Kultura

Filmski kritičari proglasili Nomadland najboljim u 2020. godini

Američko nacionalno udruženje filmskih kritičara proglasilo je dramu “Nomadland” rediteljke Chloe Zhao najboljim filmom 2020. godine.

Nomadland je po izboru NSFC-a osvojio nagradu za najbolju režiju, koju potpisuje Chloe Zhao, te za najbolju glavnu žensku ulogu, koja je pripala Frances McDormand.

63-godišnja McDormand glumi ženu koja gubi sve u velikoj krizi 2008. godine i odlučuje živjeti nomadskim životom, vozeći se američkim zapadom nakon ekonomskog sloma maloga grada.

Nagrada za najboljeg glumca po mišljenju pripala je Britancu Delroyu Lindu (68), koji glumi vijetnamskog veterana u ratnoj drami Spikea Leeja Da 5 Bloods.

Bugarska glumica Maria Bakalova (24) osvojila je nagradu za najbolju sporednu ulogu u nastavku filma Borat Sache Barona Cohena, a nagrada za najbolju mušku sporednu ulogu pripala je 73-godišnjem američkom glumcu Paulu Raciju za ulogu u drami Sound of Metal.

Dokumentarni film “Collective” Rumunja Alexandera Nanaua o strašnom požaru koji je izbio 2015. godine u noćnom klubu u Bukureštu, pri čemu su smrtno stradali desetine ljudi, Nacionalno udruženje filmskih kritičara proglasilo je najboljim stranim filmom u 2020.

Udruženje je 1966. osnovao Joe Morgenstern, sjedište joj je u New Yorku, a čini je više od 60 najboljih filmskih kritičara iz raznih američkih listova i časopisa, među kojima su The New Yorker, The Los Angeles Times, The New York Times, The Wall Street Journal, The Christian Science Monitor i NPR.

Send this to a friend