Kultura

Dunavski dijalozi o globalnim problemima

Crnogorski umjetnici Ivana Radovanović, Nenad Šoškić, Adin Rastoder i Vesko Gagović učestvovaće na 5. izdanju Festivala savremene umjetnosti “Dunavski dijalozi” u Novom Sadu, koji počinje večeras i trajaće do 25. septembra na temu “Umjetnost i estetika intimnog”.

Naši stvaraoci predstaviće se zajedno sa srpskim umjetnicima Ivanom Šuletićem, Zvonkom Santračem, Milanom Blanušem i Milanom Jakšićem u Galeriji Bel art, Malom likovnom salonu, Galeriji SULUV-a i galeriji Kulturnog centra Novi Sad u okviru segmentapod nazivom “Crnogorsko-srpski umjetnički dijalozi”. Kustos izložbe je Sava Stepanov.

“Osnovni utisak sa ove izložbe svakako predstavlja suverena umjetnička svijest o vlastitoj obuhvaćenosti globalnim problemima. U sveopštoj medijalizaciji svijeta i umjetnosti jasno je izražena svijest o činjenici da se lokalni događaji (a najčešće smo informisani o kriznim i lošim vijestima) zahvaljujući elektronskim network kanalima, začas globalizuju i konvertuju u personalne traume i u individualni osjećaj ugroženosti. Zbog toga istinski ovovremenski umjetnik dejstvuje svjesno i racionalno, nastojeći da usred ovog našeg neemocionalnog, opasnog i nesigurnog svijeta, sačuva dignitet i humanitatis principia artis. Čini se da su dosadašnje novosadske izložbe Dunavskih dijaloga ponudile mnoštvo zanimljivih poruka i zaključaka bitne za razumijevanja aktuelnog trenutka svijeta u kome živimo”, kazao je Stepanov.

Festival je koncipiran kao pregled aktuelnih zbivanja u umjetnosti podunavskog makro regiona Njemačka, Austrija, Slovačka, Mađarska, Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska, Ukrajina, Slovenija, Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina.

U sklopu pratećeg programa festivala biće upriličene edukativne radionice namijenjene učenicima srednjih škola, predavanja i razgovori.

Send this to a friend