Kultura

Dragan Koprivica dobitnik nagrade Radoje Domanović

U Udruženju književnika Srbije, u Francuskoj 7, dodijeljene su nagrade “Radoje Domanović” za 2018. godinu. U kategoriji stranih satiričara (“Ekselencija satire”), ovo najstarije i najuglednije internacionalno priznanje za humor i satiru na balkanskim i širim prostorima, Draganu Koprivici je uručio jedan od vodećih svjetskih aforističara, Aleksandar Čotrić iz Beograda.

Koprivica je nagradu dobio za knjigu aforizama “Etida u CG-molu” u ediciji jednog od najuglednijih crnogorskih izdavača, podgoričkog “Unireksa”.

O dobitnicima je odlučivao Žiri u sastavu: Radomir Andrić (predsjednik) i članovi Milovan Vitezović, Petar Žebeljan, Vitomir Teofilović, Slađana Mitrović, Radoslav Tilger i Aleksandar Čotrić.

U pozdravnom govoru Koprivica je istakao da mu je velika čast što prima nagradu UKS sa imenom tvorca srpske alegorično-satirične pripovijetke, i da imponuje sastav eminentnog Žirija, koji čine aforističari i satiričari najvišeg nivoa. Stoga i ne čudi, kako je naveo, što je Srbija od Poljske preuzela štafetu aforizama u svjetskim okvirima, i tim povodom je ocijenio:

“Srpski aforizmi danas najvećeg su dometa, pa mogu, kao balistički projektili duha, nakon lansiranja iz Srbije, obletjeti čitavu Zemljinu kuglu, i s visokim stepenom preciznosti u povratku pogoditi bilo koju neuralgičnu tačku na teritoriji Srbije. No, i pored toga, Srbija ostaje velika tajna, a Crna Gora je već očigledno provaljena.”

Takođe je istakao da je počastvovan i što je jedan od laureata nagrade “Radoje Domanović” za strane satiričare, uz dobitnike iz Poljske, Rusije i Makedonije, uz opasku da se u Srbiji osjeća kao gost, ali i kao domaći, te u sličnim slučajevima treba formirati i kategoriju: gosti a domaći.

Koprivica se istovremeno srdačno zahvalio Ministarstvu kulture Crne Gore, i Komisiji za sufinansiranje projekata u oblasti umjetnosti, koja mu, zbog političke nepodobnosti, raznim pravničkim začkoljicama već duži niz godina, pa ni ovog puta, nije dodijelila nikakvu finansijsku podršku, a “Etida u CG-molu” dobila veliko međunarodno priznanje.

Zato će Ministarstvu kulture na Cetinju poslati primjerak knjige s posvetom, u znak zahvalnosti za neučinjenu finansijsku podršku.

U svom obraćanju Žiriju i prisutnim stvaraocima pročitao je i svoj aforizam:

“Ne treba svugdje odvajati žito od kukolja: kod nas se kukolj sam izdvojio i, radeći protiv žita ispod žita, stao na čelo žita.”

Nakon dodjeljivanja priznanja, Koprivica je članu Žirija, Aleksandru Čotriću, poručio da ga i kolege iz Crne Gore doživljavaju kao aforističara svjetskog formata, i poželio mu nove domete u žanru za odabrane.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
raonić
Gost
raonić

Za CDM je ovo vijest, a ne da je Miodrag Šćepanović na Salonu francuskih umjetnika u Grand Paleu dobio za skulpturu sredrnu medalju!!! Ha, ha, ha……

nikad vise
Gost
nikad vise

Nagrada za Efijalta

Aloalo
Gost
Aloalo

Cestitam profesore.

Send this to a friend