoj pomoći komercijalnim emiterima, kao i institucionalne aktivnosti na garancijama slobodnog i bezbjednog ambijenta rada novinara, uz aktivnosti pregovaračkog procesa sa EU, konstituišu vrijednosti utemeljene na slobodi izražavanja kao temeljnog ljudskog prava. Referentni uputi Evropske komisije u tekućim aktivnostima biće i jeste sadržajni okvir kreiranja javne politike ove oblasti, koju ne mogu dovesti u pitanje bilo koji indeksi na skali slobode medija, njihove metodologije, kao i dnevno-političke interpretacije istih” dodao je Bogdanović.

“Crna Gora je trenutno u vrlo intenzivnoj i zahtjevnoj fazi izrade cjelokupnog medijskog zakonodavstva – Zakon o medijima, Zakon o Nacionalnom javnom emiteru RTCG i Zakon o elektronskim medijima. Ambicija i cilj je na već dosegnutom nivou garancija slobode medija, normirati nove prostore slobode i uslove za bezbjedan rad novinara, rješenjima koja garantuju slobodne i nezavisne medije, zaštitu ugleda novinara, zaštitu pluralizma i raznovrsnosti medija kroz uspostavljanje Fonda za zaštitu pluralizma i raznovrsnosti medija, zaštitu transparentnosti oglašavanja, transparentnosti medijskog vlasništva, zakonsko definisanje samoregulacije i njene finansijske podrške, zaštitu posebnih prava, zabranu govora mržnje, zaštitu izvora informacija, snaženje političke, institucionalne i finansijske nezavisnosti regulatora za elektronske medije, te sveukupne nezavisnosti nacionalnog javnog emitera. U konačnom, a u duhu kazanog, sloboda i nesmetani ambijent za rad medija, standardi javnog interesa i zalaganja za profesionalno unapređenje i održivost medijske pluralističke scene smjernice su na planu evropskih reformi kojima je Crna Gora iskreno posvećena”, zaključio je ministar.

Konferencija ima za cilj da predstavi realizovane projektne aktivnosti, ali i da obezbijedi platform za diskusiju različitih društvenih aktera u vezi sa najvažnijim pitanjima crnogorske medijske scene. Na završnoj konferenciji projekta organizatori su okupili predstavnike medija, organizacija civilnog društva, nadležnih državnih institucija, kako bi zajedno pokušali doći do zajedničkih zaključaka za dalje djelovanje u oblasti medija u Crnoj Gori.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

pogledaj ko ti je direktor biblioteke na Cetinje ministre

Send this to a friend