Kultura

FIAT: Ovacije za “Ispod leda” i ples na kiši obilježili osmi dan, sjutra “Megalit” i koncert Marije Božović

Foto: Duško Miljanić

Predstava “Ispod leda” podigla je sinoć publiku na noge, kako bi ovacijama pozdravila Litvansku ekipu.

To je bila peta predstava u teatarskoj selekciji ovogodišnjeg FIAT IDENTITET 2022. Nakon predstave, ni loše vrijeme nije zaustavilo prisutne da uz bitove DJ Igora Stanovnika plesom na kiši uđu u finale festivala.

U nedelju, 11. septembra, publici će se predstaviti sedma, posljednja takmičarska predstava “Megalit” u produkciji Mechanimal-a iz Velike Britanije. Dobitnici su nagrade Herald Angela (Edinburgh Fringe Festival 2018), a o njima je pisao i „The Guardian“.

Megalit je koprodukcija između „Mechanimala“ i „Via Negativa“ (Slovenija), gdje je predstava prvobitno nastala. Predstavu je podržao Arts Council England i Oksfordski univerzitet.

Od 20 sati, u holu KIC “Budo Tomović” publika će još jednomimati priliku u sklopu Creative Industry Market FIAT IDENTITET 2022 da vidi GLINKO crafts, ručno rađeni nakit od gline.

U 21.30h na Platou ispred KIC-a “Budo Tomović” Marija Božović i bend, publici će svirati koncert pod nazivom “Tradicija obojena jazz- om“ koji u svojoj osnovi za opšti cilj ima očuvanje kulturne baštine Crne Gore i njenih tradicionalnih i izvornih elemenata u muzici. Reinterpretacijom i aranžiranjem izvorne crnogorske muzike, kroz stilove afro-američkih i latino-američkih muzičkih pravaca, Marija Božović i njen bend će približiti mlađim generacijama zvuk stare tradicionalne pjesme, dok će se muzički stilovi dalekih kontinenata, kroz stihove poznatih numera, predstaviti i približiti starijoj generaciji.

Nakon koncerta, žiri u sastavu: Sonja Vukićević, balerina i koreografkinja, predsjednica žirija (Srbija), Aleksandar Radunovićd ramaturg (Crna Gora), Jelena Minić glumica (Crna Gora), dodijeliće ovogodišnje nagrade u teatarskoj selekciji.

Ulaz na sve programe FIAT IDENTITET 2022 je slobodan. U saradnji sa Deponija Podgorica, na svim lokacijama održavanjaprograma, postavljene su odgovarajuće kante za selekciju otpada. Budimo ekološki odgovorni!

Send this to a friend