Kultura

Dubravka Drakić: Gluma je iznad dnevne politike

Jednu od najpoznatijih crnogorskih glumica, Dubravku Drakić, zapamtili smo kao inspektorku Olgu Radmilović u seriji “Budva na pjenu od mora”. Odnedavno je možete gledati u seriji “Grudi” rediteljke Marije Perović, gdje igra Jelenu koja krije pravi razlog zbog koga je smanjila grudi.

Na pitanje kako je odbranila lik žene koja se odlučila na takav korak, Drakićeva, za “Novosti”, kaže:

“Mislila sam da je to neodbranjivo, a onda sam upoznala divnu ženu, koja je upravo to uradila i sve moje predrasude lako raspršila”, otkriva predavač na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, dodajući da je svaka sličnost sa Jelenom namjerna:

“Šalu na stranu, sve što Jelena radi duboko je utemeljeno u svakodnevici žene koja se trudi da bude dobra majka, supruga, a želi da bude profesionalno zadovoljna. To nije lako, iako je suprug stranac poštuje i podržava. Ona se nosi sa tjeskobama žena današnjice, bori se za bolje društvo i bolju sebe”.

Kako ste se “uklopili” s vašim TV mužem Peđom Bjelcem?

“Srećna sam zbog prilike da igram sa takvim profesionalcem i džentlmenom. Nadam se da će nam se posrećiti rad u nekom novom projektu”.

Prvi put ste sarađivali sa Perovićevom igrajući Dragicu u njenom filmu “Opet pakujemo majmune” a zatim Mariju u ostvarenju “Gledaj me”…

“Onda sam godinama čekala da me obraduje nekim projektom, ulogom koja će mi biti izazov. Kad mi je pričala o “Grudima” i poslala scenario, znala sam da to mora i da realizuje. I to, naravno, u njenom Nikšiću. Podstakla me je da se ohrabrim i upustim u producentske poslove, koji su ponekad zastrašujući”.

Izgleda da uspjeh ne može izostati kada se žene udruže?

“Nismo baš dominantno računale na uspjeh serije, ali na kvalitetnu saradnju jesmo. Priča nas je motivisala i pokrenula, zato nismo žalile da godinama akumuliranu energiju i ljubav uložimo u naše “Grudi”.

Nedavno ste u Gradskom pozorištu u Podgorici imali premijeru predstave “Kozocid” koju je napisala i režirala Vida Ognjenović. Koju ulogu tumačite?

“Igram Stanu, predsjednicu AFŽ. Predstava će se takmičiti za Sterijinu nagradu na 64. Pozorju u Novom Sadu, od 26. maja do 3. juna”.

Dobitnica ste brojnih nagrada za svoj rad. Šta vam one znače?

“Festivali i nagrade jesu prilika da se susretnete sa kolegama iz regiona i prepustite igri i razmjeni, vjerujući da glumačka kreacija može da prevaziđe talase svakodnevnih društveno – političkih trvenja koja nas godinama usporavaju i troše. Kad se dese priznanja, onda na trenutak pomislite da nije sve uzalud, srećom, kratko traje taj zanos”.

Šta vam je draže, teatar ili film?

“Srcu najdraža je dobra gluma, ekipa i priča. To mi daje krila”.

Ko vam je najstroži kritičar?

“Mali kontrolor u glavi nikako da ode na “of”. A kritike su dio posla, jednako kao i nagrade, kratko se pamte”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vesko
Gost
Vesko

Čudo jedno, ” najviđeniji ” glumci u cg ( Drakićka, Bane Popović, oni Kovačević itd ) pričaju kako je umjetnost iznad politike a svi na funkcijama i na listama dps-a. Pa onda R. Vojvodić, Ž. Sožić, P. Pejaković itd a sve pogiboše za umjetnost. Ne bi ga nijedno mrčilo ni pola nagrade da nijesu u dps. Kakva je ovo šizofrenija,… Više »

EstradniFilozof
Gost
EstradniFilozof

Dubi, pa što onda ne izađeš iz DPSa?

Toni
Gost
Toni

Da, da, iznad politike, posebno ako ste član i kandidat za odbornika dps-a…

Send this to a friend