Kultura

Čuvari sjećanja na arhitekturu koja nestaje

Foto: Radio Herceg Novi

U Galeriji “Josip Bepo Benković” otvorena je izložba slika poznatog crnogorskog slikara Aldemara Ibrahimovića koji se novskoj publici predstavio sa 26 radova, rađenih tehnikom ulja na platnu.

Otvarajući izložbu, književnik Miraš Martinović je rekao da su u postavci slike koje su nastajale u rasponu od pet godina.

“Iz Aldemarove radionice izlaze krajolici i predjeli, ljudi i gradovi, raskršća i sjećanja, putevi, s aurom koju svemu daje ovaj mag boja i linija, koja se stvara i isijava iz čovjeka, predjela, gradova. Tako nastaju Aldemarovi gradovi, kuće, krovovi, ljudi, kojima on daruje svoju svjetlost, koja na svakoj njegovoj slici isijava iz pradubina, iz kolektivnog nesvjesnog, iz arhetipskog”, kazao je Martinović.

S one strane

Kako je kazao, motivi na Ibrahimovićevim slikama su neka vrsta antimotiva, nečega što je s one strane, a što on prevodi u našu stvarnost, „okruženi onom njemu znanom aurom, samo njemu znanom svjetlošću, magijom i energijom”.

“O svakoj Aldemarovoj slici mogla bi se napisati pjesma ili studija. One nam stvaraju osjećaj posebnog uživanja, sagledavanja života iz mnogo uglova, krajolika, ambijenata… Aldemar ima svoj ugao, svoje oko… svoju boju. U svakom zakrajku, u sjenci drveta, čovjeka, kuće, obitava svemir, koji nas posmatra svojim veikim okom”, rekao je Martinović i zaključio da Aldemar Ibrahimović ima bogatu biografiju s brojnim izložbama.

“Njegove slike putuju od grada do grada. Skroman, uvijek u njihovoj sjenci, on im ne otvara puteve, one to čine same, svojom magijom otvaraju vrata galerija i gradova”, ocijenio je Martinović.

Vijek destrukcije

Ciklus slika posvećen zavičaju, čija arhitektura polako nestaje, za Ibrahimovića je način da sačuva sjećanja na vrijeme u kome destrukcija nije bila toliko izražena.

“To je ta neka sredina odakle ja dolazim. To je ta arhitektura. To je ono što nosi možda neki žal što smo tako destruktivni i nemilice uništavamo sve pred sobom. Upotrebljavamo neke nove materijale i to što radimo, radimo, čini mi se nestručno. A ono što je neka vrijednost taložilo se vjekovima. To što je istorija, što je neki period ostavio, a ljudska ruka uklopila, jednostavno smo uspjeli da uništimo. Mada je cijeli 20. vijek doba destrukcije u svim oblastima, pa ni arhitektura nije izuzetak”, kazao je Ibrahimović.

Izložba njegovih slika u novskoj galeriji biće otvorena narednih 15 dana.

Send this to a friend