Kultura

Dijalogos za 2019 prof. dr Aleksandri Milovanović

Nezavisnim bodovanjem članova međunarodnog naučnog žirija u sastavu: prof. dr Marko M. Đorđević (Srbija), prof. dr Vedada Baraković (BiH) i prof. dr Tijana Vukić (Hrvatska), odlučeno je da je dobitnica nagrade DIALOGOS za najbolju knjigu u regionu u oblasti istraživanja kulture i teorije medija u 2019. godini prof. dr Aleksandra Milovanović za knjigu Кa novim medijima: Transmedijalni narativi između filma i televizije.

Izdavači knjige su Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu i Filmski centar Srbije.

Knjiga je izdata u ediciji Studije filma i medija, čija je urednica prof. dr Nevena Daković.Kao kratak siže, o knjizi je zapisano: „Knjiga za otkrivanje mega saga i franšiza, platformi i portala, ekranske i virtualne kulture, klasičnih i interaktivnih medija, kroz pogled ka filmskim, televizijskim i web serijama“.

Dr Aleksandra Milovanović je vanredna profesorica na Katedri za teoriju i istoriju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.

Njena uža naučna oblast je istorije i teorije dramskih umjetnosti, medija i kulture.

Objavila je monografije Кa novim medijima: Transmedijalni narativi između filma i televizije (2019) i Imaginarno polje filmske slike, čitanje i interpretacija (2011). Autorica je značajnog broja naučnih radova u relevantnim domaćim i međunarodnim časopisima i učesnica brojnih međunarodnih naučnih konferencija Članica je Evropske mreže za studije filma i medija (NECS) i jedna od osnivača i članova Udruženja dokumentarista Srbije – DokSrbija.

Njena montažerska karijera obuhvata niz prestižnih i nagrađenih dokumentarnih filmova i serija.

Za MoMa – Muzej moderne umjetnosti u Njujorku montirala je tri umetničke video-instalacije za postavku izložbe „Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980”.

Dosadašnji dobitnici nagrade IALOGOS su: prof. dr Sandra Bašić Hrvatin za knjigu “Moć bez odgovornosti” i prof. dr Vedada Baraković i prof. dr Mirza Mahmutović za knjigu “Osnovi radijskog novinarstva” (2013), prof. dr Stjepan Malović,prof. dr Michael Kunčik, prof. dr Franjo Maletić prof. dr Gordana Vilović i prof. dr Najil Kurtić za knjigu “Masovno komuniciranje” (2014), prof. dr Ratko Božović za knjigu “Paradoksi medijske slobode” (2015), prof. dr dr Sead Alić za knjigu “Medij jezika – filozofija razumijevanja” (2016), prof. dr Nenad Vertovšek) za knjigu “Noam Čomski i kritika suvremenih masmedija” (2017) I prof. dr Mirko Miletić I prof. dr Marko M. Đorđević za knjigu “Od znaka do hiperteksta” (2018).

Nagradu „Dialogos“ ustanovio je 2013. godine međunarodni naučni časopis “Medijski dijalozi” u cilju promocije, podrške i razvoja naučno – istraživačke djelatnosti, teorije medija, medijske kulture i medijske pismenosti I predstavlja prvu nagradu ove vrste u Jugoistočnoj Evropi.

Send this to a friend