Kultura INTERVJU: GLUMAC I PRODUCENT OGNJEN DAMJANOVIĆ

Crna Gora već je postala poznata filmska destinacija u svijetu

Kratkometražni film “Clitemnestra” italijanskog reditelja Đorđa Lombardelija, u kome jednu od glavnih uloga igra crnogorski glumac i producent Ognjen Damjanović, nakon polufinala Los Angeles CineFesta, našao se u finalu Lift Off Global festivala.

Riječ je o mreži festivala Lift Off Sessions, čija se glavna baza nalazi u čuvenom britanskom Pinewood studiju, a pored njih prisutna je i čitava festivalska filmska mreža svjetskih lokacija.

Za sada se festival održava online, a prema procjeni organizatora, mogućnost susreta finalista bi se mogla dogoditi na proljeće ove godine.

“Lift Off je globalna mreža koja uključuje prikazivanje svjetskih ostvarenja uživo, mogućnosti distribucije, sezonsku dodjelu nagrada i sve aktivniju mrežu nezavisnih filmskih stvaralaca. Festival je postao odlična platforma za filmske stvaraoce koji su na početku, a čije produkcije se mogu istaći kvalitetom. Od igranog filma, preko kratkometražnih formi, reklama, muzičkih video sadržaja, animacije, pa čak i razmjene scenarija koji uključuje opsežnu proizvodnu inicijativu. Njegova značajna karakteristika je što omogućava konekciju nezavisnih produkcija sa sistemom vodećih filmskih studija u svijetu”, ističe u razgovoru za Dnevne novine Damjanović.

PRIČA PUNA NEOČEKIVANIH OBRTA

Lombardelijeva “Clitemnestra” u kojoj jednu od glavnih uloga tumači Damjanović, filmska je priča o djevojci koja nosi ožiljke iz djetinjstva, što ostavlja velike posljedice na njen budući život i sve njegove aspekte. Zaljubljuje se u muškarca koji na prvi izgled donosi novo poglavlje u njenom životu, uz nadu da će zaboraviti na svoju prošlost, ali njegova agresija otvara njenu staru ranu. Ona postaje ubica svih muškaraca koji uđu u njen život i poistovjećuje se sa mitologijskom pričom o Klitemnestri, žrtvi sudbine.

“Film je snimljen pod rediteljskom palicom mog kolege i druga Đorđa Lombardelija i od prvog trenutka čitanja scenarija nijesam sumnjao u potencijalni uspjeh ovog kratkometražnog igranog ostvarenja. Tumačim lik koji se sasvim slučajno pronašao u noćnom baru gdje se pojavljuje glavna junakinja Tijana. Film još uvijek nije prikazan kod nas, tako da ne bih želio da otkrivam sve detalje, zbog svih ljudi koji tek treba da ga pogledaju. Riječ je o zanimljivoj i dinamičnoj priči punoj neočekivanih obrta. Zbog takve tematike sam bio prilično uzbuđen i snimajući dani su bili pravo uživanje. Đorđo je reditelj čije će ime kadtad postati važno u svijetu filma, sa njim je uživanje raditi, veoma je kreativan i veliki radnik iznad svega. Kada se situacija sa pandemijom stabilizuje nadam se da ću otići u Tolentino, gdje ćemo nastaviti našu saradnju”, kaže glumac i producent.

BUDUĆNOST HOLIVUDSKIH FILMOVA

Bez sumnje, crnogorska kinematografija je u usponu i polako postaje ravnopravni takmac zemljama regiona. Uz to je, naglašava naš sagovornik, i fenomenalna filmska destinacija, gdje se svaki stranac kada dođe prvi put oduševi, a filmski radnik poželi da veliki broj filmova snimi upravo kod nas.

“Imam slobodu da kažem da smo već postali poznata filmska destinacija, samim tim što se posljednjih godina velike svjetske produkcije opredjeljuju upravo za našu teritoriju. Đorđo je bio jedan od kolega, koji me je kada smo se upoznali odmah pitao gdje su nastale sve moje fotografije sa mora, a zatim i pohvalio crnogorsku obalu. Holivudski film ‘Papillon’ je 2016. Crnu Goru uzeo kao jednu od lokacija za snimanje, gdje sam prvi put imao priliku da budem upućen na holivudski sistem funkcionisanja. Mogu samo da kažem da imamo sve što je potrebno da stranci dođu kod nas i ostvare partnerske saradnje. Raduje me što imamo i Filmski centar Crne Gore koji je važna institucija za nas, ali i za strance koji imaju želju da ovdje snimaju. Želim da vjerujem da će ubrzo doći dan kada će se veliki broj projekata snimati u Crnoj Gori”, kaže Damjanović.

Posebno ga raduje što su počele da se realizuju filmske priče za koje je nekada u našim uslovima potrebno čekati i do par godina, dok se osposobe svi uslovi za snimanje.

“Puno mi je srce kad vidim da smo konačno počeli da snimamo, i sa radošću ću uvijek biti dio nekog domaćeg ostvarenja. Činjenica je da postoji više prilika van naše zemlje, ali moram da priznam da nijesam isključivo bio okrenut inostranstvu. Istina je da sam odlazio i na domaće kastinge, kao i na strane. Stranci su me birali, jer im je u tom trenutku odgovaralo ono što nudim. Kolegama mogu poručiti da treba neprestano da rade na sebi, uče nove vještine i aktivno prate kastinge”, poručuje on.

Moderna tehnologija je donijela inovaciju u svakom smislu, voli je i smatra da u doba korone nam nakratko može nadomjestiti sve ono za šta smo uskraćeni kao što je odlazak u bioskop, pozorište, ili pak održavanje festivala. Ipak…

“Sa druge strane nikako ne može biti zamjena na duge staze, digitalni format ne može udahnuti život pozorišnoj sali, već glumci na sceni koji igraju za publiku. Svi smo željni bioskopskih sala takođe, i istinski želim da se situacija u kojoj smo se našli što prije završi. Do tada će filmski setovi kakve su prilike biti na pauzi, ali to sada nije važno koliko je važno naše zdravlje”, pojašnjava glumac.

Mišljenja je da kulturu prije svega treba da njegujemo u nama samima.

“Baš kao što je smatrao moj omiljeni pisac Čehov, nije dovoljno samo ići u pozorište i čitati popularne romane. Čovjek treba danonoćno raditi na sebi, čitati, učiti, truditi se. Doba korone je sa druge strane idealna prilika da radimo na sebi, proširimo znanja, ali i nadogradimo već postojeća. Evo ovih dana za početak planiram da savladam sve kulinarske vještine. Gladan sam novih angažmana, uželio sam se scene, ali je sada najbitnije da se sve stabilizuje. Od plani ranih poslovnih angažmana, šta će se realizovati je u ovom trenutku suvišno govoriti, ali želim da vjerujem kako ćemo se kroz par mjeseci svi zdravi vratiti svakod nevnim aktivnostima”, zaključuje razgovor Damjanović.

A engleski filmski i televizijski studio Pinewood, koji stoji iza Lift Off Global festivala, značajan je za britansku filmsku istoriju, kao baza različitih produkcija mnogih kultnih filmskih ostvarenja, podsjeća Damjanović.

“Saga o Džejms Bondu, mjuzikl ‘Mamma Mia’, ‘Carry On’, ‘Ratovi zvijezda’, ‘Pirati sa Kariba’, ‘Lara Kroft’, ‘Svijet iz doba jure’, ‘Supermen’, ‘Betmen’, ‘Hobit’, ‘Jadnici’, mjuzikl ‘Isus Hrist Super Star’, ‘Kralj Artur’, ‘Da Vinčijev Kod’, ‘Šerlok Holms’, ‘Intervju sa vampirom’, ‘Princ Persije’, ‘Čarli i fabrika čokolade’, ‘Hari Poter’, ‘Iks-men’, ‘Gravitacija’, ‘Osvetnici’, ‘Transformersi’, ‘Grdana’, ‘Pepeljuga’ i mnogi drugi su samo dio magije ovog kultnog mjesta. Veliki broj svjetskih muzičkih zvijezda se takođe pojavio u Ajver Hitu, snimivši koncerte namijenjene televizijskom formatu, kao i nastupe koji se i dan danas pamte. U 2021. stiže i film ‘Crna udovica’, na koji će ljubitelji sedme umjetnosti siguran sam obratiti pažnju. Zbog tako bogate istorije, kada ste u ovom poslu biti dio cijele Pinewood priče, velika je čast, pa čak i putem festivala”, kaže Damjanović, koji se nada da će mu ovo ujedno i biti prekretnica u karijeru.

Send this to a friend