Kultura

Gosti bez slavljenika proslavili 56. rođendan Predraga Lucića, mnogi su plakali od smijeha

Predrag Lucić

Kao i i kod svakog rođendana, i ovaj sinoć u splitskom klubu Quasimodo okupio je prijatelje i rodbinu, bilo je puno dobrog humora i smijeha, glasne pjesme, domaćih kolača i alkohola na stolovima, ipak i tuge za prošlim vremenom.

Ali, ovo je treći za redom na kojem nije bilo slavljenika – Predrag Lucić, pjesnik i satiričar na današnji dan bi, da je bilo sreće, proslavio na književnoj večeri Bookvica svoj 56. rođendan, piše Slobodna Dalmacija.

I zavrsna , Boro veliki je sve reka , nema tih rici…

Posted by Slaven Lambaša on Wednesday, February 12, 2020

A slaveći uz riječi koje je ostavio u svojim rukopisima i knjigama svi “gosti” su imali osjećaj kao da – iako “opravdano odsutan” kako je duhovito rekao njegov prijatelj Boris Dežulović, još uvijek tu, živ, među nama.

A pogotovu je živa i aktuelna njegova literarna ostavština, politička satira koja zvuči kao da je upravo napisana: prave salve smijeha izazivali su stihovi “Andreja Hasanplenkovića”, “Đardanke Kosor” i “Dragana Zamorca”, “Veseljka Keruma” i ostalih, te pjesme “Bila mama lekarka, bio tata ustaša”, “Evo zore, evo dana, evo Boba i Dylana” i niz drugih.

Vrhunac večeri bilo je čitanje stihova iz “rokovnika Milana Bandića” koji su prisutnima doslovno natjerali suze na oči. Ništa manje i stihovi koji objašnjavaju zašto su Adam i Eva pradjed i prababa Hrvata, te zašto se Tuga, Buga i Vuga prezivaju Šimić.

Odabrane dijelove njegovih knjiga “Gusle u magli”, “Ljubavnici iz Verone”, “Mjesec iznad Splita” čitali su Ivica Ivanišević, Bruna Bebić, Ante Tomić, Patricija Horvat, Boba Đuderija, Mate Nikolić, Mariana Bucat, dok se Boris Dežulović iskazao glasnim pjevanjem niza pjesama iz repertoara kojeg je u duetu pjevao sa Predragom Lucićem u njihovim kabaretskim nastupima “Melodije Bljeska i Oluje”, “Melodije borbe i pretvorbe” i ostalim.

U pjesmi “Moj Dylane, pobratime mio” pridružili su mu se svi rođendanski gosti i zakazali isto ovakvo okupljanje dogodine.

Send this to a friend