Kultura

Država da pokaže snagu u zaštiti kulturnih dobara

Foto: RTCG screenshot

Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti kulturnih dobara bolje se štiti vrijedna baština Crne Gore, saopštio je u emisiji Zumiranje arheolog Predrag Malbaša. Država mora da vodi brigu o tome, a ako vodi brigu, kaže on, mora pokazati i snagu. Arhitekta Miodrag Bajković ističe da vlast treba da se zapita zašto nije reagovala na vrijeme i zašto je dozvolila devastaciju.

Malbaša, koji je bio član Državne komisije za nadzor revizije u Narodnom muzeju, kaže da je devastacija kulturnih dobra nedopustiva, jer kako ističe, ako neki spomenik kulture izgubi ono zbog čega je proglašen za kulturno dobro onda je to besmisleno.

“Komunisti, ranije vlasti, nijesu vodile brigu o crkvama, neka su vjerska prava bila uskraćena. Ovo Ministarstvo kulture je dalo veliki novac za obnovu kulturnih dobara”, naveo je Malbaša.

On ističe da se neke stvari možda mogu popraviti samo ako ima dobre volje, a neke, kako kaže, su nepopravljive.

“Arhitektura sve može, ali ipak moramo da pazimo gdje se stavlja utičnica, gdje se stavlja klima uređaj”, navodi on.

Ističe da se ograničenje prava u zaštiti kulturnih dobara podrazumijeva.

“Zaštitu kulturne baštine ni jedna država nije dala nekoj privatnoj firmi, država mora da vodi brigu o tome, a ako vodi brigu, mora pokazati i snagu”, naveo je Malbaša.

Bajković pak ističe da građani Evrope neke intervencije na objektima koji predstavljaju kulturna dobra u Crnoj Gori ne bi mogli nikako da shvate.

“Jedna strana radi šta hoće, zarad toga što druga strana ne radi ništa. Drugu stranu obavezuje Ustav da spriječi prvu stranu da devastira. Kad se tome pridoda da se neko 30-ak godina bahato ponaša, ne poštuje državu i vlast, Crnogorce, i ne biva priveden k poznaniju prava onda je normalno da se ostatak osili. Osjetili su trenutak svojeg upliva, posjeduju silnu želju za moći i onda mnogi vježbaju svoje kreativno projektantske moći nad našim dobrima kulture. To što nije vlast reagovala nek se zapita zašto nije, imala je inspekciju, sudove, kazneno-popravne domove, imali su neke političke odluke, vjerovatno. Da li ih danas boli glava i obija li im se to o glavu, nas to ne zanima. Svakog normalnog i civilizovanog Crnogorca trebalo bi da boli devastacija i ovo do čega se došlo,” naveo je Bajković.

Malbaša međutim kaže da je optimista i da situacija može da se popravi.

“Ako niko nije iznad Zakona ja mislim da se situacija može popraviti”, rekao je Mabaša.

7

avatar
1000
7
0
0
 
6
ILIJAAnaLazineMarkozaHenkok
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ILIJA
Gost
ILIJA

U pravu si uvodjenjem moratorijuma na godinu tj do donosenje PUPa,a trajane istog 3 godine ljudska prava su debelo ugrozena.Neka mi neko objasni kako je moguce da me neko sprecava da ostvarim svoja prava stecena zakonom.Divlje gradnje u Kotoru nikad vise nije bilo.ali mozda to tako treba

Ana
Gost
Ana

Mlatis kao Maksim po diviziji,vidim kako ste rijesili situaciju u Kotoru.Gradjani danas nisu svjesni tuzbi protiv drzave i osteta prema investitorima a njihov djeca ce to placati.

Lazine
Gost
Lazine

Ima li Ctnogorca da s’ede na tron i pocne ispravljati tragove necovjestva

Markoza
Gost
Markoza

Ovakve emisije treba davati. Argumentovano sve dokaziti. Stvarno su sramne devastacije ucinjene na kulturnim dobrima.

Henkok
Gost
Henkok

Svaka čast gospodine Bajkoviću ,posebno na završnici!

dzonatan
Gost
dzonatan

Mamulu ste baš sačuvali..

bane
Gost
bane

Svaka cast za goste emisije….vrlo poucno tacno i precizno….

Send this to a friend