Kultura

Franc Kafka i njegov lucidni univerzum

Franc Kafka je tokom života puno pisao, ali je stalno spaljivao svoje rukopise kojima nije bio zadovoljan. Međutim, sačuvao je pojedina djela koja je preuzeo njegov najbolji prijatelj Maks Brod, koji ih je objavio nakon Kafkine smrti.

Tri Kafkina romana “Proces”, “Zamak” i “Amerika” objavljeni su u periodu od 1925. do 1927. godne, da bi četiri godine kasnije (1931. godine) objavljena i zbirka pripovjedaka “Veliki kineski zid”.

Za priču “Presuda” bila mu je dovoljna samo jedna noć u periodu kada je bio veoma produktivan i kada je radio na romanu “Amerika” i pisao pripovjetku “Preobražaj”.

Tokom boravka na selu 1917. godine, kada mu je dijagnostifisirana tuberkuloza, pisao je krake priče, komade, koji čine zbirku pod nazivom “Razmiljanja o Grijehu, Nadi, Patnji i Pravom putu”.

Sačuvana su i pisma koje je Kafka pisao i objavljena su u obliku zbirki.

S obzirom na to da je Kafka bio prilično povučen, čudan, pa čak i bolestan, njegovo psihičko stanje se u velikoj mjeri oslikavalo i na djela i likove koje je stvarao. Tako su često glavni likovi u njegovim djelima primjetno drugačiji. Imaju problema u komunikaciji i razumijevanju sa drugim ljudima, imaju neke svoje principe i spostvenu logiku kojom se vode.

Za života je napisao puno djela koja su bila cijenjena samo u užim literarnim krugovima. Razlog za ovo može biti i to što je objavio samo nekoliko pripovjetki u različitim časopisima. Za Kafku se možda nikada ne bi znalo u svijetu, niti bi se o njemu ikada pričalo da nije bilo njegovog prijatelja Maksa Broda.

Kafkina djela u teoriju književnosti uvela su terin “kafkijanska atmosfera” koji predstavlja označavanje neobične situacije, kakve su se često nalazile u njegovim djelima, pogotovo u “Procesu” i “Preobražaju”. Neki od primjera za takve situacije su atmosfera koja vlada kada birokratija nadvlada pojedinca što dovodi do osjećaja beznađa, bespomoćnosti i izgubljenosti.

Kafkijanski elementi često se pojavljuju u egzistencijalističkim djelima, ali se primjenjuje i izvan književne interpretacije, kako bi opisao svakodnevna događanja i situacija koje su aspurdne, bizarne ili nelogične.

Franc Kafka – čuveni citati

-Staze nastaju hodanjem.

-Mladost je srećna, jer je sposobna da vidi ljepotu. A svako ko ima sposobnost da vidi ljepotu, ne može da ostari.

-Strasnim vjerovanjem u nešto što ne postoji, mi to stvaramo. Ne postoji samo ono što se nedovoljno želi.

-Kada je čovjek sam, uvijek je u lošem društvu.

-Zlo može zavesti čovjeka, ali ne može postati čovjek.

-Oni koji ne pamte prošlost osuđeni su na to da je ponavljaju.

-U čovjekovoj borbi protiv svijeta, kladi se na svijet.

-Ljudi koje najviše razdiru strasti, najviše mogu i da uživaju u životnim slastima.

-Počnite s onim što je ispravno, a ne sa onim što je prihvatljivo.

-Iza određene tačke ne postoji mogućnost povratka. Do te tačke treba doći.

-Preuzimajući na sebe preveliku odgovornost čovjek se uništava.

-Sebe najiskrenije osjećam samo kad sam najočajniji.

-Knjiga mora biti sjekira za smrznuto more u nama.

-Žene imaju veliku moć. Kad bih nekoliko žena koje poznajem mogao nagovoriti da zajedno rade u moju korist, mogao bih uspjeti.

-Ljubav nije problematična baš kao ni auto. Problematični su vozač, putnici i ulica.

Send this to a friend