Kultura

Dogovorena direktna saradnja Crne Gore i Italije u oblasti kulture

Razmjena dobrih praksi neophodna je za dalje unaprjeđenje odnosa, te će se u narednom periodu raditi na intenziviranju direktne saradnje između crnogorskih i italijanskih institucija i pojedinaca koje djeluju u oblasti kulture, dogovoreno je na današnjem sastanku ministra kulture Aleksandra Bogdanovića i ambasadora Italije u našoj zemlji Luke Celiolija.

Sagovornici su, ističući značaj zajedničkih projekata, posebno naglasili istraživanje arheološkog lokaliteta Duklja, koje ispitivači iz Crne Gore sprovode u saradnji sa Nacionalnim istraživačkim savjetom Italije-CNR.

“Bogdanović je apostrofirao važnost podrške CNR-a u ovom projektu i mogućnost da se ova institucija uključi u istraživanja na drugim arheološkim lokalitetima na teritoriji Crne Gore, poput Svača ili Crvene Stijene”, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Bilo je riječi i o nominacijama za UNESCO listu svjetske baštine, a Celioli je istakao da iskustva Italije u toj oblasti mogu biti od pomoći Crnoj Gori.

“Bogdanović i Celioli su potvrdili važnost saradnje u okviru IPA prekograničnog programa saradnje Italija-Albanija-Crna Gora, u okviru kojeg se ostvaruje uspješna saradnja sa institucijama iz Regije Pulja, a sa kojima će u narednom periodu biti sprovedeno nekoliko projekata u oblasti kulture”, zaključuje se u saopštenju.

Ž.N.

Send this to a friend