Kultura

Doktare vratila Nobelovu nagradu za mir zbog Handkea

Foto: Twitter

Kristina Doktare, švedska doktorka i spisateljka, koja je dobila Nobelovu nagradu za mir 1988. kao članica mirovnih snaga Ujedinjenih nacija, vratila je to prestižno priznanje u znak protesta protiv uručenja Nobelove nagrade za literaturu austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Ona je 1992. godine prva progovorila o sistematskim silovanjima tokom rata u Bosni i Hercegovini i ukazala šta se dešava kao doktorica UN.

Večeras je govorila pred stotinama okupljenih u švedskoj prijestonici u znak protesta protiv odluke Švedske akademije da uruči priznanje Austrijancu.

“Čestitao mu je i dao nagradu. Sad ja svoju vraćam, sad ja svoju vraćam”, rekla je ona pred okupljenima s medaljom u ruci. Okupljeni su joj glasno aplaudirali i uzvikivali njeno ime, prenosi Al Jazeera Balkans.

Prisjetila se i ratova na Balkanu, odakle je izvještavala i ukazivala na zločine koji se događaju. Govorila je o smradu raspadajućih tijela i užasima kojima je svjedočila.

“Dok god živim, svjedočiću da istina o užasnom ratu nikad ne bi bila negirana”, dodala je.

“Ko na Akademiji želi ići u pakao? Ovo nisu nepoznate stvari. Bila sam prije ponosna na Akademiju, Nobelova nagrada bila je svake godine velika stvar za Švedsku. Sada osjećam sramotu i krivicu.”

U stokholmskom Konserthusu (Koncertna kuća) uručene su Nobelove nagrade za 2019, uključujući i nagradu za književnost Peteru Handkeu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
da ba
Gost
da ba

pa neka se ona malo ukljuci u rat Sirije, kakva stradanja i umiranja se tamo desavaju. Iracki rat jos nije zavrsen, traje preko 20 godina. Sta se desava u Jemenu. Kakvo je stanje u sjevernoj Africi, Libiji i drugim zemljama u okruzenju… rat u BiH je bio grozan, i treba raditi na tome da se ti narodi tamo jednom izmire… Više »

xyz
Gost
xyz

Vratila nagradu koju nikad nije ni dobila, hahahaa

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Neka lujka !

Lucije
Gost
Lucije

Vrstila nagradu, prenosi Al Jazira. Što ne prenese Al Jazira ko mu je sve čestitao, čitav dan bi morali da nabrajaj, a to su svi druhi Nlbelovci koji se za razliku od ove nisu babili politikom

Atos
Gost
Atos

Potrošiča pafe a vratila papir, da se mako piše o njoj

Podgorica
Gost
Podgorica

Dobila je nagrdu 1988g te godine je bila pametna

Cici
Gost
Cici

Bože koliko je licemjerna ova nazovi doktorica.Vraća plaketu a novac ipak zadržala za sebe..

Eki
Gost
Eki

Vi srbi ste “visokomoralni” ljudi,vama je vazno jeli novac vratila,a to sto su srbi ubili skoro 200.000 muslimana bosnjaka,mucili i masakrirali na desetine hiljada zena idjece,na desetine hiljada zena i djevojaka silovali,nad hiljadama i hiljadama izvrsili genocid,to za vas nije nista strasno,vi to cak i negirate,ovakve kao vi,najblaze receno,nazivaju se NELJUDI,i tesko nama svima,sa vama,i nadam se da ce admin… Više »

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

A vi ste svi sadili ruze po BiH prve zlocine ste vi poceli raditi mislili ste da je 41 pa poceli da ubijate i djecu kada se kolo okrenulo pocelo je help nato i ostali nego kad vi pocnete priznavati svoje zlocine oko Stebrenice u Sarajevu itd mozda i mi pocnemo

Tomos
Gost
Tomos

Kolko znam Izebegović kaže da je u Srebrenici bilo 7 ili 8.000, ti evo vidim 200.000. A pri tom ne pominješ Srbe pobijene u istoj toj Srebreniškoj Opštini, oko 3.500. samo u toj Opštini, a prije ulaska Srba u Srebrenicu. Zamisli ima ljudi koji to negiraju.. A onda se čude da neko njima negira i tako u krug…Spadam u one… Više »

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Добро ја рекох неки дан. Испашће да би да није било Сребренице данас у Босни било милијарду муслимана. Из дана у дан надодавају без грама стида.

slobo
Gost
slobo

Nije dobio NOBELOVU NAGRADU za cojstvo vec za Literaturu-stvaralastvo

Atos
Gost
Atos

Da daju za čojsbo,, dobio bi i to

Joviša
Gost
Joviša

A pare je potrošila. Vrati ti milion eura od Nobelove nagrade, nemoj vraći samo papir.

nick
Gost
nick

Evo i Nobelova nagrada vise nema nikakvog smisla

Ida
Gost
Ida

Treba da vrati i pare, ali neće!

Blaki
Gost
Blaki

Čudo se nisi setila da vratiš nagradu kad je NATO, bombardovao, bez dozvole UN, nesretni narod SRJ.

Titograd
Gost
Titograd

Živio NATO i junačka 1999!!!!

Srbin 100%
Gost
Srbin 100%

Kada vidim sta se radi, velika me muka hvata
Pa sve Srbin da nijesam, sad bih bio iz inata ♡

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Оће ли и паре вратити или само плакату?!

Neko Tamo
Gost
Neko Tamo

Je li vratila i pare sa nagradom?

Libero7
Gost
Libero7

Vi obraza nema te

Mmmm
Gost
Mmmm

nema u

Send this to a friend