Kultura u petak 20. septembra

Don Kihot za početak nove sezone u Gradskom pozorištu

Predstava „Don Kihot”, koju je režirao jedan od najcjenjenijih reditelja regiona Andraš Urban, premijerno će biti izvedena pred podgoričkom publikom u petak 20. septembra, u 20 sati, u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ i označiti početak nove sezone Gradskog pozorišta.

Riječ je o koprodukciji Gradskog pozorišta i Barskog ljetopisa, a po motivima Servantesovog romana dramaturgiju je uradila Vedrana Božinović. Za publiku glavnog grada prva repriza zakazana je dan kasnije, na istom mjestu i u istom terminu.

U Urbanovom viđenju Servantesovog remek djela, na neke ovdašnje „vjetrenjače“ juriša sedam žena -sedam glumica koje progovaraju o problemima i dilemama savremenog društva i žena u takvom okruženju. Predstava se, između ostalog, tiče i prepoznavanja donkihotovskog u sebi i u društvu oko nas, jednako kao i obračuna sa samim sobom i određenim društvenim licemerjem i manipulacijama. Ova nesvakidašnja, intrigantna teatarska priča premijerno je izvedena u julu u okviru Barskog ljetopisa.

Igraju: Branka Femić-Šćekić, Vanja Jovićević, Kristina Obradović, Branka Stanić, Jelena Simić, Sanja Popović i Anđelija Rondović.

Za scenografiju je zadužena Smiljka Šeparović-Radonjić, muziku je uradila Irena Popović, dok su kostimi djelo Line Leković.

Uz već provjerene naslove sa sve tri scene Gradskog – Lutkarske, Dramske za djecu i Večernje, i naredni period u teatru obilježiće novi projekti i akcije, brojna gostovanja, ali i niz festivalskih pohoda u zemlji i regionu. S jasnom vizijom da im prioritet budu visoki umjetnički i estetski dometi, promišljenom repertoarskom politikom i u nastupajućoj sezoni nastaviće da podižu ljestvicu kvaliteta njihovih produkcija, na radost publike svih generacija.

Tome u prilog, najavljuju da nas do kraja kalendarske godine očekuju premijere na Večernjoj i Lutkarskoj sceni za djecu. Sa velikim zadovoljstvom iščekuju prvu saradnju sa uglednom bugarskom rediteljkom Veselkom Kunčevom koja će na Lutkarskoj sceni za djecu postaviti komad „Na ivici neba“.

Nakon hit predstave „Lažljivci“, koja se u Gradskom pozorištu uz veliko interesovanje publike igra već 11 godina, Marko Manojlović potpisaće režiju i komada „Pukovnik ptica“ čija nas premijera očekuje krajem godine.

I u novoj sezoni potrudiće se da njihove predstave dopru do što većeg broja gledalaca u našoj zemlji, a to će uraditi i u okviru novog projekta „Podgoričko Gradsko za sjever“.

Send this to a friend