Kultura

Dvadeset raznolikih komada u takmičarskom programu

Foto: Danilo Papić

Kotorski festival pozorišta za djecu, koji će biti održan od 1. do 12. jula, u svom glavnom programu predstaviće 20 predstava, a novina jubilarnog, 25. izdanja je uvođenje stručnog žirija za dodjelu nagrada, saopšteno je na konferenciji za novinare.

U odnosu na protekla izdanja, jubilarno će donijeti kvalitetnije komade, te će, pored predstava iz regiona, Kotor ugostiti ansamble iz Danske, Škotske, Francuske, Grčke i Ukrajine kazao direktor festivala, reditelj Petar Pejaković.

“Nije bilo lako nadmašiti predhodna izdanja, ali će glavni program biti obimniji. U pitanju je 20 pozorišnih predstava, skoro svako veče po dvije predstave različitih stilova i žanrova”, navodi Pejaković i dodaje da će festival otvoriti ansambl iz Španije, koja će se predstaviti plesnim spektaklom “Putovanje u središte zemlje”, po motivima iz djela Žila Verna.

“Naša publika nema često priliku da vidi takav komad, koji je sada u svijetu trend, pa mislim da je ovo pravi izbor za otvaranje”, smatra Pejaković.

Gostovanje stranih teatara značajno je, kako smatra on, prije svega zbog upoznavanja djece sa različitim kulturama i estetikama.

“Program je raznolik i u žanrovskom i u estetskom smislu, te imamo kako plesne tako i lutkarske forme. Trudili smo se da objedinimo raznolikost sa značajnim naslovima iz literature za djecu, kakav je recimo Petar Pan”, precizira Pejaković.

Ovogodišnji festival pratiće zanimljiv edukativni program, u sklopu kog će biti realizovane zanimljive radionice, koje se neće naplaćivati, što je jedinstven slučaj u regionu.

Novina izdanja je uvođenje stručnog žirija, a jedan od članova će biti poznati književnik Ljubivoje Ršumović, najavila je PR festivala Marija Backović.

“Nagrade će dodjeljivati stručni žiri, a jedan od članova biće, možda i najveće ime kada je književnost za djecu na Balkanu u pitanju, Ljubivoje Ršumović. Tradicionalno će se, dodjeljivati i nagrada dječijeg žirija koja od ove godine nosi ime Dragana Radulovića”, kazala je Backović.

Marketing menadžerka festivala, Marija Nikčević, je istakla značaj EFFE nagrade koju dodjeljuje evropska asocijacija festivala, a koja je ove godine uručena Kotorskom festivalu.

“EFFE nagrada je važno obilježje, koje se dodjeljuje manifestacijama iz oblasti kulture i umjetnosti, a uručuje ga Evropska festivalska asocijacija, u okviru svoje platforme EFFE ‘Europe for festivals, festivals for Europe’. Suština EFFE oznake je da se, festival koji je dobije, promoviše i ističe, i učini vidljivim i za one koji možda nijesu znali za njega. Na EFFE nagradu smo jako ponosni jer smo ušli u jednu zajednicu koja nam pruža širu vidljivost i umrežavanje sa ostalim festivalima koji imaju slične ambicije. Ova nagrada nas je uvrstila u kategoriju onih festivala koji posao rade kvaltetno drugi niz godina”, zaključila je Nikčević.

Tags
Send this to a friend