Kultura

Duboko proživljena ideja postojanja

Izložba radova crnogorske umjetnice Nataše Đurović otvorena je sinoć u renomiranoj Galeriji ULUS. Ciklus pod nazivom „Trajanje-nestajanje-trajanje“ nastajao je u posljednjih pet godina.

Za prostor Galerije ULUS Đurović je napravila izbor od nekoliko desetina crteža i slika. Istoričarka umjetnosti dr Rajka Bošković zapisala je u katalogu za izložbu da naziv najnovijeg ciklusa radova Nataše Đurović upućuje na tok, proces, prolaznost vremena, ne samo u smislu ideje protoka vremena i svega onog što ono sobom nosi, nego i nastanka samih radova na papiru u smislu ostavljanja traga trajanja, nestajanja, ali i ponovnog trajanja.

“Ideja se jasno objelodanjuje i samim načinom izvođenja djela ostavljanjem traga ugljenisanog crnog praha, žustrih tragova ugljenom, mekog i tvrdog traga olovaka, u kovitlacu trenutnog nadahnuća, atmosfere, stanja duha, sa dubokim osjećanjem prolaznosti, propadljivosti i nestajanja, ali istovremeno i sa daškom svjetlosti i nade u svakom radu. Između crteža i slike, od intimnih minijatura u duhu haikua, preko crteža nabijenih silovitošću poteza, do konceptualnih radova koji ispituju granice tmine i bjeline, propadanja i obnavaljanja, mraka i svjetlosti, i naposljetku, vječitog trajanja njihovog smjenjivanja… ovi radovi čas žustrim, čas tananim crtačkim postupkom, svjedoče o duboko proživljenoj ideji smisla nastajanja nestajanja postojanja”, ocijenila je Bošković.

Samostalnu izložbu Nataše Đurović u Beogradu finansijski je podržalo Ministarstvo kulture Crne Gore, kroz program sufinansiranja umjetničkih projekata.

Izložba će biti otvorena do 3. oktobra.

Send this to a friend