Kultura

Crnogorska kinoteka obilježava Dan nezavisnosti

U susret Danu nezavisnosti, Crnogorska kinoteka će 20. maja prikazati dva vrijedna filmska materijala.

Prvi film na repertoaru je objedinjeni žurnal „Obnova crnogorske kraljevine 1910. godine“, koji čine autentični filmski materijali sa Krunidbenih svečanosti iz 1910. godine, koji je Kinoteka pripremila povodom 110 godina od obnove crnogorske kraljevine.

Riječ je o verziji koja uključuje sve raspoložive snimke koji se čuvaju u Kinoteci, od dolaska visokih stranih zvanica u Bar, priprema za svečanost, dočeka gostiju na Cetinju, proglašenja Kraljevine i svečanog defilea. Korišćeni su kadrovi iz filmskih žurnala koji su svojevremeno prikazani u Francuskoj, Austriji, Italiji i Rusiji, kao i muzika koja je izvođena tokom ceremonijala.

Drugi film koji će predstaviti domaćoj publici je „Voskresenja ne biva bez smrti“, po mnogo čemu jedinstven film, čiju je rekonstruisanu verziju Crnogorska kinoteka restaurisala u svom prvom poduhvatu te vrste. Scenario je napisao Vladimir Popović, ministar u Vladi Crne Gore u egzilu, a glavnu ulogu tumači Elena Sangro, poznata italijanska glumica iz perioda nijemog filma. Film je realizovan za njenu produkcijsku kuću „Sangro film“ u Rimu, 1922. godine.

Podsjećamo, Kinoteka je dobila originalni scenario i knjigu snimanja filma zahvaljujući Vladislavu Vanji Popoviću, koji se tretira kao veoma dragocjen poklon iz istorije filma.

Program će biti upriličen u kinotečkoj bioskopskoj sali.

Zbog ograničenog broja mjesta, projekcije će biti prikazane u dva termina, 19:00h i 20:00h, uz neophodnu prijavu na e-mail adresu: [email protected].

 

 

Send this to a friend