Kultura

Edgar Alan Po, pjesnik ponora

Na današnji dan, 19. januara 1809. godine, rođen je Edgar Alan Po, pjesnik, pripovjedač i teoretičar književnosti, jedan od najistaknutijih predstavnika romantizma u istoriji američke književnosti.

Njegova poezija zna samo za osjećanje duboke sjete i tuge i odlikuje se zvučnošću i muzikalnošću čudesno onomatopejskih stihova.

Za nju bi se, osim toga, moglo reći da predstavlja teoriju na djelu, budući da se gotovo u cjelini temelji na Poovim strogim poetskim načelima, prije svega na načelu kratkoće, sugestivnosti i simbolizacije, kao i na uvjerenju da se savršenstvo rime može ostvariti jedino povezivanjem jednoličnosti i neočekivanosti; Po, dakle, kao i lord Bekon, ili Kroče, vjeruje da savršene ljepote nema bez izvjesne neobičnosti u njenim srazmjerama.

https://www.youtube.com/watch?v=rf7aBCrfOQE

Šarl Bodler, prvi prevodilac ovog ukletog pjesnika, pjesnika ponora, kako ga naziva Isidora Sekulić, za Poovu poeziju, ne bez divljenja, kaže da je duboka, žalobna, veoma brižljivo pisana, providna, ali i pravilna poput kristalnog dragulja.

Po je i jedan od tvoraca tzv. kratke priče, ali i poetike pripovjetke tajanstva i strave, ovaploćene u svojevrsnoj sintezi fantastične tematike sa racionalnošću i uverljivošću u oblasti motivacije i pripovjedačkog pristupa temi (tu osobenost Poovog pripovjedačkog postupka Fjodor Dostojevski nazvaće fantastičnim realizmom), koja će do današnjih dana uticati kako na evropsku, tako i na latinoameričku književnost.

Po se smatra i tvorcem detektivske priče, čak i pretečom Žila Verna i Velsa. Snažno je uticao na francuske simboliste, kao i na engleske pjesnike Rosetija, Svinberna i R. L. Stivensona.

Djela: pjesme „Gavran“, „Anabel Li“, „Eldorado“, „Grad u moru“, „U snu san“, „Julaluma““, pripovjetke „Bunar i klatno“, „Pad kuće Ušera“, „U dubinama Malstrema“, „Mačka Crvene smrti“, „Crna mačka“, „Vilijem Vilson“, poetički spisi „Filozofija kompozicije“, „Pjesničko načelo“, „Marginalije“.

Send this to a friend