Kultura DOBITNICIMA KNJIŽEVNE NAGRADE MIRKO BANJEVIĆ ZA 2019. GODINU

Ćuković laureat za prozu, Đurić i Lalović za poeziju

Žiri Književne zajednice “Mirko Banjević” iz Nikšića dodijelio je Aleksandru Ćukoviću nagradu za prozno stvaralaštvo za knjigu “Kad skidaju krila”, dok su u kategoriji pjesničkih rukopisa nagrađene dvije knjige – zbirka izabranih pjesama Novice Đurića “Kameni jahači” i zbirka Milovana Lalovića “Vasionik”.

Kako je saopšteno iz Književne zajednice “Mirko Banjević”, odluku o dodjeli ovogodišnjih nagrada je 16. decembra donio žiri u sastavu:  Živko Đurković – predsjednik, Radoje Femić – član i književnik, Radislav Gardašević – član.

“U užem izboru nalazile su se još dvije poetske zbirke: izabrana i nova poezija Obrada Nenezića “Centar mog svijeta” i pjesnička zbirka “Devet jezika ćutnje” Miroslava Jovanovića Timotijeva“, naglasili su u KZ Mirko Banjević.

Posebno priznanje Jovanovićevoj

S ciljem podsticanja stvaralaštva, žiri je na predlog književne zajednice ustanovio i posebnu nagradu za prvu objavljenu knjigu, pa je nagrađen pjesnički rukopis autorke Danijele Nele Jovanović “Ivicom ponora”.

Obrazloženje odluke žirija prenosimo u cjelosti.

Zbirkom kratkih priča „Kad skidaju krila“ Aleksandar Ćuković je unio značajnu svježinu u proznu književnu produkciju u Crnoj Gori. Nadovezujući se na tradicijski tok kratke priče u svjetskoj književnosti, naročito na A. P. Čehova, Danila Harmsa i Lidiju Dejvis, Ćuković uspijeva da izgradi prepoznatljivu poetiku koja svoju efektivnost duguje simbolizovanoj sadržajnoj redukciji.

Na iskustvu fragmentarnosti Ćuković skicira (anti)junaka naše savremenosti, koji je u ime preživljavanja odbacio uzvišene narative ranijih epoha, vrteći se u krugu egzistencijalnog straha i metafizičke napuštenosti. Sugestivno pripovijedanje oplemenjuje se brojnim pasažima lirske intonacije, kao i sceničnim prizorima koji uslovljavaju intenzivnu recepciju ovog književnog djela.

Poetskom zbirkom „Kameni jahači“ Novica Đurić je izvršio svojevrsnu rekapitulaciju i evaluaciju sopstvene pjesničke evolucije. Kroz gotovo četiri desetljeća žive literarne aktivnosti, Đurić je kondenzovao uporišne tačke sopstvene poetike u novo, reafirmisano obličje.

Krovna metafora, nagoviještena naslovnom sintagmom – Kameni jahači, svoje otjelotvorenje nalazi u tematsko-motivskim krugovima različite usmjerenosti. Slika svijeta počiva na predapokaliptičnom osjećanju koje uslovljava povišen emocionalni angažman lirskog subjekta. Prisustvo u trošnom životu pjesnik artikuliše motivom kamena, kao elementarnim simbolom trajnosti u vremenu. Đurićeva poezija, uz unutrašnju simboličku disperziju, počiva na logocentričnoj viziji bića, koja računa na lojalnost osnovnim kulturnim i duhovnim koordinatama, na koje se poetska imaginacija vrlo spretno kalemi.

U knjizi poezije „Vasionik“ Milovana Lalovića predočena je svojevrsna kosmogonija, koja kosmološki hronotop fundira specifičnom pjesničkom perspektivom oneobičenog naziva – Vasionik. Organizovana po principu ciklizcije tri poetska ciklusa, ova pjesnička zbirka podrazumijeva inicijaciju lirskog glasa u sazvježđe duboke ljubavi i još dublje patnje, kojom se ostvaruje katarzično osjećanje.

Specifičnost Lalovićeve poezije je u neobičnom ukrštanju poetske meditacije i intertekstualnosti, izrasle iz temeljenog poznavanja antičke mitopoetske građe. Stvaralačko nadahnuće bez oscilacija, koje je ispoljeno ovom pjesničkom zbirkom sugeriše nezamjenljivost lirske vizije koja se u najširem smislu može tretirati kao smrt nesmisla. Otuda je poetski glas kredibilan hroničar nevidljivih kosmičkih gibanja, koja ostaju registrovana zahvaljujući pjesnikovoj sklonosti da izoluje i sačuva tačke polisemičnog karaktera.

Prvi objavljeni pjesnički rukopis Danijele Nele Jovanović pod nazivom „Ivicom ponora“ najavljuje kredibilan lirski glas. U ovoj pjesničkoj knjizi su vispreno izbjegnute zamke početničkog stvaralaštva; dominantno je riječ o refleksivnoj poeziji koja dotiče iskustvo traganja za unutrašnjim poetsko-duhovnim identitetom.

Uz posebnost koja se odnosi na poetička obilježja ženskog pisma, pjesničku zbirku „Ivicom ponora“ odlikuje raznovrsna tematsko-motivska koncepcija, snažno ispoljena osjećajnost i vjerovanje u djelotvornost pjesničkog jezika.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Apel
Gost
Apel

Clanovi Matice srpske odlucivali o knjizevnoj nagradi koja nosi ime crnogorskog pjesnika Mirka Banjevica…zastidje i sramota za Crnu Goru,za crnogorsku knjizevnu scenu,za porodicu pocivseg pjesnika

Šejka
Gost
Šejka

Kakvo skrnavljenje lika i djela crnogorskog pjesnika Mirka Banjevića, da naciji i negatori svega crnogorskog dobiju nagradu koja nosi njegovo ime, nego kad diletanti vode zajednicu s njegovim imenom onda se nije ni čuditi

Tole
Gost
Tole

Četnička posla. Pogledajte saopštenje Udruženja književnika o zaštiti crnogorske književnosti i jezika od prije 50-ak god. a vidi današnje koje je spalo na Bećira, Uljarevića, Mićovića…samo srbovanje bez talenta, sprdnja a ne književnosti

Send this to a friend