Kultura

Crnogorska kinematografija na 75. Kanskom festivalu: Predstavljanje filmskih projekata u fokusu

Na ovogodišnjem marketu u okviru 75. izdanja Filmskog festivala u Kanu, Filmski centar Crne Gore će predstaviti aktuelnu crnogorsku kinematografiju u okviru Paviljona Jugoistočne Evrope, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Bugarskom, Hrvatskom, Kiprom, Sjevernom Makedonijom, Slovenijom i Srbijom, saopšteno je iz Filmskog centra Crne Gore.

Međunarodni filmski festival u Kanu biće održan od danas do 28. maja.

Predstavnici Filmskog centra će posjetiocima crnogorskog štanda predstaviti filmske projekte iz naše zemlje koji se nalaze u različitim fazama produkcije, a biće ukazano i na potencijale i kapacitete Crne Gore kao filmske destinacije, koji mogu biti interesantni inostranim koproducentima, producentskim kompanijama i drugim zainteresovanim stranama.

Aleksandra Božović, direktorica Filmskog centra, zajedno sa saradnicima za međunarodnu saradnju i promociju, realizovaće i brojne sastanke sa filmskim profesionalcima iz cijelog svijeta, među kojima su od posebnog značaja susreti sa predstavnicima evropskih filmskih fondova i organizacija, u svrhu boljeg povezivanja, razmjene iskustava i saradnje, navodi se u saopštenju.

U svrhu promocije, Filmski centar će na marketu predstaviti dva kataloga: “Montenegro – Film Destination”, koji predstavlja potencijale za snimanje u Crnoj Gori, i “Montenegrin Cinema 2022”, koji donosi pregled aktuelnih filmskih projekata u različitim fazama realizacije.

Filmski centar će putem svog virtuelnog paviljona promovisati i web platformu FilmInMontenegro.me razvijenu u sklopu projekta CIRCE, finansiranog od strane programa Interreg IPA CBC Italija – Albanija – Crna Gora.

U okviru Israel Film Paviljona, 20. maja biće održan i panel “Small Scale Big Films” u organizaciji Hrvatskog audiovizuelnog centra (HAVC), na kom će govoriti direktorica Filmskog centra Crne Gore, Aleksandra Božović.

U trci za Zlatnu palmu u Kanu nadmetaće se 18 filmova, među kojima su poznata rediteljska imena, a predsjednik žirija je proslavljeni francuski glumac Vinsent Lindon. Crna Gora je prisutna na filmskom marketu u Kanu od 2011. godine.

Send this to a friend