Kultura KotorArt Talenti

Drugi u nizu koncerata za mlade talente posvećen violinistkinji Nastasji Vojinović

Kao dio programskog segmenta KotorArt Talenti koji se bavi podrškom karijera mladih talenata, XVIII KotorArt Don Brankovi dani muzike predstavljaju violinistkinju Nastasju Vojinović koja će nastupiti uz klavirsku pratnju prijateljice i koleginice, pijanistkinje Sonje Marković. U Crkvi Sv. Duha, 19. s početkom u 21 sati i 30 minuta, one će izvesti kompozicije Žan-Mari Leklera, Kamija Sen-Sansa, Kloda Debisija i Morisa Revela.

Dodatne informacije o program možete pronaći www.kotorart.me.

“Mnogo sam srećna da moje predstavljanje široj crnogorskoj publici počinjem na jednom ovako divnom festivalu. Veoma sam zahvalna organizatorima što su me pozvali i iskreno se radujem nastupu u prostoru Crkve sv Duha. Vidimo se uskoro”, izjavila je Nastasja Vojinović.

Nastasja Vojinović studije je završila u klasi prof. Gordane Matijević Nedeljković na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, i master kod profesora Eduarda Šmidera na Koledžu za muziku i ples Bojer, Univerziteta Templ u Filadelfiji, a potom se usavršavala kod eminentnih pedagoga na majstorskim kursevima. Svirala je kao solista Dječje filharmonije, Omladinske filharmonije Borislav Pašćan, članica je Beogradskog gudačkog orkestra Dušan Skovran, Orkestra Muzičke akademije Penderecki u Njemačkoj. Osvojila je brojne medalje u zemlji i inostranstvu, među kojima je zlatna medalja na Internacionalnom takmičenju mladih violinista Barleta (Italija, 2006), prve nagrade na Međunarodnom takmičenju Petar Toškov (Beograd, 2007), Međunarodnom festivalu Stringfest (Sremska Mitrovica, 2013), Takmičenju mladih virtuoza Neli Berman (Filadelfija), druge nagrade na Međunarodnom takmičenju Petar Konjović u Beogradu, treća nagrada na Međunarodnom takmičenju Aleksandar Glazunov u Parizu.

Sonja Marković, pijanistkinja, osnovne studije završila je kao najbolji student klavirskog odsjeka na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, u klasi prof. Nevene Popović, a master studije u istoj klasi na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, a usavršavala se na Muzičkoj akademiji Stanislav Monijuško u Gdanjsku, u klasi prof. Bogdana Kulakovskog, kao i na seminarima. Dobitnica je preko 40 republičkih i međunarodnih nagrada, među kojima su prve nagrade na takmičenju u Torinu i na Međunarodnom takmičenju Banjalučko bijenale, kao i nagrade za najboljeg studenta Republike Srpske. Takođe, bila je prvi stipendista Fondacije Milan Jelić i učesnica projekta colluvio za kamernu muziku u Gracu. Udruženje muzičkih umjetnika Republike Srpske (UMURS) dodijelilo joj je nagradu za najboljeg solistu tokom 2012/13. godine, a Kulturni centar Banski dvor za najperspektivnijeg pijanistu. Trenutno pohađa doktorskoumjetničke studije kamerne muzike, u klasi prof. Ladislava Mezeija.

Send this to a friend