Kultura Radončić

Da je državni udar uspio bilo bi mnogo grobova i svi bi živjeli drugačije živote

Istraživački novinar, publicista i autor nagrađivanih dokumentarnih filmova Šeki Radončić ocjenjuje u razgovoru za Pobjedu da njegov film Zavjera, koji govori o planiranju, izvođenju i sprečavanju državnog udara u Crnoj Gori oktobra 2016, do kraja raskrinkava sve detalje plana za destabilizaciju Crne Gore.

Radončićev film Zavjera je u zvaničnoj konkurenciji kultnog Sarajevskog filmskog festivala koji počinje danas. Po ocjenama stručnjaka koji su odgledali film, Zavjera je u najužem krugu kandidata za nagradu Srce Sarajeva.

“Film se ne bavi samo pokušajem državnog udara, već širom zavjerom, koja je počela znatno prije pokušaja državnog udara, još 2014. i 2015. godine i ta zavjera još nije završena, jer traje ruska politička diverzija u Crnoj Gori”, kaže Radončić za Pobjedu.

Naglašava da je ključna njegova namjera bila da prikaže sve detalje opsežne akcije koju su izvodili agenti GRU, srpski paravojni plaćenici i srpski ekstremisti koji su bili u Crnoj Gori, uz političku podršku lidera Demokratskog fronta.

“Moja namjera nije bila da filmom bilo što dokazujem, to je posao tužioca. Ali jeste moja namjera bila da pokažem – što se desilo. Može da zvuči neskromno, ali smatram da sam u tome uspio. U filmu se savršeno vidi kako počinje akcija, kako u Crnu Goru dolazi general srpske žandarmerije Bratislav Dikić da “podigne ustanak“, kao crnogorska policija snima njegove razgovore, kako ga hapsi… Prikazano je kako djeluju ruski agenti u Crnoj Gori, koji su im ciljevi i rasvijetljen kompletan plan koji je imao za cilj, ne samo da svrgne vlast, već i da izazove građanski rat u Crnoj Gori”, ističe Radončić.

Prema informacijama do kojih je došao, nakon niza razgovora sa akterima dešavanja, Radončić procjenjuje da bi, u slučaju da je uspio plan terorističkog udara, posljedice po Crnu Gori bile dramatične i da bi ona izgledala sasvim drugačije nego danas.

“Da je uspio taj plan, sto posto sam u to siguran, a mislim da će biti sigurni i gledaoci kada odgledaju film – svi bi mi ovdje danas živjeli drugačiji živote. Iza te akcije ostali bi mnogi grobovi u Crnoj Gori. Da je državni udar uspio, Crna Gora bi bila povučena unazad barem pedeset godina”, samtra autor filma.

U Radončićevom filmu učestvuju i svjedoče o planovima i aktivnostima i dva aktera zavjere, Saša Sinđelić i Paja Velimirović.

“Zahvaljujući minulom radnom stažu i u novinarstvu i na filmu imao sam sreću da ubijedim dvojicu zavjerenika, Sašu Sinđelića i Paju Velimirovića, da učestvuju u filmu. Mislim da je to jedan od rijetkih filmova u kojem zavjerenici – koliko ja mogu da procijenim, a kamera baš i ne da se prevariti – iskreno govore o onome što su radili, što su planirali.. I koji je bio cilj državnog udara: zauzimanje državnih organa, likvidacija najmanje pedeset ljudi iz specijalne jedinice i ubistvo crnogorskog premijera Mila Đukanovića. Mislim da nikada niko neće uspjeti da njih dvojicu dovede u isti projekat”, kaže Radončič.

Naglašava da je imao sreću da su pristali da učestvuju u filmu i predsjednik Crne Gore, tadašnji premijer, Milo Đukanović; glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, tužilac Saša Čađenović, šef specijalnog policijskog tima Dragan Radonjić, kao i drugi policajci, analitičari, novinari.

“U filmu su obuhvaćeni svi relevantni sagovornici koji su bili učesnici događaja oktobra 2016. godine i smatram da je to njegova vrijednost”, kazao je Radončić za Pobjedu.

Ovo je četvrti film Šekija Radončića na Sarajevskom filmskom festivalu. Prvi je bio Karneval, o deportacijama bosansko-hercegovačkih izbjeglica iz Crne Gore, potom Esma, priča o ženi koja traži kosti svoga muža i Heroj našeg doba, o neslavnoj ulozi bivšeg crnogorskog policajca Pejovića u deportacijama.

Film Zavjera je 20. avgusta na repertoaru Sarajevskog filmskog festivala.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Burin
Gost
Burin

Ovo bjese onaj sto je neki dan izgubio spor zbog svog istinitog pisanja i Zeljku Ivanovicu treba da plati odstetu.

max
Gost
max

Samo četničići,ne žele da vide zlu i krvavu namjeru!

Nomad
Gost
Nomad

Koji je ovo muzuvjer, žalosno je ko se zove istraživačkim novinarom.

Sjasi
Gost
Sjasi

Ne treba nam podrška ovako kompromitovanih likova koji stvaraju kontraefekat kod biraca. Odlično za Crnu Goru!

Gavrilo
Gost
Gavrilo

Nula covjek i reziser. Shcepo 1.

Čojdanka Lalić
Gost
Čojdanka Lalić

Kad scenario uradio katnić, tu nema da ne valja. Bolji je od Živka Nikolića.

Njegoš
Gost
Njegoš

Scenario je iz kuhinje beograda i moskve, ali nijesu računali da će ih izdati četnički vojvoda Paja. Nikad više 1918.!!!

Nek je vječna
Gost
Nek je vječna

Ovakve stvari treba snimati i pokazivati svijetu,kao i dokumentarac Svjedok božje ljubavi.Bravo Šeki

SHUTRAS
Gost
SHUTRAS

A slabo vam nesto prolaze ive fore…Ni vi ne vjerujete u njih,dok nijesu na udarnom mjestu,no ovako da malo listas dok ne dodjes do njih…..

Send this to a friend