Kultura

Crnogorsko kulturno nasljeđe bogato fantastikom

Uzimajući u obzir da je i naše nasljeđe bogato fantastikom, festival kao što je REFESTICON može biti pokretač povećanog interesovanja za ovaj žanr, što je u svakom slučaju preduslov za ozbiljniji upliv fantastike u savremeno književno i umjetničko stvaralaštvo Crne Gore, a to bi zasigurno predstavljalo veliki doprinos našoj, žanrovski ne baš razuđenoj književnoj sceni, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović na šestom Regionalnom festivalu fantastične književnosti  koji se od 12. do 17. juna održava u Bijelom Polju.
“To što je tematska okosnica ovogodišnjeg festivala srednjovjekovna tradicija Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije, govori da su kreatori ovog programa tražili vrlo intrigantne i inspirativne topose naše zaostavštine, u kojima se mit, fantastika i predanje prepilću sa istorijom, što uvijek predstavlja dobro polazište za umjetničku nadgradnju, koja nema odgovornost prema faktografiji već isključivo prema estetici,” istakao je on.
Raznovrsnost umjetničkih izraza koji su ove godine ponuđeni posjetiocima, kao i činjenica da te sadržaje prate teorijske diskusije o fantastici, pokazuju da je “Refesticon” osmišljen kao festival kako za širu publiku tako i za znalce i posvećenike žanra fantastike.
Bogdanović smatra da zahvaljujući takvom konceptu ovaj festival već zauzima značajno mjesto u bogatom kulturnom životu Bijelog Polja, ali i na kulturnoj mapi Crne Gore i regiona.
“U septembru se navršava 48. godina od kada su osnovane Ratkovićeve večeri poezije, posvećene liku i djelu našeg pjesnika, romanopisca, diplomate. Nedavno je održan i 48 festival Dramskih Amatera Crne Gore. Ove godine se organizuje šesnaesti Internacionalni festival tamburaških orkestara, a već krajem mjeseca imaćemo i 12 Džez festival. Kada im dodamo Regionalni festival fantastične književnosti – REFESTICON, koji nas stavlja na mapu srodnih festivala u državama okruženja, onda smo uvjereni da posvećenost organizatora, i opštine kao pokrovitelja, ima izuzetan značaj za naše sugrađane. Međutim, veoma je značajna i uloga Ministarstva kulture, koje kroz poseban konkurs – razvoj kulture na Sjeveru, iz godine u godinu opredjeljuje značajna sredstva za mnoge manifestacije i tako doprinosi i očuvanju kulturnog nasljeđa, ali i razvoju novih umjetničkih djela i kulturnih proizvoda”, kazao je predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović.
U ime organizatora prisutnima se obratio Dragić Rabrenović, koji je rekao: “Jedan od ciljeva festivala bio je da ujedinimo region kroz kulturu i književnost. Kažem da je bio jer se iskreno nadam da smo ga odavno dostigli i da sada idemo ka ostalim tačkama mozaika koji svi zajedno sklapamo iz svojih uglova dodajući po kamenčić koji će biti ugrađen u temelje ujedinjenog regiona, odnosno evropske kulturne baštine. A podsjetiću da je 2018. godina evropske kulturne baštne i slogan naša baština – mjesto susreta prošlosti i budućnosti – opisuje ono što radimo godinama unazad. Kroz prošlost, doprinos očuvanju kulturnog nasljeđa, stvaramo budućnost za one koji dolaze.”
Za ovogodišnjeg dobitnika priznanja Zlatni zmaj za međunarodni doprinos fantastičnoj književnosti proglašen je književnik Slobodan Vukanović, kojem je nagradu uručio ministar Bogdanović.
U okviru šestog  Regionalnog festivala fanatastične književnosti REFESTICON 2018. planirano 30 kulturno-umjetničkih programa sa više od 50 učesnika među kojima su neka od najznačajnijih književnih imena regiona.
Orhanizatori festivala su Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, JU Ratkovićeve večeri poezije, JU CZK Vojislav Bulatović Strunjo i TO Bijelo Polje. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i Opština Bijelo Polje.
B.M.
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Toni
Gost
Toni

I stvarnost nam je bogata fantastikom.

Send this to a friend