Kultura

Đukanović uručio orden crnogorske zastave prvog stepena KUD Zahumlje

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio je danas umjetničkom direktoru JU Zahumlje Nikšić, Vojislavu Krivokapiću, Orden crnogorske zastave I stepena, povodom 120 godina postojanja tog kulturno-umjetničkog društva.

Iz Đukanovićevog kabineta je saopšteno da je predsjednik, zadovoljan što odlikuje KUD „Zahumlje“ visokim državnim priznanjem, istakao da se na taj način odaje čast Društvu koje od svog osnivanja doprinosi razvoju kulture i umjetničkog stvaralaštva, afirmaciji države Crne Gore i njenih vrijednosti.

On je podsjetio da je Zahumlje osnovano samo dvadesetak godina nakon sto je Crna Gora međunarodno priznata na Berlinskom kongresu, kad se i konačno mogla posvetiti razvoju kulturnog stvaralašva i njegovoj afirmaciji.

“Istovremeno, osnivanje društva i njegov rad doprinijeli su razvoju prepoznatljivosti Nikšića kao kulturnog i umjetničkog centra u državi i regionu. Uprkos svim izazovima koji su u prethodnim vremenima pogađali našu državu, poput ratnih dešavanja, nemaštine i drugih nedaća, koje su prijetile da kulturno stvaralaštvo premjeste u drugi plan, ovo kulturno-umjetničko društvo je uspjelo tome odoljeti i očuvati tradiciju kojom se danas ponosimo”, poručio je predsjednik.

Naglasio je da je Zahumlje iznjedrilo hiljade stvaralaca i danas je dom koji okuplja talentovane mlade ljude sa potencijalom da kulturu Crne Gore afirmišu i van njenih granica.

Iskazujući poštovanje za sve generacije Zahumlja, koje su tokom njegovog 120-ogodišnjeg trajanja doprinijele da to Društvo bude jedno od čvrstih stubova crnogorske kulture i države, Đukanović je ukazao da će u što kraćem roku lično inicirati kod nadležnih državnih organa obezbjeđivanje podrške države, u cilju stvaranja uslova za unapređenje prostornih kapaciteta Zahumlja i osavremenjavanje njegovog rada, na dobrobit mladih, na dobrobit Nikšića i Crne Gore.

Krivokapić je zahvalio predsjedniku na priznanju, ističući da ono predstavlja satisfakciju i motiv svim članovima Društva da čuvaju od zaborava naše pretke, kulturnu tradiciju i nasljeđe.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
KUD NIKUD
Gost
KUD NIKUD

Sad napokon mogu da pokopaju i zahvalnog Voja i mrčeno Zahumlje…
…pa da svi počinemo!

Toni
Gost
Toni

E neka se Vojo slikao sa Milom, odavno to čeka.

joko
Gost
joko

PUT U JEVROPU (1988), GLE SIMBOLIKE 1918,1988,2018 …SVE JE ISTO SAMO NJEGA NEMA.

One_Gorke_Suze
Gost
One_Gorke_Suze

Dajte ljudi, ne spdajte se …

Kulturolog
Gost
Kulturolog

Ne sprdaju se sad će, zbog ravnoteže, da se uruči isti orden KUD Malesija!

Send this to a friend